Agar² Santan dan Buah Melaka

Thursday, July 17, 2014


Biasalah kan. iols ni kalau nak buat dessert *lahsangat kena tunggu hari cuti jer. Kalau weekday memang tak menyempat. Ni project hari cuti isnin dan selasa. Tekak tetiba nak makan agar² santan. Sedapnya dapat makan sejuk. Memang feveret. Puas lah makan 

Pastu semalam teringin plak nak makan buah melaka @ onde². Kalau beli kat PARAM comel² jer dia buat. Saiz 'XS' kot. Pastu tak terasa gula melaka nya. Kalau sendiri yang bikin, memang saiz 'M' lah dengan penuh isi gula melaka kat dalam tu. Pakai air daun pandan lagi. Wangi jer onde² aku. 

Nah resipinya. Buat sendiri. Tak payah beli kat PARAM lagi dah.

AGAR² SANTAN [Sumber]

BAHAN²

1 paket agar -agar bertali
5 cawan air
3 cawan santan pekat
1 1/2 cawan gula
6 helai daun pandan
1 biji telur secubit garam
sedikit pewarna hijau

CARA²

1. panaskan air hingga mengelegak kemudian masukkan agar-agar
2. masukkan gula kemudian kacau sehingga agar-agar hancur
3.blenderkan daun pandan kemudian tapis 
4. masukkan air tapisan daun pandan
5. satukan telur + santan kemudian pukul dan masukkan dalam periuk
6. letak beberapa titik pewarna hijau dan secubit garam
7. kacau hingga gelegak dan siap.

BUAH MELAKA @ ONDE²

BAHAN²

1 cawan tepung pulut
5 helai daun pandan
Gula melaka di potong kecil
Kelapa parut (gaulkan dengan garam halus secukup rasa)
Sedikit pewarna hijau

CARA²

- Air 3/4 penuh dalam periuk. 
- Kisar daun pandan bersama sedikit air dan tapis. Kemudian campur air pandan tadi dengan sedikit pewarna hijau dan tuang air sedikit demi sedikit ke dalam campuran tepung pulut.
- Ambil sedikit adunan, leperkan atas tapak tangan dan letakkan gula melaka sebagai inti. Gentel jadi bulat.
- Rebus dalam air mendidih sehingga buah melaka timbul. Angkat dan toskan. 
- Salut buah melaka dengan kelapa parut di campur dengan sedikit garam, gaul rata dan hidangkan.

Note: Ting tong plak rasa kepala ni. 



You Might Also Like

31 comments

  1. Buat sendiri puas..boleh letak isi buah melaka tue banyak2..baru la sedap kan..
    btw akak farah dah pos yer souvenir utk akak yg jadi Top Commentator blog farah.. =D

    ReplyDelete
  2. hari tu buat jugak onde2.tp kurang gula merah.x sedap rasanye..;:

    ReplyDelete
  3. Mcm sedap jer agar2 santan tu...huhu

    ReplyDelete
  4. sedap sesekali buat agar2 santan nie..suka yang pandan

    ReplyDelete
  5. lama tak buat agar2 santan hijau tu... :)

    ReplyDelete
  6. mmg puas hati kalau sendiri yg bikin... kalo weekend, InshaAllah boleh buat desert kan Fiza... tapi kan Fiza, kat tempat eMMe, beli juadah berbuka kat Desa Pinggiran Putra, stakat ni okey la most kami beli sodap2..kene la dgn selera n tokak ni haaa.. hehehe.. tapi kalo dpt peluang masak, masakla kan...

    ReplyDelete
  7. sukaaaa agar agar santan.. CT suka kalo masin sikit hihiks..
    tapi nak buat malas :D

    ReplyDelete
  8. Rajin buat sendiri... kekadang yg beli belum tentu kena dgn tekak kita kan :-)

    ReplyDelete
  9. Bunda suka buah melaka....sedap bila gula pecah dalam mulut... :)

    ReplyDelete
  10. saya x buat lagi buah melaka.
    minggu kuih muih tema pisang.hahaha..
    thanks kak berkongsi resepi agar agar santan tu.

    ReplyDelete
  11. Antara kuih2 yg saya suka beli utk berbuka ni... best.. :)

    ReplyDelete
  12. aduh fiza...ini la kuih paling 'in' dibulan puase...lagi2 onde2 tuuuuuu..... kat param 5 ketul rm1...kalo nasib tak baik kene laa yg kelapanye dah masam..... agar2 santan tu lieya terbayang2 sejuk2 dari dlm esbok masuk tekak...perghhh nikmat tak terkata heheeheheh.... dulu mak rajin buat agar2 santan nie...ye laa dulu2 mane ade mcm2 dadih laa, puding laaa....agar2 santan atau agar2 sirap gak org dulu2 buat kan....

    ReplyDelete
  13. buat sendiri puas hati..nak makan banyak pun tak kisah...

    ReplyDelete
  14. Kakak suka agar-agar santan tu Fiza..
    Rajin betul Fiza buat.

    ReplyDelete
  15. dua2nya adalah kegemaran saya. hehehe

    ReplyDelete
  16. nice nye blog awak..
    suka tengok :)
    1st time jejak sini...
    jom jejak blog saya ;)

    ReplyDelete
  17. erm sama lah kita Fiza.. masa weekend ja lah dapat masak2 dan buat apa yg kita suka.. Buah melaka ni peberet hubby, so sllu juga buat.. agar2 santan pun sama...:)

    ReplyDelete
  18. Wahhh! Sy x dptlah bt kuih mcm ni. Mau ngamuk si kecik tu kang.

    ReplyDelete
  19. aku suka 2-2..
    agar2 santan tu.. buh gula melaka pun sedp kan..

    ReplyDelete
  20. Salam. Saya blogwalking dari segmen kak mia.
    Wah dah lama sangat x buat buah melaka ni..hmm tq share resepi, bole try ni

    ReplyDelete
  21. sgt betul!!!
    tepung nyer tebal, gula melaka nyer sejemput put put!!!
    da le jual kat melaka, gula melaka kedekut!!!
    buat geram ajer...

    ReplyDelete
  22. Sedapnyerrr..Lya mmg suka jugak dua2 ni kalau bula poser ..

    ReplyDelete
  23. sedap ni..
    sbg pncuci mulut lps berbuka

    ReplyDelete
  24. sedapnyaaa.. tiba2 lapar pula. hehe

    ReplyDelete
  25. kalau makanan ni nak buat mmg kena cuti baru blh buat... klu hr kerja mmg terkejar² sikit... dpt masak laun / nasi pun dah syukur sgt...

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive