Florentine Cookies @ Krunchy Karamel Almond HOMEMADE!!!

Tuesday, July 22, 2014

Project Kuih Raya 2014 dah start kekdahnya. Hari jumaat last week kan aku EL sebab anak dara tu sakit mata. Amik anak dara terus gi kedai Yummies kat Bangi, beli barang² nak buat Florentine ni lah. Memula gi kedai bakery Makcik. Nak survey harga dulu. Pastu gi Yummies plak. Juat for your info, tepung Florentine kat yummies sangat murah. RM15.90 untuk 500 gm. Kalau kat kedai Makcik RM19.00. Kena pandai survey harga juga yerp.


Mempersembahkan...cewahhhh...my Florentine cookies @ Krunchy Karamel Almond homemade dengan penuh kasih sayang. Pepagi lepas sahur aku dah membakar. Kemain excited ko. Memang senang sangat nak buat. Tak perlu mixer, tak perlu telur dan tak perlu mentega. Hanya tepung dan kekacang sahaja. Rasanya memang sedap tak hingat. Meh amik resipi nih:

FLORENTINE COOKIES / KRUNCHY KARAMEL ALMOND
Rujukan : Kak Patmah Aspar 

200 gm tepung Florenta
200 gm badam keping
100 gm kuaci hitam
20 gm bijan hitam

Badam dan kuaci di bakar sebentar dalam oven pada suhu 160 C selama 5 minit
Satukan semua bahan dalam bekas
Gaul rata, hingga semuanya bersalut sempurna

Sediakan loyang 14x14 inc, alas loyang dengan kertas kek sahaja
Panaskan oven pada suhu 160C
Tuangkan adunan tadi dalam loyang dan ratakan nipis
Bakar dalam oven selama 10 minit
Sejurus keluar dari oven terus potong kepada kepingan
Simpan dalam bekas kedap udara.

Senang kan. Resipi ni aku amik dari blog [azlitamasammanis.com]. Orang yang keras tangan  tak pernah buat kuih pon boleh buat nih. Kalau beli sebekas RM28.00 - RM30.00 kot. Tapi kalau buat sendiri dapat berbekas². Aku buat dapat 3 bekas. Tapi sebekas dah habis buat kudapan sebab sedap betul mengunyah...dengan kerangupan nya lagi.

Total kos untuk Florentine Cookies ni:

TEPUNG FLORENTINE RM15.90. BADAM KEPING (250 GM) RM12.50. KUACI (250 GM) RM7.50 DAN BIJAN HITAM (100 GM) RM4.50 = RM40.40 DAPAT 3 BEKAS FLORENTINE COOKIES

Jimat kan. Penjimatan berganda. Kalau nak lagi jimat, ko potong kecik². Lagi berganda² jimatnya. Boleh dapat lebih dari 3 bekas kot...muahahahaha...Dah macam kedekut plak nak potong kecik² kan....hehehe....

Note: Next project kuih raya...cornflakes madu.




You Might Also Like

31 comments

  1. my cornflakes madu was done.hehe..cornflakes choc pun done..tgh teringin sgt nk bt badam karamel ni..dapnye......

    ReplyDelete
  2. hoyehh.. jue kena buat 1 bekas besar utk mama.. dia dah pesan.. hehehhe.. baru sudah buat samperit.. nak kena perabihkan tepung segala mala satgi en hubby bising.. hahahha

    ReplyDelete
  3. vavava..punya lama cri resepi ni, akhirnya ada juaaa.. mekaseh kak.. ermm, akak potong tu guna apa ye.. dh bakar for sure keras, xhancur ke ms potong? ke ms panas² tu lembut lg? ok, byk lak tanya..

    ReplyDelete
  4. Wah akak..farah mmg suka cookies nie.. nak buat jugak la.. jimat banyak tue..thanks 4 sharing akak..

    ReplyDelete
  5. alemakk xsempat buat dah ni..lepas raya jawabnya

    ReplyDelete
  6. uiksss sebijik macam yang orang jual..padahal buat sendiri je ni..
    noq bukak order tak? aku nak order peliss.. nak bikin sendiri malas ar.. hehe

    ReplyDelete
  7. memang jimat byk klu buat sndiri kan. tinggal rajin dengan tak ke. kerkerker kalau saya jawapannya tak rajin :p

    ReplyDelete
  8. Popular florentine ni dari tahun lepas kan FIza.. kira fiza dah buat tu.. akak masih lagi dalam senarai.. entah bila nak mencuba .. raya dah dekat ni .. :P

    ReplyDelete
  9. Tepung florentine tu cemana rupanya pun tak penah tgk. Rajin Fiza buat kuih. Senang2 pun, kalo yg M mcm saya ni, tak jadi gak.

    ReplyDelete
  10. Macam ini org yg jual tu pasti untung berganda kan Fiza.

    ReplyDelete
  11. memang mahal. aida belikan member rm25. bila dpt alahai bekal kecik molek aje... ha ha ha..

    ReplyDelete
  12. Memang betul kalu rajin buat sendiri...hasilnya berbaloi2...bak sebekas...hehehe.. :)

    Tiada Kad Pengganti diri dapat Bunda layangkan untuk Anakanda Fiza sekadar Ucapan di Alam Maya Bunda utuskan buat anakanda sekeluarga sempena hari mulia ini..

    ...SELAMAT HARI RAYA..MAAF ZAHIR BATIN...
    Hati2 dijalan raya...assalamualaiku....

    ReplyDelete
  13. Sdpnya! X jmpe tepung ni kt bake with yen. Sobs! Thn ni, sy bt choc chip cookies je...

    ReplyDelete
  14. rajinnya. ayu xstart lagi wat kuih raya. nak wat pun yg simple2 je ..

    ReplyDelete
  15. alaaa sedapnyeee..ramai yg wat..senang je nyeahhh buatnye...

    ReplyDelete
  16. wahh sedapnya fiza, senang ye nam buat?

    ReplyDelete
  17. tahniah...dah bermula operasi membuat biskut raya yer...sedap nampaknya tu fiza..

    ReplyDelete
  18. Zura suka makan bende nih.
    tapi x pandai buat.. huhuhu.
    sedapnyeeee

    ReplyDelete
  19. sedapnya cookies buat sendiri...

    ReplyDelete
  20. wahh rajinnyerr mak tuu., ehHHee, cornflakes bermadu xde ke makk.,ahHKs

    ReplyDelete
  21. tu bukan kedekot... tu bijak...

    hehe

    ReplyDelete
  22. Wahh... sedap ni... sblum raya dah start mengunyak balik terawih mcm ni... :)

    ReplyDelete
  23. My favourite...huhu tapi mahei...thanks for the recipe! salam singgah...

    ReplyDelete
  24. wow... menarik tol florentine cookies..kalo juai ni untung berganda fiza.. satu bekas kalo juai RM25 tau... tapi puas hati la buat sendiri... rajin fiza...

    ReplyDelete
  25. sdapnya rajin buat kuih raya ;-) klu g rumah blh rasa ni hiih

    ReplyDelete
  26. wahhhh syabasss...bagus la fiza ni rajin sgtttt :)

    ReplyDelete
  27. nie laa kuih paling trending tahun lepas selain dari kuih lidah buaye....sedap ni kan fiza... kalo lieya beli ni mmg tak letak le kat balang kuih raya....lieya makan buat kudap sorang2 haahahahahaah...ralit2 sebalang dah telan masuk perut.....

    ramai gak tgk member buat...mmg nampak senang..... kacang2ni suke laa makan sbb tak muak mcm biskut tepung2 nieh....

    ReplyDelete
  28. Nama bahan pelik2 gak.. lya org jrg buat kuih2 ni..klo nk cari mmg kna google dlu la tngok rupa.. aritu cari cheese cream pom google dulu
    . Hehe

    ReplyDelete
  29. Saya save resepi ni ye sis..dah lame beli tepung florentine kat yummie takut oos kunun..tghri nila nk g bli bdm n kuaci..bace posting sis semangat sket nk buat hehe..

    Tips Puasa

    ReplyDelete
  30. hihihi .. dah buat kuih raya yer.. sy ni bahan dah ada .. x dbuat².. mau lps raya kang baru ada kuih hahahaha .. naya betul...

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive