MEMANDU dibulan PUASA adalah sangat MENCABAR

Friday, July 04, 2014


Mencabar minda, emosi, rohani dan jasmani. Sebab kesesakan lalulintas dibulan puasa adalah sangat luarbiasa. Tapi hari tak posa pon luarbiasa gak. Tapi bulan posa ni jadi double trouble luar biasanya sebab ko kena menahan diri dari perasaan marah dan perasaan nak memaki hamun. Kalau tak nanti kurang pahala puasa nanti....hehehe...Owh...bulan posa jer lah ko nak kena menahan diri, bulan tak posa pon sepatutnya kena macam ni juga kan...hahaha....nampak sangat ko ni memang cepat panas hati bila memandu. Kalau dapat pemandu yang kongajar, tak reti² nak bagi signal pastu main masuk jer itu memang lah rasa panas hati.

Pagi petang jalan sesak uols. Stress *makbanyakanak ni. Especially bila pagi. Tau² lah bila nak masuk laluan kontra. Bukan main kedekut lagi. Memang sebahagian pemandu kat malaysia ni kedekut kan. Kedekut nak bagi jalan. Pada hal signal dah lama menyala. Bukannya tak bagi signal. Lagi aku nak masuk lagi dia cucuk kedepan...perghhhhh...Memang kedekut tak hingat lah wei. Atas jalan jer kot. Nak kedekut apanya. 

Aku mengaku yang aku pon kedekut gak nak bagi jalan. Mana tak kedekut sebab ko tak bagi signal. Apa guna lampu signal kalau tak pakai. Yang paling hangin, time tu ko nak masuk time tu gak ko nak bagi signal. Buat orang terkejut dan break mengejut. Memang kongajar. Kalau citer bab² memandu ni, memang panjang kisahnya. Bertabah jer lah dengan kesesakan yang tak berkesudahan dan juga dengan karenah pemandu² yang selfish.

Note: Untuk iftar ni pon berkejar² balik nak masak. Dengan nak amik anak² lagi. Slogan untuk tidak ke PARAM terpaksa dilupakan. Tapi beli satu lauk jer lah. Selebihnya masak simple dimple dengan kuasa pantas boboiboy. Dan dah jumpa lauk yang sedap dan tak mengecewakan. Lauk gulai kawah panas kat PARAM seksyen 7 ni. Memang thorrbaikkkk ☺




You Might Also Like

28 comments

  1. Salam K.FIza..
    hewhewhew..cma yg bawak moto ni pun kena tempuh jem jgk.. byk betul keta..tak leh nk cilok2..

    ReplyDelete
  2. betul tu, bulan puasa macam sesak sesangat....

    ReplyDelete
  3. cukup sudah 2 thn menghanrungi sesak lebuhraya kl..xsanggup rasanya..pernah buka puasa dlm keta dgn air mineral sahaja..

    ReplyDelete
  4. Itulah yg sedih kan Fiza
    Mentality rakyat M'sia masih kurang memuaskan bila di jalan raya.

    ReplyDelete
  5. Time bulan puasa ni lagi jalan sesak w/p balik awal..

    ReplyDelete
  6. Zura pon stress lah ngan jem.. sbb teruk sangat jem nye.. kita nih dah lah balik nak masak lagi.. aduhaiii. semalam suami zura datang amik naik motor.. sekejap jer dh sampai rumah.. bolehlah memasak dgn tenang. hehehe

    ReplyDelete
  7. bertabah je la kan..
    nak taknak kena gak harung jalan jem tu
    tp tu la, kita je kena bertabah, org lain takkan tak reti kot? haha

    ReplyDelete
  8. pemandu malaysia ni memang tak berhemah..-sebahagian je..hehe

    ReplyDelete
  9. aku duk hulu2 ni..
    syukurlah tak ada tempoh jem sgt..
    penat oh

    ReplyDelete
  10. syarat nak tukar jalan kat malaysia.. jangan bagi signal.. lagi bagi signal lagi depa tak bagi.. huhu

    ReplyDelete
  11. mmg mencabar Fiza...noe kuar seawal mungkin sbb nk elak jem punya hal...kdg2 kena gak jem

    ReplyDelete
  12. kite kalau kete yg xbg signal mmg kite xkan bg masuk..nak masuk bg signal..tp mmg betul la yg majority driver2 kat malaysia nie kedekut..kadang tuh dh la die yg salah lane, lg nak himpit2..itu jam mmg silap besau leee..langsung kite xbg masuk..langgar kalu, bayar..hehehe..

    ReplyDelete
  13. alahai giler kat PARAMtu,.. tolong ekonomi orang melayu jugak...
    akakni suami beli satu lauk kat pejabat dia.. lain2 kenalah memasak..
    tapi tak payah guna kuasa boboiboi sebab rumah akak ngan opis dekatjer..
    so banyak masa... bersabarler yerk nak buat camner... inilah pengorbanana...

    ReplyDelete
  14. urrgghh mmg mencabar segala2nya Fiza oii
    nak2 kolumpor ni.. mmg jammed sokmo sana sini.. tak apa2 tah..
    kadang2 tgk jammed nak mati.. bila sampai depan tgk tak ada apa2 pn ingatkan ada accident ke apa.. Gggrrr

    ReplyDelete
  15. MEMANG PERLU BANYAK BERSABAR.. NIATKAN BAIK-BAIK SAJA SEBELUM MEMANDU..

    ReplyDelete
  16. Mmg mencabar , tercabar & dicabar... klu ke param.. cabaran tu nk pilih. Antara nafsu tekak & keperluan... kdg2 bila buka baru rasa tak sedap sesetengah kuih.. membazir je terbiar huhu... :D

    ReplyDelete
  17. Ty dua hari sebelum puasa lik kampung kereta hampir heat di highway , dugaan.

    ReplyDelete
  18. nak nak jammed dkt bazar ramadhan lg.la.menguji kesabaran kan

    ReplyDelete
  19. Mak aiiii teruknya jem kt sana akak.. bertabahlah la yer hadap jem mcm tue hari2.. huhuhu

    ReplyDelete
  20. Betul tu... Melayankan jem dan sikap pemandu..terasa lbih pnt..

    ReplyDelete
  21. mmg mana mana pon jem bila waktu ptg..
    nasib sempat blk masak kan..

    ReplyDelete
  22. Sy dh bape bln bnti kje.. Dh bpe bln xtempuh sesak jlnrya.. Lgpun duk umh je..

    ReplyDelete
  23. mmg pun..kesesakan luar biasa yg amat menguji kesabaran. dok kt lane smartag pun jammed. sudahnya ikut lorong tunai dan guna TnG je. hehe.
    selfie xpe, jgn selfish..hehehe..pemandu kt malaysia ni mmg gitu la kak, xde adab n budi bahasa atas jlnraya.

    ReplyDelete
  24. Hehe lma dah tak menempuh berebut jln ngan orang ni...bawak bawaklah bersabar....ye Fiza bagi chance sebuah keta jer

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive