Otak Otak RECYCLE!!!

Friday, July 11, 2014


Dalam erti kata lain, otak² yang dikitar semula bila tak habis. Dan di bakar balik tanpa disedari atau disedari tapi buat² tak tau yang otak² tu dah tak elok...dah berbau...ppffttt...Sebelum ni selalu jer baca kat FB pasal lauk PARAM yang tak masak, yang berulat pon ada dan yang tak elok. Tapi tak sangka plak diri sendiri pon kena...cissss...Memang tak der lagi lah aku nak beli kat dia.

Masa buka smalam ada yang elok. Pastu ada plak yang tak berapa nak masak. Tapi sikit jer lah dan masih blh makan lagi. Dan ada jugak macam dah melekit. Tapi bersangka baik jer lah kan. Sekali masa berbuka tu hanya beberapa keping jer yg boleh makan. Selebihnya dah berbau sebenarnya. Frust sangat tau. 

Janganlah nak kaut untung semata² tapi kualiti hancus. Jujurlah dalam berniaga. Lauk pauk pon mcm tu jugak. Beli tigahinggit tapi tak sampai satu senduk. Bukan kehendak diri sendiri nak beli kat PARAM. Tapi kekangan masa dengan keadaan jalan yang sesak pagi petang. Memang tak sempat nak masak. Setakat sempat goreng yang simple² jer. 

Serius....orang macam aku ni memang terkejar² nak balik rumah. Dengan nak amik anak² kat 3 tempat ok.. Di ulang...3 tempat. First kat Playschool Qahirah, Second kat Sekolah Agama Iman Hakimi dan last pit stop kat Nurseri Iman Qhalif...ppfftttt...

Note: Smoga allah kurniakan aku kesihatan yang baik sepanjang bulan ramadhan nih. 



You Might Also Like

31 comments

  1. itulah kan bler time bulan ramadhan nie..
    xtaw la...byk dah kes dgr pasal peniaga n makanan dieorg nie...
    Klu yea pun nak untung...niaga la dgn jujur...
    klu niaga menipu aje..kaya mcner pun x berkat...
    ish!tak faham la org cmtu kan...cian org yg nak berbuka puasa..

    ReplyDelete
  2. sy selalu gak beli otak2 ni..setakat ni xde kena lagi yg masam atau apa..tensen btl kalo beli dpt yg mcm ni, tergamak btl diorg jual kan!

    ReplyDelete
  3. mangsa tag :http://aliatulaiman.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan.html

    ReplyDelete
  4. mmg stress kan...bayar2 dapat makanan yg x elok....
    moga fiza sihat2 selalu :)
    dove + invest tuk fiza di bln puasa ni

    ReplyDelete
  5. Alahai.. Memang tak beretika betul peniaga yang macam ni. Hari tu adik saya pun terkena jugak dengan ayam goreng berempah yang di recycle. Busuk gila ayam tu. Nasib la beli seketul je.

    ReplyDelete
  6. eee....penatnyaaa ko nok...memang penat nak menempuh jem nya lagi..harap ko bersabar ye..tu la, kdng beli kat PARAM ni memang tak tentu. kadang beli hari ni elok, esok dah x okay plak dah..aduiii...meniaga dalam bulan mulia ni pun nak ngelat...

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah besar pahala ibu nie :) sebab tu maintain kurus jelita u ;)

    ReplyDelete
  8. da jarang2 ke bazar ramadhan sejak 2 tahun lepas. asyik kecewa jer. masak sendiri lagi puas hati

    ReplyDelete
  9. kami pu kena..
    tp kuih burger malaysia
    org lain letak sambal ikan bilis, awak letak cili sos huhu..sedih jek

    ReplyDelete
  10. kita dapat bezakan tau otak2 yang fresh ataupun tidak..kalau masih merah tu maknanya otak2 tu masih baru lagi kan

    ReplyDelete
  11. gitu la berniaga kt bazaar ni kan. dpt yg bagus, alhamdulillah. kena yg mcmni, mmg haru la

    ReplyDelete
  12. singgah jumaat
    hari ini anum mc badan x sehat

    ReplyDelete
  13. tuh la masalah org2 niaga nie..sokmo xikhlas..org2 yg meniaga makanan nie la salah satu pekerjaan yg senang nak dpt dosa pahala..ishhhh...xberkat rezeki dieorg..

    ReplyDelete
  14. memang sedih kalau yg dibeli jadi camtu kan.. macam lah duit kita bayar kat dia takde nilai sampai sanggup bagi benda tak boleh makan macam tu.. hilang berkat berniaga di bulan ramadhan.. ish ish..

    ReplyDelete
  15. alaaa tak bestnya ada peniaga cenggini.. tak jujur..

    CT ada buat giveaway..
    mai jemput tengok kalau sudi boleh join jugak..

    http://sitiyangmenaip.blogspot.com/2014/07/giveaway-wow-hari-raya-by-siti-yang.html

    ReplyDelete
  16. Geram jgkkan klu beli makanan yg dah xleh mkn....itulah kita bekerja memang x sempat nak masak sendiri,rezekilah klu beli makanan di bazaar ramadhan dpt harga yg murah dan sedap.

    ReplyDelete
  17. sabar ye sis..

    sekarang ni banyak juga kes gini

    takut betul sakit perut kalo makan

    ReplyDelete
  18. Fiza... tolong recycle orak uncle boleh...? hehe

    ReplyDelete
  19. dulu tetiap tahun food poisoning klu bulan puasa ni, dan bermula tahun lepas memang masak utk berbuka, kesian fiza ambil anak2 di 3 tmpt berbeza mmg x sempatlah mcm tu, geram dgn peniaga mcm ni

    ReplyDelete
  20. ish yeke tak masak...pegi bgtau je peniaga tu depan2 takut org lain pun terkena jugak huuu

    ReplyDelete
  21. memang sakit hati kan kalau diri kita kena kat kes macam ni. tak ingat dosa pahala ke pun dorang tu hishhhh

    ReplyDelete
  22. sampai hati kan dorng ni..
    yg teraniaya pelanggan la..
    sy bab ni mmg geram ooo..

    ReplyDelete
  23. Teruknya lah. Kot ye pun nak meniaga bulan posa. jangna la sampai tak nak rugi langsung. ORang nak berbuka kottttt grrrr

    ReplyDelete
  24. Fiza, sy fhm perasaan awak. Kadang-kadang, kita sibuk. Suami blk lewat. Kita yg kena pikul tugas amek anak. Blk umah, kena msk pulak. Thts y ada masa, kita pegi beli makanan kat param. Tp result, mengecewakan. Apapun, just lupakan je. Mungkin bkn rezeki kita, kan? Sobs....

    ReplyDelete
  25. ADA YANG MENIAGA KAT PARAM INI YANG ASAL BOLEH.. ATAU ASAL DAPAT BELAJAR BUAT KUIH SIKIT, TERUS NAK MENIAGA..

    ReplyDelete
  26. Peniaga kena la jujur..baru berkat rezeki yg dapat tue.. nie tak pikir nk untung jer sampai sanggup jual makanan yg tak elok dah..Ermmmm... sabar yer kak..

    ReplyDelete
  27. ada jugak otak2 recycle.. hehe. bulan puasa ni makan yg kitar semula je sebab banyak makanan terbeli tp xmakan. huhu

    ReplyDelete
  28. choiiii putus selera dibuatnya ... ramadhan kali ni pun sy banayk beli kat bazar jer tp x pernah lg beli otak² atau lauk salunya mertabak atau sup²...

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive