Penyakit WAS² | Obsessive Compulsive Disorder (OCD)

Thursday, July 03, 2014


Aku tau bukan aku sorang jer yang ada penyakit nih. Uols pon ada jugak kan. Tak yah nak mengelat yerp. Kekadang rasa penat dengan penyakit nih. Penat dan risau memikir kan apa yang aku buat tadi aku dah sudahkan dengan cara yang betul atau tak. Contohnya:

Gosok baju. Ni memang penyakit biasa aku lupa nak tutup suis Boleh baca kat [SINI]. Bila dah kluar rumah tu dok memikir apa yang aku tak buat lagi? Suis iron dah tutup ker? Dah kunci umah gi masuk balik check padahal sebenar nya dah cabut wayar pon. Cisssss...Sama jugak dengan aktiviti² harian lain yang selalu mendatangkan was² pada aku. Paip air dah tutup ker belum. Freezer tu betul² rapat ker sebab si ustaz Qhalif tu kan suka main bukak katup freezer. Kipas bilik ngan lampu tadi dah tutup ker? Ni dah kluar rumah ni. Ko masih fikir benda² macam tu. Tak puas hati aku masuk balik check semuanya.

Kalau on the way dah gi kerja tetiba teringat....haaaaaa....memang nahas lah jawabnya. Dok puas memikir dalam keta dah tutup ker suma benda kat umah tu...dah tutup ker belum ni...Risau tahap langit ketujuh dibuatnya. End up...ahhhhh...lantaklah. Tawakal semoga allah lindungi semuanya. Ada lagi ni *banyak betul was² ko kan jot. Bila dah parking keta. Ko dah jalan jauh ni. Tetiba datang penyakit was²...erkkkk...dah tekan ker belum alarm keta nih? Kang hilang keta apa aku nak menjawab ngan tuan punya keta? Haaaaa...gittewlah kisah penyakit was² aku. Ni aku jumpa info pasal OCD @ penyakit was²:

Dalam perubatan, terdapat sejenis penyakit yang dapat menerangkan penyakit was was yang dialami oleh sebahagian masyarakat di seluruh dunia. Penyakit ini dipanggil Obsessive Compulsive Disorder (OCD)

Obsess = menghantui/obsesi (pemikiran yang selalu menghantui atau bermain di minda seseorang) Compulsion = kewajipan (rasa perlunya melakukan sesuatu, jika tak dilakukan akan merasa resah)

Antara tanda tanda seseorang itu mengalami masalah OCD ialah:

- Selalu risau tentang sesuatu (seperti risau tangan kotor atau dijangkiti bakteria)
- Rasa perlunya melakukan sesuatu untuk menghilangkan kerisauan itu seperti dengan mencuci tangan berulang kali walaupun tidak kotor.
- Merasa tidak senang sekiranya tidak melakukan ritual membasuh tangan tersebut
- Menutup pintu berulang ulang kali
- Selalu ragu ragu adakah oven atau laptop sudah ditutup dan adakah pintu rumah sudah dikunci dan selalu berulang kali meng-cek samada pintu sudah dikunci. * aku lah ni
- Membuka lampu dan menutupnya berulang kali
- Suka mengira sesuatu dan mengambil masa yang lama untuk mengiranya.
- Menyusun alatan atau mengemas rumah mengambil masa yang lama untuk memastikan susunan adalah tepat dan tidak bengkok.

Orang yang mengalami penyakit ini biasanya tahu bahawa dia mempunyai pemikiran yang tidak sihat dan kerisauan yang tidak logik. Namun walaupun menyedarinya, dia tidak mampu menolak kerisauan tersebut. Orang yang mempunyai masalah OCD biasanya cuba melawan perasaan was was yang dirasakan sehinggakan menyebabkan pesakit OCD merasakan tertekan.

Boleh baca kat [SINI] untuk lebih detail. Ada juga jawapan dari Prof. Dato' Dr. Maza di [SINI]. Selamat membaca. 

Note: Tapi penyakit was² aku ni masih terkawal. Belum tahap kronik lagi. Minta dijauhkan...Na'uzubillah..



You Might Also Like

25 comments

  1. setakat ni alhamdulillah xde lagi....kdg2 je itu pun sebab terlupa punyer psl..

    ReplyDelete
  2. memang pernah dengar gak pasal penyakit nih.
    kadang2 ade baik nye.. tapi kalo dh terlalu was2 susah jugak kan~

    ReplyDelete
  3. sampai satu masa tu mesti ada penyakit mai boh lama nama apa pun penyakit tu tetapi tetap penyakit gak ;-)

    ReplyDelete
  4. ada sikit kot..tapi tak banyak..hehe

    ReplyDelete
  5. kena siap notis kat tepi pintu sebelu. kluar rumah, check semua checklist tu, dah buat ke belum hehe...
    kite lagi la, dah rakaat ke berapa dah ni, sudaahh... lupa plak! tu kira ocd gak ke? heee, tp idok le selalu gitu..melampau la plak hehe

    ReplyDelete
  6. macam2 jenis was was ni kan, saya pun nasib baik la setakat ni takder yang kronik, tapi jenis suka cuci tangan setiap kali sentuh something, pastu bila basuh nak kena make sure kering, sampai terkopak2 kulit tau.

    ReplyDelete
  7. ooo rupenye ianye sejenis penyakit...baru lieya tau ...lieya ade gak dulu jadi gini...tapi skrang takde dah.... lieya ingat kesan bersalin kan org kate bersalin jek satu urat putus hahaahaha...adoi cetek betul pemikiran lieya ni hahaahahah...tapi tang yg risau pasal kebersihan tu lieya takde.... cume was2 bab dah tutup lampu ke tutup suis ekon ke....

    kat opis lieya ade sorang was2 bab bersih tu...sampaikan nak bukak kan pintu pun die suruh org lain...alasan die baru cuci tangan tak mo kotor....lagi satu, bukak kan sachet milo ke nescafe 3 in 1 tu pun suruh org sbb takut tangan kotor dah cuci....rimas jugak lieya menengoknyer....mcm pembersih sgt2 tapi jenis die makan pun lap mulut kat tudung heheeheeh eh tengumpat plak...tapi ni laa realiti nye..saje share citer ngan fiza....

    ReplyDelete
  8. Pyka selalu jgk jdi mcm nie sis . Haish

    ReplyDelete
  9. Payah kann kalau ada penyakit waswas ni :'( huhu

    Jom join GA ni

    http://eyranasrin.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-2014-by-silent.html?m=1

    http://eyranasrin.blogspot.com/2014/06/big-big-june-birthday-giveaway-by-rara.html?m=1

    ReplyDelete
  10. salam k.fiza..
    huhuhu..cma selalu terlupa dh lock keta ke belum..mesti kena patah balik.. huhuhu..
    thanks sharing :)

    ReplyDelete
  11. kihkih...klu p.cik sy lgi teruk..mmg dh tahap kritikal agknya dia punya was2..klu roti gardenia, fastfood n maggi mmg dia xmakan dan xbg ada kt umh...roti tu dia tukar ke HPA..fastfood tu mmg xbleh ada lgsung dlm umh...kdg2 m.sdara sy kesian kt anak mkn kt luar tp jgn bgtau dia...dia was2 samada tu halal ke x? mmg stress klu g umh dia...

    ReplyDelete
  12. Pun selalu kena bila ambil wudhu atau niat takbiratul ihram...setan le tu..

    ReplyDelete
  13. akak pun ada fiza
    tapi sekarang alhamdulillah boleh control
    sebab kalau terfikir boleh buat derk je dah
    selalunya, bab aku ni kunci ke tak rumah..
    hehe

    ReplyDelete
  14. Ada penyakit ni jugak huhu...

    ReplyDelete
  15. hahaha...was2 amie pun terkawal lagi...kalo tak tawakal jela...nasib lerrr

    ReplyDelete
  16. same..anis ade pnyakit cmnie.. haiyaa.. thanx sharing.. :)

    ReplyDelete
  17. Slalu was2 ttg kunci kereta... bila parking dah tekan lock ke belum...

    ReplyDelete
  18. adeh sy pun de pykit nih...dh knci pintu tutp plug suis sume tetap jugak cek dua kali..was was dh tutup ke blm

    ReplyDelete
  19. Eh sama la ngn farah akak..selalu jadi mcm tue... huhuhu.. hrp2 tak serius la.. risau jugak nie..

    ReplyDelete
  20. Sy sjak prgnt ni pun kna jgk tmpias mcm ni. Selalunya dok ingt kt suis iron la...

    ReplyDelete
  21. Majoriti org pompuan ada pyakit ni. Esspecially klo lps iron bju k.. msk air k.. slalu confuse dh ttp k blum

    ReplyDelete
  22. kak..btl sy pun alami jgk..plg ketara slps bersalin...takutnya huhuhuhu kdg2 dh kuar umah nk g ofis...ingat2 lupa dh tutup belum dapur gas..terpaksa patah balik double check..mujur dh tutup...kdg2 suis lampu...kunci kereta huhuhuhuhu

    ReplyDelete
  23. saya pun selalu begitu ..terlampau obses dah tutup tak gas dapur, seterika wlaupun berkali2 dah tengok..kadang2 jadi kegeraman cik bos je, lmbtla nak keluar rumah.

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive