Kisah Larut Malam | Bila ANAK² dah Tidur

Friday, September 05, 2014

Boleh lupa letak tajuk plak smalam...cissss...

Baru si ibu aman tenteram nak buat kerja. Nak makan pon aman dan tak tercekik sebab anak² dah tido. Kalau tak tu makan sempai tak sempat nak kunyah, terus telan sebab anak dah melalak². Yang bergaduh nya lah. Berebut² soh suap dia dulu lah. Macam mana lah ibu² tak cepat naik berat badan @ gemuk sebab tak sempat nak mengunyah 44 kali…muahahaha….

Ni tengah malam semalam punya citer. #makbanyakanak ni memang kuat makan. Ibu menyusu dada *pinjam ayat BA* katakan. Sentiasa lapar setiap masa. Kalau malas, memang menahan lapar lah ko sampai pagi. Kalau tak menahan laparnya dan tetiba rajin tahap tak hingat. Macam ni lah.

Tetiba teringin nak makan half boil egg. Tak menyempat² nak tunggu pagi ko. Tapi kan, aku selalu bermasalah kalau buat half boil egg nih. Kekadang terlebih masak sampai nak jadi telur rebus. Kekadang tak masak. Nampak sangat tak pandai budget kan...ppffttt...Tapi semalam nasib jadi. Makan ngan kicap pastu campur ngan lada sulah dan black pepper…Perghhhh…slurppp…slurppp…licin mangkuk. Kalau makan ngan anak mesti berebut² sebab dorang pon suka. Ibu makan paling sikit lah kan. Memang selalu macam tu pon situasinya. Ibu mithali kan selalu dahulukan anak². Even si ibu rasa macam nak jadi batu belah batu bertangkup sebab kempunan bila anak habiskan. Ok…dah start merapu.

Tak cukup lagi. Ada eskem dalam freezer. Kalau makan dengan anak², memang anak² akan pau ibu punya. Style aku kalau dah makan sekali tunggu next session plak. Kalau asal minta bagi memang sehari tu dah habis eskemnya. Dorang kalau makan eskem memang sekejapan jer. Tak per lah nak…makanlah eskem ni. Ibu dapat rasa sikit pon jadi lah.

Dah hentam eskem minum plak milo. Cicah roti pastu letak coco crunch lagi, Ko dah kenapa makan macam membela plak dah kan. Kalau dengan anak2 memang confirmed suap dorang jugak. Tak puas ibu nak  makan. Pengakhirannya…ESP sebagai penutup supper ku tengah malam semalam. Puas sebab dapat makan tanpa gangguan.


Lepas tu kan, belek muka anak sorang² masa dorang tengah tido. Alahaiiii…siannya. Yang sorang kepenatan sebab pagi petang sekolah. Yang anak dara tu selalu kena marah sebab drama queen sangat. Sikit² nak nangis. Yang si ustaz tu plak macam² pe’el. Ada jer kerjanya. Buat ibu asyik nak menyinga jer…haishhhhh…Penyesalan seorang ibu lepas marah anak² kan. Esok dan seterusnya marah² lagi. Korang pon macam tu jugak kan. Mengaku jer lah…hehehe…Marah² sayang.

Note: Kat office rindu kat anak². Bila balik umah bercakaran plak ngan anak²...haishhhh...



You Might Also Like

32 comments

  1. Org teranung panggil telor arong...

    Kan.. mmg rsa sayu bila tgk wajah ank2 time tdo

    ReplyDelete
  2. tetibe teringin nak makan telur separuh masak letak kicap..sedapnya...
    betul tu fiza,bila kat tempat kerja memang fikir anak2 je..kat rumah asyyik nak bergaduh je kan..

    ReplyDelete
  3. bila tak diganggu, sedap ja kan makan half boiled egg tu kan..baru boleh nikmati sesungguhnya..kalau tidak sekadar mengenyangkan ja :)

    ReplyDelete
  4. makan tgh mlm tp tetap igt kat anak2
    sebak plak tgk dorg tido cenggitu tu..
    elok plak pesennya memasing sama arah ;)

    ReplyDelete
  5. ko kurus..
    mkn lah bnyk2 pun..

    oh, ko punya entry x de tajuk..
    oh mak-mak sibuk ke?

    ReplyDelete
  6. Byk mkn mom tp x gemuk..untunglah...By

    ReplyDelete
  7. Hehehe...fiza, situasi kite sama.
    klu bab mkn, smpi x ckp napas mengunyah. Melalaknya. Nak beraklah. Nak itulah. Nak inilah! Arghhh! Sy pun kuat mkn fiza! Hahaha!

    ReplyDelete
  8. makbanyakanak..terus teringat ke blogger kak Yon heeee

    ReplyDelete
  9. Sama lah saya pun.. marah2 tu tanda sayang, kan?
    Saya pun fail jugak masak half boiled egg manual... Tp skrang dah guna yg letrik, baru lulus... kikiki

    ReplyDelete
  10. alaaa kenapa buat aku terliur niiii....grrr...

    ReplyDelete
  11. Ibu menyusu dada..haha first time dengar ni =p

    http://butikgebugebu.blogspot.com/2014/08/kesan-sampingan-omega-guard-shaklee.html

    ReplyDelete
  12. mcm tu la fiza kalo dah ade anak2.. anak2 diutamakan...kalo nak masak utk anak2 takleh lengah2 kan.. kene siap masak awal2.. nnt time makan je suap la... biar dowang kenyang dulu... mmg ape2 kene cekap kan.. tenaga byk nak guna, pengalaman fiza pregnant then ade anak2 kecil camner ek? penat tak? Me ni perot masih kecil, tak penat sgt, tak tau la perot dah besar nnt camner... YaAllah permudahkan la urusan hamba mu yg bergelar ibu...

    ReplyDelete
  13. Terasa macam sibuk sangat jadinya Fiza.
    Mungkin tak sama kakak sebab kakak ada pembantu dan anak kakak semua perempuan.
    Masa anak kakak kecik dulu lagi rehat berbanding dah sekolah lagi busy...

    ReplyDelete
  14. patutlah badan kecik molek, makan sikit je..cukup ke kak? hehehe

    ReplyDelete
  15. sementara anak2 nak membesar macam tu lah kan fiza

    sedapnya telur separuh masak buh kicap
    yum3 :)

    ReplyDelete
  16. Tu dia.. Makan ke apa tu? Haha! Ala, marah mak kat anak2 apala sangat.. Setakat marah2 sayang je.. =)
    Rosmiza Ali Official Blog™

    ReplyDelete
  17. hehehehe.. meriahnye menu supper.. hehehe

    comelnye anak2 tido.. kalo pandang muka dorang.. memang rasa sayu jer kan.
    menyesal plak marah2 dorang. tapi time dorang buat perangai tuh.. tuhan jer tahu.. hahaha

    ReplyDelete
  18. saya pun macam tu la..bila anak2 dah tidur belek muka anak2..mula rasa kesian..heheh

    ReplyDelete
  19. Mak aihhh byk ko makan supper noks... hehe
    Samalah noks aku pun gitu hari2 termarah jak dgn anak tp pastu nyesal pula huhu

    ReplyDelete
  20. Dalam peti ais memang ada stok eskrem..tapi selalu tak sempat nak makan..habis je manjang..

    ReplyDelete
  21. hahahhaa tergelak I baca, takpaaa i faham... sometimes makan nasi berpingggan2 pun macma tak cukup, macam laparrrr jer, I think we need sugar for the energy. kena jugak makan benda mengarut2 tidbits ni semua kan, yer la membela...bela anak hahaha.

    ReplyDelete
  22. Saya klu blogwalking kat rumah pun biasanya akan buat larut malam atau awal pagi.. klu time biasa mmg susah sikitlah.. :D

    ReplyDelete
  23. ehh sedap pulak tengok telo separuh masak tuh..hehe

    bese laa, mak2 klau tak marah2 kat umah bkn mak namanye..kann??

    btw salam perkenalan ye..jemput singgah ke blog..kuih raya ada lagik klau nak rasa..kekeke

    ReplyDelete
  24. Akak cuba masak 2-3 mnt jer.. mesti jadi...hehehe..

    ReplyDelete
  25. saya pun menyusukan dada anak-anak saya yang 2 orang ni..kalau kat rumah, geram je..kat pejabat, rindu mereka.belek-belek gambar dlm phone

    http://acikwatie.blogspot.com/

    ReplyDelete
  26. Assalam,

    saya Cik Liyana dari Crumbs Bandar Kinrara. Ingin memaklumkan bahawa kami akan mengadakan program cuti sekolah pada 17hb & 18hb Sept 2014 yang akan datang ini.

    Sila lihat di lampiran flyer untuk program ini.

    Makanan tengah hari akan disediakan beserta yogurt PERCUMA :)

    RM90 untuk satu hari. Promosi RM150 untuk 2 hari. 10pg - 4ptg.

    Sila hubungi saya di talian 018-968 4050 untuk pertanyaan lanjut. Tarikh akhir untuk pendaftaran adalah 12hb Sept 2014.

    ReplyDelete
  27. Nanti anak-anak dah besar mesti rindu saat2 diaorg huru hara ni hehe...

    ReplyDelete
  28. Wahh bestnya telur tu.. mmg sedap makan cicah dgn roti.. best.. :)

    ReplyDelete
  29. Subhanallah.. tersentuh hati tgk gmbr anak2 tidur tu. Mcm kepenatan sangat. Kalo fiza tak sempat kunyah 44 kali sebab tu kurus, tapi saya plak efek sbb tak kunyah cukup2 tu jadi debab. heheh... telur separuh masak tu dh lama tak makan. sedap plak nmpk.

    ReplyDelete
  30. Amboih... kemain suppernya... heheh oklah tu... mmg boleh mkn dgn aman bila anak2 dah tidur... selali kalau tgk anak2 tidur rasa sayu je kan.. tapi bila dorang jaga... haih!! Boleh jadi hulk kita... hehehe

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive