Salah BANTAL ker Salah SENDIRI?

Wednesday, September 24, 2014


Dah beberapa hari ni sakit belakang leher. Kekadang tangkap kepala. Tapi aku malas nak layan sakit²ni. Kalau dilayan makin sakit jadinya. Tak boleh nak dimanjakan sangat badan ni. Adakah sakit belakang leher aku ni ada kene mengena ngan salah bantal? Nak menoleh ke kanan pon terasa sakit.

Asal sakit leher jer salahkan bantal. Pada hal sendiri yang salah tido dan tido gaya bebas tak hingat. Bantal gak yang nak disalahkan yerp. Teringat petua orang² yang lebih berpengalaman pasal salah bantal ni. Katanya jemur bantal yang kita pakai tu. Masalahnya, aku pon tak tau bantal yang mana satu aku pakai. Tidur beralih² macam ni lah. Ibu menyusu katakan. Sekejap ke kiri sekejap ke kanan. Pastu beralih plak kat anak yang lain...ppfftttt...

Ni aku ada jumpa jugak petua salah bantal selain dari jemur bantal.

Merawat Sakit leher/tengkuk ketika bangun tidur (salah bantal)

1- Baca Bismillah….
2- Selawat ke atas Nabi Muhammad saw 3x
3- tepuk bantal yg diguna tadi 3x
4- tidur @ baring semula walau seminit
5- Insyaallah akan pulih.

Sumber [SINI]. Pastu google lagi terjumpa plak info yang kata tido salah bantal ni bahaya. Boleh baca kat [SINI]. Ni kalau tak baik jugak kena gi klinik nampaknya.

Note: Aku memang tak suka gi klinik. Kalau boleh nak try natural remedy. Sebab tu kalau sakit kepala atau demam aku tak makan ubat. 



You Might Also Like

33 comments

  1. hehe..sy dh lama xkne benda ni tp skali kne mmg skt.hazab tu sis huhu

    ReplyDelete
  2. Salam Singgah jgk bila ada kelapangan sikit hari ni & tq terus menyokong KA yer. Tk terkejar nak baca n komen n3 yg lepas apapun ttp curi2 baca n3 fiza hehehe

    ReplyDelete
  3. kite baru je pas sakit tengkuk sbb salah tido..berhari jugak la nak baik..

    ReplyDelete
  4. cer cuba la dlu petua tu kot2 ok...kalo pun x sakit sgt tp tak selesa

    ReplyDelete
  5. oh yeke? wah bule try ni. first time tau ada cara nak baik. hehe

    ReplyDelete
  6. assalam mmg xselesa kalau sakit tengkuk ni...tq berkongsi info.

    ReplyDelete
  7. Wahh.. nampak menarik jugak Tips untuk hilangkan sakit salah bantal tuh.
    hehehehe.. Zura pon kadang2 kena gak.. tapi tak tahulah salah bantal ke salah sendirik.. hahahaha

    ReplyDelete
  8. husband sy selalu kena mcm ni...sakit tengkuk..

    ReplyDelete
  9. kang kalau baring balik bukan seminit je. berminit-minit jadinya kalau kira ni hihihihi

    moga cepat sembuh sis...

    ReplyDelete
  10. Tidur lasak sangat nih sampai terkehel leher yang jinjang.

    ReplyDelete
  11. Oh.. gitu ye Fiza. Lain kali kakak nak ikut tips inilah.
    Kakak kalau kena sampai ke klinik nanti doktor bagi pil saraf baru ok..

    ReplyDelete
  12. Haha.. Orang tua dulu-dulu beritahu, kalau salah bantal, pagi-pagi bangun tidur jemur bantal tu dan bantai..

    ReplyDelete
  13. baring seminit, mmg sejam la jwpnya, hahaha.. InshaAllah..kite cuba petua ini, mana tahu mujarab.. ikhtiar la..

    ReplyDelete
  14. cuab hempuk leher ngan batang pinang muahaha. memang tak best kan bila sakit leher ni... cer sapu minyak panas ker tengok canner.

    ReplyDelete
  15. saya kalau sakit leher gitu ,malam nya saya tidur tak pakai bantal..lepas tu sehari diua lagi ok la..

    ReplyDelete
  16. kalau salah tido mmg sakitlah leherkan... pusing kanan kiri pun susah

    ReplyDelete
  17. pernah juga terjadi.. xpasal2 kena pegi urut dgn bapa sedara. sakit nk tengok kiri kanan

    ReplyDelete
  18. jemur bantal pun ada juga orang buat
    wallahualam

    ReplyDelete
  19. Kita sama.... akak pun kalau sakit2 tak nak mkn ubat.... satu, sbb mkn la ubat apa pun lps mkn sure akan tidur sikit punya lama... walaupun ubat tu x mengantuk... mcm lps makan ubat mesti tdo... kalau tak tdo akan merana pulak sakit pala.. huhu

    ReplyDelete
  20. adehh... sama lah kita.. akak pun arini leher statik aje .. salah bantal ..

    ReplyDelete
  21. Betullah, kalau mengadu sakit tengkuk sakit leher je tentu mak suruh jemur bantallah. Masalahnya kalau hari hujan sehari suntuk nak jemur apa. Kenalah tahan sakit kalau gitukan...

    Eh, bahaya juga ya sakit leher ni? Saya ni kalau sakit pun tak mahu layan sangat sebab lagi dilayan, lagi bertambah sakit, lagi nak minta perhatian. Malangnya jarang dapat perhatian...yalah dah namanya 'bibik' kat rumah siapa yang nak bagi perhatian lebih....

    ReplyDelete
  22. Selalu jugak kena akak.. thanks 4 sharing petua nak merawatnya. . =D

    ReplyDelete
  23. Pernah gak sakit leher....tak gi klinik pun biarkan baik sendiri....paling kuat pun urut minyak gamat jer....

    ReplyDelete
  24. Owh petua yang baik. Insyaallah boleh cuba selepas ini

    ReplyDelete
  25. Tdo guna bntal kekabu mcm zaman dulu2 best.. sbb dia ikut je lengkuk kepala n leher kt time tdo. X mcm bntal zaman skarang.. smua mcm span.. keras

    ReplyDelete
  26. mudah je petuanya. tapi kalo tersalah urat leher memang azab.

    ReplyDelete
  27. Kawan saya ada cakap, kene jemur bantal tu supaya tak jadi sakit lagi..hihi

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive