Kerja Sekolah | Bila Si IBU tak pandai Bahasa Arab

Tuesday, October 14, 2014

Abaikan lah tulisan anak bujang tu yerp

Straight to the point. Memang aku tak fasih sangat Bahasa Arab. Setakat yang simple² tu boleh lah faham lagi. Kalau dah masuk suku kata memang aku tak pandai. Yang jadi masalahnya, bila Iman Hakimi ada kerja sekolah Bahasa Arab. Dapat plak si ibu yang tak pandai Bahasa Arab, Acaner nak ajar anak kan. Sian kat anak. 

Jadinya...kita minta tolong Google Translate jer lah. Bermain² dengan ejaan bahasa arab yang di taip dalam Bahasa Melayu. Salah eja nanti lain plak maksudnya. Sambil tu aku take note jugak untuk rujukan. Nak kena cari kamus Bahasa Arab nampak nya nih. 

Tapi kan, kalau dapat belajar Bahasa Arab pon bagus kan. Bak kata lagu yang hari² dengar kat Ikim.fm nih: "Mari Pelajari Bahasa Arab. Bahasa indah Bahasa Al-Quran. Mari pelajari Bahasa ini, Bahasa yang suci dan Murni"...haaaaa...curlass ko kan. Siap hafal tu...hehehe...Bagus rancangan nih. 

Note: Subject lain tak der masalah. Subject BA ni jer lah. Tapi bila ajar anak buat kerja sekolah ko faham² lah kan. Memang aku tak layak jadi cikgu.



You Might Also Like

33 comments

  1. berbelit lidah dah mengingat pelajaran arab nih..lagi2 mak mak ni dah tak berapa nak paham..hehe

    ReplyDelete
  2. hehehe fiza.. sama la.. jue pun sekolah form 1 -3 jer ambik arab.. skrg ni qebal suruh ajar mandarin lagi haruuuuu sampai kena snap bagi kawan opis tgk la jawabnya...

    ReplyDelete
  3. sama la kite..mmg xpandai bahasa arab..

    ReplyDelete
  4. hurm... ade subject BA, tu yg lemah tu... bab nak ngajar anak wat homework, hurm... kene ade bahan2 juga kan Fiza nak ajar2 anak2 ni.. bersedialah.. hehehehe... same2 belajar kan dear...

    ReplyDelete
  5. nak tak nak terpaksalah supermon belajar arab sekali.. ye dop? haha

    ReplyDelete
  6. erkkk aku pun sama jugak.. tak pandai bahasa arab..
    nasib baik anak aku bijak dlm bahasa arab.. so bila dia ada homework arab dia boleh buat sendiri hehe

    ReplyDelete
  7. fiza, walaupun dulu belajar asas BA, tapi kak mieja pon dah lupa....hikssss

    ReplyDelete
  8. kak, beli kamus oxford. warna biru.
    kamus tu better sikit dari kamus lain.
    senang nak faham bagi budak2.
    ada 3 bahasa terus, bahasa melayu, english n arab.

    ReplyDelete
  9. semua ni daku serah kat eady je..hehehe...

    ReplyDelete
  10. samalah ngan kak nurul,kak nurul lg x tahu asas bahasa arab,sian anak yg minta tlg ajarkan buat kerja rumah.

    ReplyDelete
  11. Aku pun kureeeng juga kalau bab2 bahasa arab ni noks....huhu

    ReplyDelete
  12. Samalah kita..bab menulis arab atau jawi memang menggelupor ha ha..kesian anak-anak kita kan dapat ibu macam kita ..

    oh ya, mohon bagi alamat pada CM di 013-3672459, kita nak hantar kad jemputan..tk

    ReplyDelete
  13. apa dia tulis tu yaumul, hari kot
    akak pun dah lama tka buat entry bahasa arab
    hari tu belajar dengan blogger Dil dari Mesir
    sekarang dia tak dapat nak updet blog..
    bagus fiza, nanti dah terer ajarkan akak eh :)

    ReplyDelete
  14. huuhh,... kena bersedia la ni utk menjawab kerja skolah luth nnt. heheh.

    ReplyDelete
  15. masalah jugak tu..time JM beleajr di sekolah rendah dulu pun ada ada subjek bahasa arab..kalau ada anak tanya soalan mmg lopong lah ehehe

    ReplyDelete
  16. haih~ kita menghadapi masalah yang sama.
    memang blur sungguh nk ajar anak BA nih.
    Zura pon dh cuba2 selak kamus BA nih. alfaham saja lah kan~
    hazabedah nak jumpa seperkataan2 tuh. hahahahahahaha

    ReplyDelete
  17. huhuhu..yg belajor ni pun dah ke laut dah nok oitt...harapkan babah dorang jela..babah memng jenis penghafal

    ReplyDelete
  18. Betul tu ..bahasa Arab kalau tersilap translate jadi lain maknanya...tu yang susah sikit..

    ReplyDelete
  19. wah siap ad bahasa arab..sekolah agama eh ptg2 tu eh?

    ReplyDelete
  20. Hahaha... saya gelak siap-siap dulu. Rupanya banyak juga mak-mak macam kita ni. Saya pulak ajar anak Mandarin guna google translate. Semua subjek dalam Mandarin so siap suruh anak translate arahan siap-siap. Anak pun tension sbb Mommy yang pura-pura clever ni tak mahu dengar terjemahan mulutnya. Nak percaya kat pakcik google jugak. Eh, cikgu tanda semua betul tau bila I ngajar anak... Keh3x.

    ReplyDelete
  21. Asalam..bahasa arab khaty cukup2 makan ja masa PMR..skrg bl anak tanya,dah lupa habis..agak mencabar buku latihan skrang...

    ReplyDelete
  22. sy ni lak mcm mn la nt..mmg dh lupa la..hahaha..

    ReplyDelete
  23. bahasa arab ni tak boleh sebarang Google...jauh lari makna ..:)
    saya dulu siap ambik PMR paper Arab..
    Tapi bila masuk form 4, tukar sekolah..
    Terus tinggalkan bahasa syurga ni...huhuhuh
    Sekarang, terus lupa...yg basic2 aja faham

    ReplyDelete
  24. Bagus juga... ibu dan nak sama2 belajar bahasa arab. Nanti amik periksa sekali ye... :)

    ReplyDelete
  25. Bestnya kalau dpt menguasai bahasa Arab..eh rumah dh berwajah baru..tantekk! !!=D

    ReplyDelete
  26. belajar bersama anak n kena rajin buka buku bhasa arab ya fiza...

    ReplyDelete
  27. sama dengan saya..subjek lain boleh lagi la ibu nak ajar..tapi kalau bahasa arab pi cari ayah je la..heheheh

    ReplyDelete
  28. Saya pun tak pandai sgt bahasa arab.. Kalau kat sini, seronok dengar kawan2 arab sembang sesama mereka...

    ReplyDelete
  29. Kena beli dictionary Fiza. Kakak pun tak pandai tapi kena pura-pura pandai masa anak-anak kecik. Sekarang yg nyata mereka semua lebih pandai dari mamanya.

    ReplyDelete
  30. Huhu.. Memang masalah jugak ni bila kita tak tau bahasa arab.. Dulu tak pernah belajar bahasa arab.. Adusss, parah.. T_T
    Rosmiza Ali Official Blog™

    ReplyDelete
  31. tu la..zaman kt dulu xde lg kelas arab ni..
    bantuan google translate pon blh..tp ntah btl ke tak..
    kdg2 mgarut jgk

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive