Kuih Keria Homemade plak

Monday, October 27, 2014

Dari dapur #makbanyakanak kembali lagi. Kalau minggu lepas kita buat Kuih Ketayap. Kali ni kita buat Kuih Keria plak yerp. Kuih pon dah mahal skang. Seketul 40-50 sen seketul. Jadinya baik kita buat sendiri. Pastu boleh kita meniaga kuih. Kisahnya...

Last week gi pasar malam. Nampak lah keledek ungu. Slonggok RM5.00. Ni gara² tengok si ZAZA gojes up kat blog dia lah ni. Terus aku pon terjebak. #makbanyakanak kuat makan. Asal tengok jer terus mengidam. Balik tu terus lah buat keledek rebus. Ku fikirkan luar ungu dalam nya pon ungu. Sekali kaler lain daaaa. Kempunan aku nak makan keledek ungu. Tak per lah. Kita steam lah dulu.

Ni lagi satu hal. Dah 5 tahun pakai periuk nasi tu, baru aku tau yang periuk nasi tu boleh buat untuk steam...ppfftttt...Nampak sangat ko tak belek periuk nasi tu kan. Perasan pon bila nampak penapis steam kat rak pinggan tu. Jakun jap bila tengok Japanese Sweet Potato @ keledek aku menjadi. Sedap dan manis nya lah hai. Ok...lepas ni kita main steam² jer lah...haha...


Memandangkan masih banyak lagi balance keledek, jadinya kita buat kuih keria lah. Dah lama tak makan kuih keria  nih. Senang jer rupanya nak buat kuih keria ni yerp *ayat cliche...haha...Bila dah buat baru ko tau senang kan. Gigih aku steam and lenyek keledek nih. Petang tu terus goreng buat minum petang. 

Tapi agak kecewa sket sebab kuih keria aku ni terlebih tepung kot. Tak per, practice make perfect kan. Boleh buat lagi sebab keledek ada lagi tu. Berangin jer badan aku makan keledek banyak sangat. cissss...Aku pon bedal tak hingat sebab sedap dan manis wei.

Note: Tak sabar nak join kelas pastry ☺☺



You Might Also Like

22 comments

  1. uiii...pesal ko rajin ni nok..jeles mak..!!

    ReplyDelete
  2. kuih favorite Dilla ni. tengok pun sedap

    ReplyDelete
  3. mmg sedap kuih keria ni..tambah homemade
    klu terlbih tpung..maka keraslah ia...
    utk sekeian kali...mesti menjadi punya..

    ReplyDelete
  4. Wah..tetiba rasa nk mkn lak..sdpnya..

    myfreshvita.com

    ReplyDelete
  5. tgk kuih ni teringat my mum. minat sungguh ngan kuih ni, KA pggil kuih gelang, suka jugak but mesti without sugar tu hehehe

    ReplyDelete
  6. telan air liur tengok kuih keria tuh. kemain menggoda lagi salutan gula tuh. hahaha

    ReplyDelete
  7. Wah sdp tu kuih keria... Balik nanti bleh buat... Yg jual kat kedai tu kebykannye nan hado.... Tepung jer lebih... Keledek ciput... Apelah rasenye....

    ReplyDelete
  8. Sekali dah buat dah tahu sedapnya mestilah nak buat lagi..
    Kakak suka kuih yg ada ubi, keledek, pisang dsb sebab org kampung katakan..

    ReplyDelete
  9. hujan2 ni baca kuih keria , terliur ... keledek tu gantikan dengan ubi kayu pun sedap ...

    ReplyDelete
  10. alaaa siannya ko babe.. tak apa nxt time kalau nak beli ko kopek sikit dulu kulir keledek tu.. then baru tau dalam dia ungu ke tak yer.. .haritu aku ada beli kat chow kit.. aku pilih yg kecik2 senang potong.. lepas tu goreng pakai tepung rangup then letak sikit jintan manis & ketumbar.. goreng garing2.. mmg sodap..

    babe kuih keria tu fav aku masa kecik2.. hehehe pandai ko buat yer.. nanti nak belajar buat lah hehehe

    ReplyDelete
  11. Makan panas2 waktu petang time hujan2 mmg best ni.. kena dgn secapan teh o panas.. pehh feeling je.. :D

    ReplyDelete
  12. Fuhhh... lama tak Nampak dan makan kuih keria nie... kita pun sukaaa jugakk... manisss.. slurppp! :D

    ReplyDelete
  13. ohhh kalau kulit ungu dalam tak semestinya ungu ke? baru tau jugak kehkehkeh :p

    ReplyDelete
  14. sedapnya..lama betul tak makan kuih keria ni.

    ReplyDelete
  15. Rajinnya buat kuih.. Mieza nak buat takde orang yg nak makan.. Hubby keje asik balik malam jer.. Tak semangat nak buat kalau utk mkn sorang.. Huhu..
    Rosmiza Ali Official Blog™

    ReplyDelete
  16. Terliur la pulak... tak ingat bila last buat kuih keria... maknanya lama dah la tu :-D

    ReplyDelete
  17. Pernah buat masa bulan puasa tahun lepas kuih ni. Sebab feveret husband. Kalau fiza buat terlebih tepung, saya plak tak cukup tepung. Mula nak nak bentukkan tu mmg pitam 5,6 kali. Susah sgt sbb lembik. Tapi bila dah masuk kuali, okay je terbentuk dan yg penting mmg sedap la sbb tepung kurang.

    ReplyDelete
  18. uuuish sedap ni. CT semua adik beradik ubi suka hihi.. pepel ke oren ke kuning ke miahaha semua telan. masak apa pun telan :P

    ReplyDelete
  19. Eh, heranlah mak-mak banyak anak yang rajin ni. Macam pelik jek. Ke kita yang pelik sebab tak rajin? Well... hmmmm.... lupakan ajelah!

    Kuih keria tu favorite I juga tapi I tak pernah buat tau. Senang sangat ke membuatnya. Nanti I nak tengok resepi. Mak ai, malunya...nak buat keria pun nak tengok resepi! Bocor rahsia!

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive