Kuih Ketayap Homemade

Tuesday, October 21, 2014

Biasalah kan. Asal weekend jer masak...makan...makan...masak jer lah kerjanya. Menternak lemak² di badan. Kebetulan leftover kelapa buat Lempeng Kelapa ada lagi. Terfikir² nak masak apa dengan balance kelapa nih, Zasssss...haritu ada tengok kuih ketayap kat FB. Terus mengidam tetiba.


Maka terhasil lah Kuih Ketayap comel lote dari dapur #makbanyakanak nih, Kuih ketayap tak cukup bahan namanya. Sebab tak der daun pandan. Kebetulan masak dalam pemanggang ajaib yang memang ajaib tu. Jadinya agak susah nak membulatkannya sebab berat *alasan. Buat pon tak banyak sebab takut tak jadi. 

Alhamdulillah....menjadi kuih ketayap aku ni. Sedap plak tu...ekekeke...Senang rupanya nak buat. Lepas ni tak payah beli² lagi sebab dah pandai buat sendiri. Nak meniaga kuih ketayap pon boleh ni. Tapi tu lah, anak² tak berapa suka sangat. Laki bini jer lah yang habiskan. 

Note: Rasa macam nak ber 'ketayap' plak esok. 




 

You Might Also Like

27 comments

  1. pandainya makbanyakanak masak skrg ni..
    esok buat nasi ayam lah babe.. lepas tu ptg buat roti jala..

    ReplyDelete
  2. wah....sedapnya nampak kuih ketayap nie

    ReplyDelete
  3. weekend aritu makan jugak, tapi pegi kenduri umah makcik la, bukan buat sendiri hehe

    http://butikgebugebu.blogspot.com/2014/10/kekurangan-air-boleh-menyebabkan.html

    ReplyDelete
  4. kadang2 kuih yang rasa susah nak buat, bila cuba sendiri mudah je sebenarnya.lagi puas hati nak makan...

    Mealshakes Membantu Anak Anda Yang Cerewet Makan Dan Kerap Sakit | Diari Mama

    ReplyDelete
  5. saya dan anak2 pun tak suka kuih ni.kalau buat suami sorang je makan..buat banyak2 dia bawak pi tempat kerja dia makan sama2 dengan kawan2 dia..makan kat rumah tak best sebab dia sorang je yang makan..hehehe

    ReplyDelete
  6. Kuih peberet anak2 saya ni... Tapi saya tak pandai buat... cer letak resepi sikit #makbanyak anak....

    ReplyDelete
  7. Ini kuih feberet suami zura. .dulu pernah jugak buat. .tapi sekarang x bape nak rajin pulak.. hahaha

    ReplyDelete
  8. hashtag xmenahan..dapur #makbanyakanak..hehehe

    ReplyDelete
  9. rajinnya fiza, aju belum pernah buat lagi kuih ni, mmg nmpk mudah ;)

    ReplyDelete
  10. Hehe. Bebudak suka benda memanis ja. Hehe

    ReplyDelete
  11. alololo ketayap ekk? ha ha ha...
    kuih ni memang sedap.
    then inti nya moist moist gitu... best!

    ReplyDelete
  12. omg.ini kalau i buat penat2 sepagian mentayap... kejap jer licin, nak marah pun ada sebab laju sgt makannya hahaa. tak habis pun bising, habis pun bising.

    ReplyDelete
  13. Wahh.. sedap buat breakfast & makan ptg ni.. :)

    ReplyDelete
  14. sedapnya ni.. nampak warna hijau tergugat!

    singgah dari blog azhafizah.com :)

    ReplyDelete
  15. Salam kenal dik!
    Sedap nampak ketayap tu. Dah lama tak makan huhuhu... rasa mcm nak buat je weekend ni. :)

    ReplyDelete
  16. syok kan buat kuih sendiri. Rase macam mastercep. Pastu boleh makan dgn banyak, pertama sebabb mmg ada banyak. Lepas pun boleh gunakan alasan, kalo tak habis nanti membazir. Kwang2.

    ReplyDelete
  17. saya kalau makan kuih ketayap, saya buang inti kelapanya tu..sebab saya tak makan. haha. tapi yang hijau dia tu sedapp...

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum fiza...sedapnya kuih...:)

    ReplyDelete
  19. memang comel..nampk macm sedap.tapi saya tak perna buat lg.

    ReplyDelete
  20. lama xmakan ketayap.. comel2 sis buat. hehe

    ReplyDelete
  21. rajinnya, anak2 suka airtangan ibunya ;)

    ReplyDelete
  22. suka jugaklah, but prefer wat lempeng cicah sambal bilis pedas hehehe

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive