Permohonan Rumah Selangorku

Monday, December 08, 2014


Bagi yang sedang mencari² rumah mampu milik untuk di beli, ni ada info untuk anda semua. Info ni pon aku dapat dari group WhatsApp. Bagi pemohon yang berminat, boleh terus mendaftar di Lembaga Perumahan Hartanah Selangor (LPHS). Urusan pendaftaran dan pemilihan oleh Kerajaan Selangor. Jenis² rumah plak"

Jenis A - RM42k (700 kps)
Jenis B - RM100k (750 kps)
Jenis C - RM150k (800 kps)
Jenis C - RM180k (900 kps)
Jenis C - RM200k (18' x 60')
Jenis D - RM220k (1000 kps)
Jenis D - RM250k (20' x 60')

Kelayakan:

1) Perlu daftar online di [http://lphs.selangor.gov.my]


Klik kat sini. Tapi aku rasa website LPHS ni ada problem lah. Memula tadi boleh bukak. Skang dah tak boleh bukak. Jadinya uolls kena alert slalu. Try and error.

2) Warganegara berusia 18 tahun keatas
3) Pendapatan:-

  • Jenis A - Bawah RM3000 sebulan
  • Jenis B, C dan D - Bawah RM8000 sebulan
4) Pemohon tidak mempunyai rumah di negeri selangor
5) Rumah untuk DI DIAMI dan bukan untuk DISEWA
6) Pindah milik hanya dibenarkan selepas 5 tahun

Apalagi....sila lah apply. Aku rasa macam nak apply jugak. Tapi dah ada rumah kat selangor ni...huhuhu...Menarik² gak design nya. Macam ni:


MasReca n19eteen kat Cyberjaya nih. Aku ada email dorang pasal project nih. Apartment yang berkeluasan 850 sqf (3 bedrooms 2 bathrooms). Berharga RM200k (1 open car park and bare unit) dan juga RM280k (2 covered car parks with furnishing package). Land tenure plak adalah Freehold. Kalau nak tau detail, aku boleh forward kan balik email yang developer bagi nih. Ada product brief. 

Kat Cyberjaya ni pon dah banyak pembangunan. Bukan kawasan jin bertendang lagi dah. Tak macam masa aku memula kerja sini tahun 2010 dulu. Nak cari kedai makan pon susah ko. Tak banyak pilihan. Balik² makan kat kedai yang sama. Skang ni hamik ko, banyak kedai² makan sampai dah tak tau nak makan kat mana. 


Yang ni plak kat UKAY INDAH, SG. SERING. Kat area gombak ni rasanya. Keluasan 750 sqf. Seriau plak aku tengok umah tinggi² macam ni. Kalau nak tau lanjut pasal rumah² ni, boleh terjah [SISTEM PENDAFTARAN PERMOHONAN HARTANAH NEGERI SELANGOR]. Banyak detail dalam tu. Jenis rumah, lokasi rumah, senarai projek dan juga status permohonan. Ok...sila daftar cepat.

Note: Kami ni rumah mampu milik setakat apartment/flat jer lah. Rumah landed house hanya boleh berangan jer lah untuk dimiliki.




You Might Also Like

28 komen

  1. ala..tak boleh bukak.maybe kalau malam-malam ok kot.thanks share kak

    ReplyDelete
  2. Thanks for sharing...bole la mencuba juga

    ReplyDelete
  3. sedih.....tak layak nak mohon uhukkkkk...

    ReplyDelete
  4. Rasanya lebih berpatutan & berbaloi ni...

    ReplyDelete
  5. Projek-projek rumah ni dah start develop ke? Ke baru nak war-warkan?

    Salam singgah dari segmen mialiana

    Done following

    http://fadzirazak.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. Assalam

    Hi Fiza, mampu tengok ajer rumah idaman tu... huhuhu

    ReplyDelete
  7. Assalam, terima kasih sudi keteratak bunda/fb/inta dan memahami situasi dan mendoakan kesihatan bunda...terharu sangat.

    Walaupun dalam mood istirehat bunda singgah komen rambang blog2 kalian...terima kasih sangat..

    ReplyDelete
  8. Murah ke mahal fiza... Yang penting ada tempat untuk berteduh :)

    ReplyDelete
  9. cyberjaya pun dh maju skrg.. bestnya kalau dpt beli. design cantik2

    ReplyDelete
  10. klu nama cuma ada kt geran n bukan sbg pembeli kira ada rumah kt negeri selangor x kak?

    ReplyDelete
  11. Err... nak apply, tapi,...... kang dpt hujung tanjung kang cemana nak berulang jauh2 gi ofis. Haih.. dilemma.

    ReplyDelete
  12. akak pun tengah nak beli rumah ni..tak sabar nak ada rumah sendiri hehehe

    ReplyDelete
  13. cepat cepat memohon kepada yang layak

    ReplyDelete
  14. Bagus info ni, Fiza. I nak inform my keponakanlah. Suruh mereka usha mana tau boleh beli.

    ReplyDelete
  15. thanks for the info
    alhamdulillah saya pun dah duduk di rumah sendiri sekarang =)

    ReplyDelete
  16. Kebanyakkan rumah yg ada ni "rumah mampu tengok" je fiza... (luahan perasaan tension cari landed house yg mampu milik)

    ReplyDelete
  17. menarik kn.tp tu la umh dah ada kat selangor..
    thanks akak bekongsi

    ReplyDelete
  18. Hye..bule tak nak dapatkan detail yang awak tanya pada pemaju untuk projek masreca di cyberjaya. kalau tak keberatan emel bondaaisyasara@gmail.com.
    Tqvm.

    ReplyDelete
  19. Salam, sgt menarik projek ni. thank u sbb share info. harap tak terlalu lmbat nk minta; boleh tak kongsi email yang developer bg tu? thank uuu. sarahramli@gmail.com

    ReplyDelete
  20. Salam, sgt menarik projek ni. thank u sbb share info. harap tak terlalu lmbat nk minta; boleh tak kongsi email yang developer bg tu? thank uuu. sarahramli@gmail.com

    ReplyDelete
  21. As salam..alhamdulillah sy dh lulus utk permohonan rmh kwsn cyber..sis, boleh share dgn sy x details psl projek ni?sy tgu surat tp x sampai2..,dorg kata dh anta since Mac aritu...then td call dorg soh dtg pejabat LPHS nanti...sis boleh email x kt sy details project tu kt aryn6772@gmail.com..TIA sis :-)

    ReplyDelete
  22. salam, boleh emailkan saya project details rumah yang kat cyberjaya tu? thanks :)

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page