Jom Buat SARDIN Sendiri!!!

Thursday, January 08, 2015


Amacammmm...Sebijik macam sardin dalam tin kan. Haaaa...selalu kita beli jer kan sardin dalam tin. Kali ni #makbanyakanak nak share resepi dengan uolls semua. Terjumpa masa tengah syiok scroll FB malam tadi. Resepi nya pon nampak simple jer. Semudah ABC bak kata [Puan yang berkongsi resepi] ni. Mekasih bebanyak sebab berkongsi resepi. Meh salin/Save As/Print:


Senang kan. Tak der pressure cooker pon tak per. Tapi ko kena bertabah nak merebus ikan tu selama 6 jam hokay. Diulang...6 JAM. Tabah tak? Kalau tabah, silalah rebus. Kalau tak tabah, boleh beli pressure cooker yerp. Ada yang murah dan ada yang mahal. Pilih jer...hehehe...Aku nyer pressure cooker NOXXA hujung bulan ni dapat lah....yeayyyyy...Main kutu ko nak beli pressure cooker tu.

Ok...Dah dapat resepi kan. Lepas ni kita buat sardin sendiri jerlah. Terjamin kebersihannya. Tak payah beli sardin dalam tin lagi. Kalau uolls dah buat, jangan lupa sharing² yerp. Nak tunggu aku buat, tak tahu lah bila nya. Tapi memang rasa macam nak buat. Satu hari nanti lah kot...hehehe...

Note: Kalau kita pinjam gambar/resepi orang, jangan buat macam gambar itu kita yang punya. Sila kredit kan pada si empunya okay.



You Might Also Like

24 komen

  1. ohh ade resepi sardin homemade ek... tapi yg kene bertabah tu rebus 6 jam ikan tu akan adi lembut tu yg sampai leh makan tulang dia ek, hehehehe....

    ReplyDelete
  2. huiyooooo boleh save duit nie...dh la sardin mahal skang nie..

    ReplyDelete
  3. tudiaaaa.. 6jam!! x mampu haku~
    bazir gas jer.. hahahahaha.
    beli pressure cooker jer lah senang. kikiki.
    x de susah sgt caranye kan.. cuma leceh part nak rebus 6 jam tu jer lah.

    ReplyDelete
  4. alaaa nak kene cari mood rajin balik niii..

    ReplyDelete
  5. sedapnya sardin.... fav saya juga ni tapi takut nak makan sardin tin kerap2 hihi..

    ReplyDelete
  6. wow..nak sampai dah pressure cooker noxxa dia tu

    ReplyDelete
  7. wow... 6 jam nak tunggu... sempat keluar jenjalan pusing2 KL dulu pastu balik rumah baru makan... hahaha... selamat mencuba...

    ReplyDelete
  8. tunggu noxxa yer fiza.. 1 jam jer.. hehehhe

    ReplyDelete
  9. lama tu nak tunggu 6 jam kan..tak tertabah rasanya...hehe

    ReplyDelete
  10. wow menarik ni fiza...tgk hasil pun mmg mcm betul punye sardin dlm tin tu..... bagus laa buat sendiri, terjamin kandungan dlm tu kan...kalo yg dlm tin tu mcm2 kisah kite dengar...ade letak ni la, letak itu laaaa...bile buat sendiri dpt pun byk.....

    lieya ni kat umah antu sardin....kalo buat sambal sardin mmg laju laaaa....

    ReplyDelete
  11. ehehhe.. guna non stick pot un boleh ganti pressure cooker tu klu takde
    besneya brand tefal
    resepi ni bgus sbb takde pengawet

    ReplyDelete
  12. tak suka ikan tongkol hehe tak tahu kenapa.. kenot go.
    sardin pun kurang minat maybe sbb dr kecik mak x ajar makan.. tapi makan saja skali skala kat tekak ni rasa sedap aje :D

    hehehe mak CT pun guna noxxa nak masak sup tulang..
    skarang ni kalo tngk tv channel afc ke yg masak2 tu mesti chef pun guna pressure cooker..
    sedap sedap haaih semuanya..

    ReplyDelete
  13. bagus ni buat sendiri. jimat. hehehe :P

    ReplyDelete
  14. Wah! Bestnya boleh buat sardin sendiri.. Jimat dah tu.. Tapi macam tak berapa nak tabah je nak merebus sampai 6 jam.. Huhu.. Pressure cooker xde.. Gugugu~
    RosmizaAliDotCom™

    ReplyDelete
  15. saya ingat ke fiza dah buat... nak gak tahu camne rasa.. hihii... ada gak nmpak resepi ni kat fb

    ReplyDelete
  16. Alamak...enam jam! banyak gas guna tu! tak sanggup tunggu...beli ajerlah...hehe

    ReplyDelete
  17. Sardin klu buat sendiri mcm ni sure lebih sihat dari sardin yg dlm tin tu. Selera pulak tngok mlm2 ni.. sedap ni.. :)

    ReplyDelete
  18. wahh... kena tabahkan hati kalau xde pressure cooker..huhu

    ReplyDelete
  19. kalau dah buat nnt, up tau kak..nak tgk hasilnya..kita pun tatau la bila nak mencoba nya..ahahha

    ReplyDelete
  20. ya setujubayat last tu
    dh lama x mkn sardin

    ReplyDelete
  21. senangnya resepinya... lepas ni xpayah beli tin dalam sardin. ehehe

    ReplyDelete
  22. Oo, boleh buat sendiri ye. Kretif. Rasanya teknik yg sama juga yg kilang sardin guna utk buat sardin dlm tin tu. Guna periuk yg berkepanasan tinggi.

    ReplyDelete
  23. Laaa... ingatkan dia dah buat *_* Sardin sekarang pun dah mahal tau setin kecil tu pun RM7.90. Haruslah belajar buat sendiri, dah terlanjur orang offer resepi!

    ReplyDelete
  24. Betul tu ikan sardine pun mahal setin, pada hal tak sak sampai sekilo pun. Ayam lebih murah kan...

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page