InstaGERAM???

Thursday, February 12, 2015


Ha'ah...bukan INSTAGRAM tapi INSTAGERAM. Kenapa erk, penjual² kat INSTAGRAM tu PRIVATE kan IG dorang? Bila ada review dari IG'ers lain, aku pon excited lah nak nengok. Sekali....laaaa...PRIVATE ker. Kenapa mesti PRIVATE kalau menjual barang? Owhhhh...Nak kena orang follow dulu gamaknya yerp. Nak jual barang kot. Lain lah kalau personal IG.

Lepas tu kan, apa salahnya bila dah menjual dan update gambar barang tu, letak sekali dengan harga. Tak payah lah orang nak PM tanya harga kan. Itu pon ikut untung nasib orang tu reply. Ada komen² yang aku baca orang yang menjual tu tak reply message dorang. Acaner tu?

Takut peniaga lain tahu ker harga barang yang ko jual tu mahal? Dan takut customer tak nak beli sebab tau harga yang kau jual tu mahal dan boleh cari peniaga lain yang jual lagi murah dari kau. Macam tu erk.

Ada ke masa pembeli nak buat spot check kat satu² IG semata² nak cari harga yang paling murah gila? Kalau yang cerewet tak hingat pasal harga mungkin iyer kot. Tapi ramai ker yang macam nih? Tu yang naik menyampah. Bukak IG ni, PRIVATE. Bukak IG tu pon PRIVATE jugak....ppffttt...

Lagi satu hal, dah follow boleh plak unfollow balik. Ko dah kenapa? Konsepnya I FOLLOW YOU, YOU FOLLOW I BACK. Gittew erk. Suka hati orang lah nak follow ker tak nak. Tiada paksaan kan?? Bagi aku, nak follow...follow lah. Aku akan follow balik kalau kawan² blogger add. Nak unfollow pon, suka hati ko lah bedah. Aku tak GILA FOLLOWER. Cuma aku gila nak berkawan jer.


Dah kebetulan citer pasal INSTAGRAM vs INSTAGERAM kan, ni IG #makbanyakanak. Saja bagitau...hahaha...Tapi aku privatekan. Biasalah...

Note: Banyak citer tak up lagi ni. FITC ngan produk review...hurmmmm...



You Might Also Like

28 komen

  1. terbaik coretan fizah, betul sangat ....depa jual barang siap suruh pm letih nak menaip nombor mereka....letak harga terus kan senang emmmm......

    ReplyDelete
  2. soya pon private jugok...ada je peniaga nak add...tapi aku malas nak layan..hahahhah...rasa peniaga private IG deme..lantak....carik yg lain....senang....tapi kadang geram gak ngan segelintir peniaga online kat IG ni

    ReplyDelete
  3. zee takde IG..FB jer la yang ado tapi tak aktif sangat..
    kebanyakan peniaga camtu..tak tau la nape erkk..buat sakit hati jer..

    ReplyDelete
  4. Memang banyak IG yang menjual barang tapi private kann

    ReplyDelete
  5. http://nayfatimahrasyid.blogspot.com/2015/02/today-12-february-2015.html

    ReplyDelete
  6. buka kedai tapi pagarnya berlock. Itu conceptnya, mcm mana nak murah rezeki. Tapi yg peliknya saller IG yg mcm nie, ramai plak follower dia.

    ReplyDelete
  7. Sabar jela kak . hmm kan , meniaga kot xperlu nak private sgt , kang cust lari

    ReplyDelete
  8. Betul tu noks. Yg paling tak best nak kena pm untuk tny harga. Hilang mood nak membeli ..

    ReplyDelete
  9. betul.. 100% betul.. fb pun satu.. nak kena pm.. buhsan betul.. me kekadang tak jadi beli.. malas nak melayan.. hahaha

    ReplyDelete
  10. Setuju ! Entah ape bende tah nak berniaga tapi private. Lepas tu 8 tahun nak tunggu dia approve. T_T

    ReplyDelete
  11. daku mmg tak follow lah peniaga private nie...malas..

    ReplyDelete
  12. haaaaa..tau xpe..nie nak lepas geram gak nie..mmg kan gitu..agaknye dieorg nie suke mcm nak tgk org berlumba nak follow ig dieorg..tah pape tah nak kene private bagai tp nak niaga..yg pasal rege tuh pun sokong jugak..setgh2 suke sgt rahsia2..xpaham ngape gitu..

    jap..nak check ig jap..dh follow ke blum makbanyakanak nie..

    ReplyDelete
  13. sama la..saya pun tak suka IG shop private..dah la private..bila dan approve,kita tengok barang2 dia pun tak de letak harga jugak..jadi apa motif dia dok private ig dia??

    ReplyDelete
  14. macam2 ragam.. tak yah geram2 la ngan seller camtu.. buang tenaga je..

    ReplyDelete
  15. org bisnes x mesra pelanggan ni ... dlm bisnes ni kena berani bersaing kan ... rezeki kan Allah dah tentukan . nape lak takut org akan tiru bisness awk lak ... ermmm

    ReplyDelete
  16. tak berapa paham konsep IG ni lah... paham betul konsep blogspot yg mudah nak ikut tu jer... harap bersabar yer...

    ReplyDelete
  17. Samalah mmg ada gila berkawan jugak saya hehee.. skrng ni wall ig ada juga waktu penuh dgn tudung je bnyk2 hahaa.. layan je lah.. :D :D

    ReplyDelete
  18. Kalau dah nama pun manusia banyak ragam macam inilah Fiza.
    Kita pun tak tahu apa yg org lain tak happy dgn kita
    Jadi just let it be ajelah...

    ReplyDelete
  19. fiza, nnt add instageram saya.. emmiadnan

    ReplyDelete
  20. samalah fiza, suka tgk review tp bila pergi ig tu private pulok

    ReplyDelete
  21. aida pun cukup elergik if peniaga mau jual pastu kena pm tanya harga.
    ko letak ajer la harga ko kat situ.
    senang aku nak beli. ko tu pun bukan 24 jam hadap fb ke hape ke!
    (e'eh... i plak yg hangin hi hi hi :) )

    ReplyDelete
  22. Kalau bab harga tu, I pun geram. Apalah salah ya kalau dah jual tu siap-siap letak harga. Senanglah kita nak tahu price range tu berapakan. Senanglah nak siapkan budget. Ini nak ke pmlah, WA lah barulah tahu harga! Sungguh kutaksudikerjalebihmasa tau! But then I jarang beli barang kat FB sebabnya itulah! Instagram lagilah coz I takda instageram tu, you.....

    ReplyDelete
  23. Nnt follow la instagram iols ye, Lydsunshine. Tapi tak active pon. Heheh.

    ReplyDelete
  24. noe tak ada akaun instagram... hehehe

    ReplyDelete
  25. itu mmg x dinafikan
    skrg saya unfollow je balik mna mana ig yg meniaga ni.dh naik rimas dh.plg kesian ig retis la, deme dok promote brg sampai kdng tu dh x kena dgn situasi.
    org dok bsedih deme dok la spam juga. haishhh

    bab rege pon satu hal. dah nk kena bertanya.kalau jns btnya cpt reply oke gak.ni berjanggut. lupakan j lah..

    oh lagi 1 plg x blh blah.
    buat ga dah berminggu minggu sampai kan xda tarikh luput.yg gigih ni punya la dok tag hati hari.
    nak like ke nak apa tak tau la

    mmg kena tukar jdi intageram.. kan

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page