Tudung Hilang, Seluar Tertukar | Parents...Sila Ambil tahu

Thursday, April 02, 2015


Ambil tahu dengan baju bajan anak² yang dok day care kat sekolah/nursery. Check kat baju/seluar/tudung sekolah anak² sama ada set persalinan tu anak anda yang punya atau anak orang lain yang punya. Biasalah bebudak 5 tahun, kalau tak bawak balik salah baju/seluar/tudung memang tak sah. Pada hal dah pesan awal² baju sekolah tu lepas bukak terus letak dalam bag sekolah. Tapi ada gak salah masuk bag. 


Oh! My Anak Dara. Tudung dah hilang ntah kemana. For sure tertukar kan. Tapi tak der tanda² dipulangkan balik. Dah tanya cikgu banyak kali, 'ada tak jumpa tudung qahirah'...Tak der lah kak. Nanti kami cari lagi. Rasanya dari bulan lepas kot hilang. Baju plak ada sepasang jer. Nak beli baru size dah habis. Baru jer kirim kat member sebab anak dia pon skolah PASTI, tapi tudung dah out of stock . Pergi skolah pakai tudung biasa jer anak dara ni.

Tak tulis nama ker? Sepersalinan tu aku tulis nama. Memula seluar tertukar. Boleh plak dapat seluar dah lama. Nak terkoyak kat kelangkang tu. Pada hal seluar baru. Takkan dah lusuh dan nak koyak kot. Nama pon ada kat seluar qahirah tu. Tapi tak der pon parents nak pulangkan balik. Pakai jer lah seluar tu. Tanya cikgu macam biasalah jawapannya. Baik tak payah tanya lagi. Redho jer lah.  

Tolong lah wahai parents². Pulangkan baju sekolah kalau dah tertukar tu. Jangan diam buat harta jer. Macam tu jugak dengan baju bajan kat nursery. Pon selalu tertukar. Tak dapat balik pon ada jugak. Ni pon aku tengah menunggu legging ngan baju qahirah yang tak dapat² dari nursery. Lama dah nih. Parents pon...takkan tak perasan terbawa balik baju anak orang lain kot...ppffftttt...

Takkan pasal baju bajan pon nak berkira. Iyer...aku berkira. Untuk golongan marhaen macam aku ni sangat menghargai setiap duit yang keluar even harga baju tu setakat RM5 jer. Sekian...Harap maklum. Sekadar luahan perasaan. Lebih peringatan buat diri sendiri jugak. Kalau bawak balik baju anak orang lain. sila pulangkan. Peace...no war.

Note: News feed harini penuh dengan GST dan juga resit² selepas GST....hurrmmmm...


You Might Also Like

19 komen

  1. samalah,anak bw balik seluar kawan. kita pulangkan balik.tapi dia tak pulang balik kita punya.sampai ke sudah uniform dah tak complete..

    ReplyDelete
  2. mmg pun nok...selalu terjadi ni...
    aku pun bengang kalau seluar, baju sekolah atau kopiah anak2 aku hilang...
    dah termasuk kat beg budak lain...
    masalahnya, parents dah tahu tu bukan anak awak punya, gi la pulangkan...
    mentang2 la anak2 aku punya yang baru, terus buat reta...

    choiii betul la...

    ReplyDelete
  3. parents budak2 yg tersalah letak tuh xkan la dieorg xtau itu bukan baju anak2 derang..langsung xde initiative nak pulangkan balik kan..hurmmm..

    ReplyDelete
  4. dulu zaman ac ery tadika pun ada mcm ni. tertukar

    ReplyDelete
  5. fiza.. buat printing nama terus kat atas baju & seluar dan jugak tudung..

    ReplyDelete
  6. adoi, ada gak masalah camni ek? kene letak label nama yg besar n kalerful kot (yg bleh iron/jahit tu).. dr jauh dah nmpk tu qahirah punya.. makpak lain xkan la x alert menda camni..tau la penat balik keje, makpak org lain penat gak..huhu..ksian qahirah

    ReplyDelete
  7. parents simpan ler tu..ada jugak yang jenis camtu yer..tak pikir orang lain..
    anak zee pon ada gak tertukar kopiah tapi esoknya pegi tukar la balik ngan member..
    kalo buku pon camgitu..selalu dapat tukar balik..

    ReplyDelete
  8. Sama la kita fiza.....been there....baju tertukar dpt baju buruk......geram kan? Baju hilang xdpt balik....hahaha....mmg skg byk beli baju rm5... kalau ilang ke btukar ke...xla ralat sgt...psstt....spentot budak2 penah tak ttukar? ;p

    ReplyDelete
  9. pernah jgk merasa gitu masa anak kat nursery dulu .. tertukar seluar dgn sonkok adehhhhh .... mmg tak jumpa sampai habis dok nursery walaupun dh buat adaun huhuhuhu

    ReplyDelete
  10. memang banyak apsal GST sekarang ni

    ReplyDelete
  11. Betul. Saya pernah kena macam ni masa kimi, anak saya tadika. Tertukar pulak baju yg lusuh, saiz kecik. Macamana ibubapa budak tu tak perasan baju anak dorg tertukarpun saya tak tahulah. Kita ni setiap inci baju anak kita tahu.

    ReplyDelete
  12. selalu peningkan mak ayah kalau tak mak bising heee..tak pernh pernh letak anak pengasuh taksa slu dia tadika setegah hari je.tapi kalu ada bab makan2 slu akan tertukar.klu apa cikgu dan mom kena tulis nama dekat bekas makanan.sli depa buat jamuan sepanjang tahun macam hari guru ker , hari raya heee..

    kalau baju tinggal kat pegasuh slu tak jadi masalah bju saya basuhlah masa anak umur setahun dua skg tak keje jaga anak sndri heee..

    baru2 ni pi bawak anak kwn suami pi mandi tambun.sy bsuh baju tu baru perasan ada seluar pendek. lipat je dan letak dlm kereta sb tahu suami slu jumpa kawn anak dia tu dekat pekan tempat mak bapa keje.tka blh nak pos sb dekat lagipun bukan ornag lain kwn suami nanti pos kata pa heee..

    apa2 serius bukan brg kita pulangkan bali tak baikkan..cuba kita tempat ibu bapa tu tentu haru susah pikirnan buatnya..kita marah org kita ambil.org akan marh klu kita amik brg org. nilai tak kisha tapi pulabgkanlah..itu bukan hak milik kita..perlu terbit rasa malu dalam dirikan..

    ReplyDelete
  13. sy pn pernah up entry pasal benda ni sis..sm jugk dgn sy..sy xtahu la parents yg x alert atau cikgu yang x tanya parent sbb dh banyak kali ingatkan pon still jugak bnda sm jadi..smpikan bila dh byk kali tanya, smpi satu tahap rasa dh giveup da..bile x tanya, pandai plak bg blk brg tu,hehe.. geram kan kalo jenis mcm ni..mcm mn dorg punya rules smpi blh bercampur2 baju...

    ReplyDelete
  14. kesian tertukar baju,
    kalau jenis kita lah mesti alert kan bukan baju anak kita
    eh macam lah akak ada anak
    tapi akak rasa macam tu lah
    takkan tak alert lansung masa nak kemas baju anak.
    sabo je kan fiza..

    gst ni pun satu hal.
    hermm dunia dunia
    makin kelam kelibut dibuatnya
    moga Allah mudahkan urusan kita
    di dunia dan akhirat

    ReplyDelete
  15. now da kurang tertukar baju.
    last time kalau aida cek beg ijat, sure ada baju anak-anak lain.
    but aida cuci dan return back to taska.
    sedih, baju ijat takde org pulang kan ha haha :)

    ReplyDelete
  16. aku 1st time hantr nursery ni.. bwk bju 2 helai je.. mungkin x de lgi masalah tu pasal ank aku x sekolah betul2 lg kan.

    ReplyDelete
  17. A'a btl la akak... Kt little caliphs pn jadi mcmni...padahal kita siap tulis nama besar2 kt pakaian anak.,. Pn tertukar jugak...ermmm

    ReplyDelete
  18. Anak I suruh tulis nama penuhnya di kasut sekolah, spesifically dia cuma khuatir pasal kasut sekolah aje. Sebabnya last year, I tulis initials, tetiba ada budak lain ambil kasutnya. Dia ni nak tak nak terpaksa pakai kasut angry bird entah anak siapa. Bila balik, dia mengadu. I pun katalah bawa balik kasut angry bird tu pi sekolah dan letak kat mana yang dia hilang kasut (kelas agama). Takda orang ambil so ustaz kata, ambil ajelah bawa balik daripada terbiar begitu je. Kasut elok, dah ditanya ustaz, seorang pun tak ngaku kasut tu dia punya. Okey very pelik. Sampai rumah, I pun basuh kasut dan cuci elok-elok. Tiba-tiba kata anak I dia tak nak pakai kasut tu sebab itu bukan kasut dia... Aduh! Makanya I sedekah ajelah kasut tu bagi orang...

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page