Kenapa Baju Sekolah Warna Putih???

Tuesday, May 12, 2015

Kalau buat selain dari warna putih tak boleh ker? Susah betul lah nak jaga baju sekolah warna putih nih :-(

Gambar ulang tayang jer.

Buat lah kaler kelabu ker. Atau kaler² yang susah nak nampak kotor. Kalau dah sekolah menengah, kira ok lah sket sebab dah pandai jaga baju. Ni budak sekolah rendah ni ha...adoiiiiiihaiiii...Tak sah kalau tak hitam baju sekolah Kebangsaan dengan baju sekolah Agama. 

Dengan sisa makanan kat baju. Dengan kesan marker lah. Kesan lap mulut kat lengan baju...ppfftttt...Tu baru baju skolah kebangsaan. baju sekolah agama? Rasa macam nak pitam ibu ko nengok. Lutut hitam. Siku baju hitam, Bontot seluar hitam. Kaki seluar pon hitam. Pendek kata banyak yang hitam dari putihnya. Ko main apa kat sekolah abang kimi??? Ker sekolah agama awak tu yang kotor???

Ibu ko ni kalau nak menyental baju tersangatlah rajin. Kalau nak menyental pon tunggu weekend jer lah. Itu pon bergantung pada keadaan. Hari² biasa memang mesin basuh yang menyental. Aku menyental kejap kat tempat² yang hitam selebihnya mesih yang basuhkan. 

Letih wei menyental baju ni. Baru sental sikit dah lenguh tangan. Menyental sehabis tenaga pon belum tentu kotoran hitam tu hilang. Lagi best, bila dah sakit hati sebab menyental tak hilang² gak kesan hitam, ko masuk jer lah mesin basuh terus. Tapi kalau nak lengan sado, rajin² lah menyental...hahaha... 

Sekolah pon tak sampai setengah tahun. Tapi baju dah macam nak setahun pakai. Acaner tu. Baju budak pompuan pon macam ni jugak ker? Ker baju budak lelaki jer macam ni. Hitam sana sini. 

Note: Mood blogging dah nak ke laut. Harap² tak karam. 


You Might Also Like

24 komen

  1. itulah budk sekolah rendah namanya. kalau tak comot bukan ia hikhik sabar yae

    ReplyDelete
  2. hahaha...takpela ibu..nanti tangan ibu sado la...

    ReplyDelete
  3. heheh...betul jugak..patutnye sekolah rendah buat la kaler lain skit kan..

    ReplyDelete
  4. betul tu..putih bukan je susah nak jaga, tapi kdg2 jadi seksi sbb jarang.

    ReplyDelete
  5. sabun sa8 amway tu utk baju2 putih mmg elok fiza..

    ReplyDelete
  6. Patutnya baju sekolah rendah ni elok warna biru ye tak..

    ReplyDelete
  7. dan, kenapa kasut sekolah, warna putih?
    hahaha

    ReplyDelete
  8. huwaa smaaaaa...baju sekolah agama mcm legam!!!

    ReplyDelete
  9. kannn.. stress tengok..

    saya dah karam separuh jalan dah..hahaha

    ReplyDelete
  10. Fiza kena jadi menteri pelajaran, barulah boleh tukar warna baju sekolah... :)

    ReplyDelete
  11. mmg letih nak menyental fiza..anak noe pun sama..mesin basuh biasa tak jalan...mmg la mak2 pun kena jadi sado

    jgn karam terus fiza

    ReplyDelete
  12. tu biasa sangat terjadi fiza..dari zaman kita pun dah berlaku macam ni.hehehe...penat la mak nak menyental baju kan..terutamanya baju anak lelaki..sbb tu baju banyak untuk anak lelaki je..

    ReplyDelete
  13. yela fiza warna putih ni mudah menyerap kotoran...penat menyental uniform sekolah anak yg cpt kotor ni.

    ReplyDelete
  14. Pae yg tadika pun baju sekolah dah mcm2 colour kadang balik rumah..hehehe..klu dah sekolah rendah nti pakai baju putih tak taulah...sabor..sabor....

    ReplyDelete
  15. Hahahaha..entah la kan..kalau buat color hitam semua macam menarik gak..kesian la kat ibu2 sekalian...haha

    ReplyDelete
  16. mmg penat kalo menyental hari2..sama la baju2 sekolah syawal..walaupun tak berapa banyak baju putih...tp kena amik kire jugak...dapat mak rajin, alhamdulillah...dapat mak2 yg M beso..adoiiii

    ReplyDelete
  17. adehh.. dulu masa kite sekolah pon macam tuuu kot.. macam main kat bendang.. hahaha..

    ReplyDelete
  18. kan?anak lelaki lagi la...dengan main bola nya..adoi..anak saya kalau baju kotor alasan nya 'hari ni cikgu suruh susun meja..." hari ni cikgu suruh guna kaler air.."..menyalahkan cikgu je..dia tu baik memanjang..dah tentu2 dia yang tak hati2..

    ReplyDelete
  19. lagu cam geram dan tension ada di situ heeee

    ReplyDelete
  20. haha..same le anak kite..weekend je beriya sental,,,hari biasa terpaksa ler mama ni pejam mata masuk mesin,,,sbuk kerja kan

    ReplyDelete
  21. wahh mencabar nk tanggal kesan hitam ni.. hehehe
    rendam clorox pun susah nk keluar :)

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page