Jom Bangun Awal!!!

Wednesday, November 04, 2015

Uolls bangun awal tak pagi ni? Bangun pukul berapa?...hahahaha....


Saya rasa keyword paling popular semalam adalah BANGUN AWAL. Ni nak tanya. Pak menteri pasola ni bangun awal tak?. Boleh saya tau pak menteri bangun pukul berapa? Kan senang kalau pak menteri suruh kami rakyat marhaen ni bawak tilam. bantal dan selimut soh tidur kat office jer. Weekend baru balik umah. Tak der lah terpaksa hadap jalan yang tak der tol. Iyerlah...nak ikut jalan alternatif dan nak elak tol kena keluar awal dari biasa katanya. Kalau boleh soh kluar sebelum subuh kot.


Statement tak menahan. Ingat semua jalan alternative tu dekat² belaka? Ingat semua jalan alternatif tu ada kat semua kawasan? Macam saya ni, kalau nak ikut jalan alternatif kena lalu roundabout yang ada masanya sesak. Kena lalu traffic light yang banyak di mana ada masanya lampu hijau hanya menyala setakat lepas 3-4 bijik keta padahal kereta kat belakang dah berderet² nih. Pastu jalan yang berliku² sebab banyak lubang. Di tambah dengan jalan yang sesak sana sini. Kluar awal pon sampai lewat. Acaner tu pak menteri pasola? 


Bahagi masa yerp. Pak menteri tau tak. Ada orang yang keluar pukul 6 pagi pon tapi tetap sampai lewat. Especially yang kerja kat kawasan yang sesak nak mamps. Nak kluar pukul 4 pagi ker? Kalau saya keluar awal pagi lepas subuh. Anak² saya yang sekolah tu nak soh terpacak depan sekolah pepagi buta? Tau tak sekarang ni zaman maha bahaya? Culik sana sini. Pak menteri nak bertanggungjawab ker kalau jadi apa² kat anak² saya? Ada ker pengasuh/nursery yang nak terima budak yang datang awal pagi? Kalau nursery pon, tau tak akan dikena kan charge OVERTIME. Pagi dah terpaksa kluar awal. Balik plak kluar awal pon jalan sesak. Sama jer. Boleh tak pak menteri sarankan kat majikan soh kluar office awal dari biasa? Boleh ikut jalan alternatif yang tak ter tol tu. 

Kos menyelanggara makin meningkat. Habis tu pak menteri pasola ada fikir kos rakyat marhaen macam kami ni tak? Lagi menigkat kos sara hidup kami ni. Elaun apa yang kami ada? Lain lah pak menteri pasola. Banyak elaun. Claim jer. Apa der hal. Tak merasa susah pon. 

Tugas pak menteri sepatutnya selesaikan masalah rakyat. Bukan menambah masalah dengan bagi statement yang tak masuk dek akal. Suruh naik kenderaan awam. Skang ni apa citer? Tambang kenderaan awam pon dah naik. Sedih lah hoiiii dapat pak menteri macam nih. Macam mana lah korang ni boleh jadi menteri ha!!! Bijak² belaka semuanya lah. Bagi makan coklat minda sekontena pon belum tentu boleh bijak...ppffttt.... 

Note: Sekadar luahan perasaan. Saya sentiasa berdoa supaya diberi rezeki yang lebih olehNYA untuk Saya, keluarga, sahabat² saya, saudara² seislam saya supaya dapat menempuh cabaran hidup yang ekonominya makin mencabar poket kita² ni semua. Sebab semua yang ada ni datang dariNYA. Smoga kerajaan yang maha zalim ni mendapat balasannya.


You Might Also Like

13 comments

  1. Pak Menteri sekarang tak de nilai empathy. Ckp ikut sedap mulut je. Nway, selamat bangun awal, sis! :)

    ReplyDelete
  2. bgn awl..g keje awl..pastu mengantuk..prestasi keje merudum.. sengal btl..

    ReplyDelete
  3. Rasa macam vengong jer statement tu..
    Itu solusi yg diberi utk elakan TOL..
    Bertabah jer lah rakyat marhaen ni..

    ReplyDelete
  4. setuju cakap dia tang suruh bangun awal.. sebab rezeki orang bangun awalni memang lebih sikit... tapi nak suruh semua orang bangun awal untuk gi kerja memang tak bolehler.. .sebabnyer cam suami akak memang akan pergi kerja selepas subuh tak kira subuhtu pukul berapa.. sekarangni sebab awal maka awallah dia pergi...
    tapi suami akak bolehler sebab dia tak kisah anak dia pi sekolah, sarapan ker idak anak dia, van memang amek ker tak anak dia.. untuk certain orang yes boleh tapi tak semua ok..
    tapi yang tak bestnyer kat opis akakni ... akak yang kelam kabut ngan urusan anak2 di pagi hari dan urusan rumah tangga yang tak surut2ni bolehjer datang dalam masa ditetapkan.. yang bujang trang tang... tang.... yang rumahnyer sekankang kera ni selalunya lambat mulalah hantar kat whatsapp grup kata jalan jem.. memang jemler kalau dah lambat keluarnya... muka datang macam tak mandi... isyh .. isyh bagi jalan lagi jem jer.. cuba datang cepat kan tak menyusahkan orang.... eh.. eh luahan perasaan lak..
    maalumler dah lama tak komen kat blog fiza ni.. ha.. ha....

    ReplyDelete
  5. Mentang-mentanglah dia banyak duit langsung tak fikir masalah rakyat marhaen
    Org yg tak banyak duit ni kena bangun awallah ye.. itu still ok lagi boleh accept taoi.....
    Habis anak nak letak nursery/tadika/sekolah ada ke yang buka awal sebaik selepas subuh Fiza..
    Cakap memang senang cuba kena batang hidung apa penyelesaiannya?

    Geram juga kan...

    ReplyDelete
  6. sakit kan hati baca statment menteri2 nih.
    ckp x pikir dulu.. main cakap jer.
    dorang takpe lah.. x merasa seperti kita nih.

    ReplyDelete
  7. ni namanya pak menteri tak ada pendidikan...
    Undi dan sokong pak N...terus naik pangkat..Statement b.....

    ReplyDelete
  8. Tolong lah pak menteri... buat statement yg bijak sikit... doiii...nak suruh bangun pegi kerja kul berapa..takkan kul 2.00pagi nak siapkan anak2... sabor je lah!!

    ReplyDelete
  9. kan kak! saya setuju! sakit hati oiiiii!

    ReplyDelete
  10. lagi stetmen menteri bodoh !!!!!
    ko bagi skit elaun ko kat aku nih kalau suka suka nak buat stetmen bodoh !!!

    ReplyDelete
  11. adoii apa punya statement la macam ni kan, akak hari2 bangun pukul 4.45am tau..

    ReplyDelete
  12. pak2 menteri ckp senang la.. bkn dorang yg bayar tol. keluar awl pg pon jammed jugak. kadang2 xcerdik, hahaha

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive