Cerita Raya 2016!!

Monday, July 25, 2016

Baru nak panas enjin citer pasal raya. Orang lain pon dah muak nak baca pasal raya yang berderet² tu. yang kau pulak baru nak update,,, hehehehe... Mood sudah mari gittew. Sebelum mati kutu nak buat karangan ayat, moh ler kita buat senaman jari sementara idea sudah mari. Buat sekali harung dalam satu entry. Tak koser mak nak buat part by part.

Raya tahun ni biasa² jer *ayat cliche...ngeeee... Sebelum ni raya kat umah sendiri dulu. Lepas tu baru balik umah  mak kat Kampung Pandan Key Ell. Tapi tahun ni ada kelainan sikit. Mak raya kat umah Abang Long aku kat Seremban. Jadinya... tak dapat lah nak beraya dengan mak raya pertama haritu... sob sob sob... Makanya kita balik rumah rumah mertua kat Kampung Kenanga, Rawang. Petang rabu dah gerak balik Rawang.

Sampai² jer mak dah siap masak rendang. Perghhhh... Memang terbaik lah rendang mak. Malam tu baru tolong mak masak kuah kacang pulak. Mak kalau masak kuah kacang memang sedap. Sempatlah dok tanya resepi rahsia. Nanti boleh buat. Tapi tak tau bila,,, hahaha... Ok... Ni part sehari sebelum raya hokay.

Ibu mertuaku. Geram plak nengok si harraz bukan main senyum lagi.

Pagi raya... Juadah pagi tu tak lain tak bukan sudah semestinya rendang, kuah kacang dengan ketupat kan. Punyalah tak hingat nak amik gambar makanan... ppfftttt... Nampak sangat makin nyanyuk. Balik jer solat raya, terus sarapan. Dah kenyang memasing, baru lah sesi bermaaf maafan dipagi raya sambil bergambar. Syahdu plak rasa masa bersalam dengan mak mertua nih. Tapi kontrol jer.


Anak² pon tak terkecuali kena minta maaf. Banyak buat salah kan... hahaha... Malu² plak si qahirah minta maaf dengan abah. Si qhalif lagi lah... Ego. Tak nak langsung dia. Budak kecik lagi kan. Apa tau.


Ehemmm.... Ehemmmm... Turn hemak plak. Ni minta maaf sambil gelak² namanya. Orang minta maaf ngan somi siap package airmata. Kau minta maaf sambl gelak². Tak der perasaan langsung kau kan... hahaha...


Ok... Family photo. Kalau dah bergambar cenggini, jangan harap sumanya perfect. Ada jer yang tak ready kan. Bertabah jer lah kau bila nengok gambar. Berkali² amik. Ni kira gambar perfect lah dari banyak² gambar...ppffttt... Lagi haru, aku tak teringat langsung nak amik gambar anak² saja. Nak lah amik gambar adik beradik ni posing kan. Haishhhh...  

Selesai suma umah mak, tgh hari tu gi beraya plak. Malam tu gak gerak balik Seremban. Tak sabar nak jumpa mak. Selesai raya pertama. Kisah raya kedua plak yerp. Tahun ni kita balik kampung nismilan. Johol.... Here we come. Dah lama kot tak balik kampung. Pepagi dah gerak dari umah abang long. Gi 3 keta jer. 

Raya umah makcikpakcik. Macam² menu ada. Nasi lemak, kuah kacang, nasi himpit, kuih muih, laksa... perghhhh... Menahan diri jer aku dari makan laksa. Pantang lagi hoiii. Rasa kuah sket pon jadilah. Ni pon sadis gak sebab tak hamik gambar masa raya kat kampung. Kau dah kenapa haaa asik lupa nak amik gambar. 

Mak cik cute dengan anak fruitnya ☺☺

Kitorang gi 5 umah jer. Last gi Kota umah Maklong. Kebetulan ada buat makan² malam tu. Jadinya kita lepak relax² dulu sebab majlis start pukul 8 malam. Posing² lah dulu. Muka pon ntah hape sebab berjalan dari pagi sampai malam dengan panas nya lagi...ppffttt....


Start jer majlis... moh ler kita makan. Memang meriah lah. Makanan pon sedap². Ada kambing bakar, Ayam bakar, Mee kari dan macam² lagilah. Siap ada pertunjukan bunga api lagi tu. Kurlass kau. Karaoke pon hado. Memang meriah lah. Dah selesai makan dan perut pon dah kenyang, maka kembali ke pangkal jalan lah kita. Balik malam tu jalan sesak wei. Dah pukul duabelas tengah malam pon sesak. 

Gittew lah kisah raya #makanakempat. Overall memang best lah raya kat kampung. Dah lama tak balik kan. Anak² lah yang paling happy. Budak bandar masuk kampung kan. Kawasan plak luas. Berlari² sana sini. Kejar ayam kejar itik. Nasib lembu tak der. Kalau jumpa mau lembu pon dikerjarnya... hehehehe...

Note: Jenuh aku mikir nak letak tajuk apa...ppfftttt.... 



You Might Also Like

7 comments

  1. 1st tajuk sama je ayatnya. pusing je perkataan tu kan...?
    btl2 meriah raya hang fiza, beraya sakan sampai 5 buah rumah, ma'ai.

    ReplyDelete
  2. Wah! Meriah raya siap ada karaoke lagi.. Kite tahun ni raya tak berstamina.. Hahha! Jalan raya pon tak lalu.. Gini rupanya gaya mak buyung.. Gambar raya pon nan hado.. Hahahah!

    ReplyDelete
  3. bestnya ada kampung.. kami beraya bandar pffttt

    ReplyDelete
  4. cerita raya lah yang paling best buat entry kan..hahha

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive