Back To School | Darjah 1 Dah

Wednesday, January 11, 2017


Orang lain dah lama update. Kau baru nak citer. Ke busy an melanda. Cenggini lah. Kisah anak kedua. Pejam celik pejam celik... Kejap jer dah naik Darjah 1 anak dara nan sorang ni. Badan comel lote jer... petite macam ibu jugak. Hari pertama persekolahan haritu memang betul-betul sibuk dan agak memenatkan jugak. Ke sana sini uruskan van, transit dan jugak ajar/kenal van sekolah.


Pagi sekolah Agama. Hantar KAFA integrasi kat area Bangi jer. Nasib ada kekosongan lagi sebab tempat limited. Yang best nya sebelah surau. 1st day sekolah tu kan hujan. Kami hantar Qahirah pagi tu. Dapat pulak satu kelas dengan kawan tadika PASTI. Suka lah dia. Tunggu sekejap jer pon. Tengok anak dara tu ok... Tak nangis. Terus kitorang gerak. 

Kau bayangkanlah hari pertama persekolahan tu aku ngan husband baru nak cari van dengan transit. Van dah ada cuma nak confirmkan saja. Once dah confirm suruh kakak van amik terus kat sekolah agama. Misi mencari transit pulak. Kat rumah ni ada. Tapi tak amik ikut jam lah pulak. Kalau aku amik. Rugi sebab transit tak sampai 2 jam. Nasib van ni ada amik transit. Malas nak fikir panjang, amik dengan van yang ada transit sekali.

Iman Hakimi aku tak kisah sangat sebab dia dah independent. Tak payah nak transit bagai. Anak dara ni tunggu dah besar sikit baru aku berani tak nak transitkan dia. Sekolah Agama masuk pukul 7.30 pagi balik pukul 10.30 pagi. Balik sekolah agama tu kami ajar dia naik van dulu. Just tunggu kat rumah jer lah. Selesai sekolah pagi.


Maka bersambung pulak sekolah petang. Kami ajar terus naik van pergi sekolah. Follow van dari belakang jer. Biasalah bila 1st day kan. Agak sesak sikit sekolah. Maklumlah... anak masuk darjah 1 kan. Nasib awal-awal dah tahu nama kelas anak. Ada ditampal senarai kelas untuk anak-anak darjah 1. Terus beratur ikut signboard kelas. Tahun ni ada 12 kelas untuk Darjah 1... phewwww... Alhamdulillah... Qahirah dapat kelas bawah. Tak payah naik turun tangga. Lega hati aku. Dah lah bag sekolah besar dari orang ☺

Aku tunggu sampai rehat. Tapi dok perhati dari jauh jer lah. Yang bagus sekolah ni, ada nama kelas dekat meja kantin. So bebudak ni tahu lah mana dorang kena duduk. Bila 1st day tu kau faham-fahamlah. Kantin pon penuh dengan parents jugak, Memula tengok qahirah duduk jer. Pastu hilang. Bila tinjau tengok dia dah beli makanan. Terkedek-kedek berjalan bawak mangkuk. Pandai dia bawak diri walaupon baru hari pertama masuk sekolah.

Mommy monster dan anak daranya ☺

Alhamdulillah... Semua urusan untuk hari pertama persekolahan berjalan dengan lancar. Qahirah dah pandai dan kenal van yang dia kena naik. Dah tau transit dekat mana. Dan tahu apa kena buat kat transit tu nanti. Hari kedua dia dah fully naik van dan jugak transit. Memang aku manfaatkan cuti dua hari untuk ajar semua ni. Antara benda yang paling merisaukan ibu bapa bila uruskan transit anak-anak. 1st time anak naik van sekolah. Siapa tak risau. 

Note: Perasaan bila anak masuk tadika berbeza dengan perasaan bila anak dah masuk darjah 1 ☺



You Might Also Like

5 comments

  1. excited kan anak darjah 1, mak2 yg over excited haha

    ReplyDelete
  2. Wahh dah darjah satu Qahirah. Selamat ke sekolah dik :)

    ReplyDelete
  3. happy nya dya.. selamat belajar Qahirah..😊

    ReplyDelete
  4. Alamak, berdebarnya bila anak sendiri nak masuk darjah 1.

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive