Tips Merangsang Let Down Reflex (LDR) Ketika Menyusu Dan Mengepam

Tuesday, August 15, 2017

Tips Merangsang Let Down Reflex (LDR) Ketika Menyusu Dan Mengepam | Let Down Reflex? Ehh!!! Ada yang tak tahu lagi ker apa itu LDR @ Let Down Reflex? Ok... Untuk bakal-bakal ibu yang dah plan nak bagi susu terbaik untuk anak dan juga yang dah bergelar ibu tapi masih tak tahu apa itu Let Down Reflex, meh nak terangkan sikit. Let down reflex ni kita akan rasa ketika menyusukan baby dan juga ketika kita mengepam susu. Ni ada Tips Merangsang Let Down Reflex (LDR) Ketika Menyusu Dan Mengepam


Apa Itu Let Down Reflex?


Perasan tak, masa kita susukan anak, kita akan merasa seperti ngilu, rasa macam dicucuk-cucuk atau rasa macam berdenyut-denyut di payudara? Atau masa tengah mengepam susu, susu akan memancut keluar dengan banyaknya. Haaaa... Itu lah dia let down reflex. Memang seronok bila kita rasa let down reflex ni sebab kira rasa susu kita laju mengalir.



Macam Mana Let Down Reflex Boleh Berlaku?


Ok... Semasa kita menyusukan bayi, rangsangan di aerola menyebabkan saraf di sekitar puting menghantar isyarat ke otak. Kelenjar pitutari merembeskan hormon oksitosin melalui pembuluh darah menyebabkan otot di sekeliling kelenjar susu mengecut dan mengalirkan susu ke saluran susu. Senang cerita LDR ni merupakan tindak balas yang membuatkan susu keluar dengan lancar sewaktu menyusu atau sewaktu mengepam susu.

Bagi ibu yang baru lepas bersalin, mereka perlu melatih menyusukan bayi secara terus (Direct Feeding-DF) diminggu-minggu awal penyusuan sehingga mendapatkan Let Down Reflex yang baik. Susu akan mengalir dari payudara yang tidak ‘diminum’ oleh bayi semasa Let Down Reflex berlaku. Jadinya... Untuk tidak membazir, adalah lebih baik kita tadah dalam bekas atau boleh pam semasa bayi menyusu. Sayang woihhh kalau biar jer susu mengalir sebab dalam pantang memang susu sangat banyak. 

Cara Mendapatkan Let Down Reflex Dan Melancarkan Pengaliran Susu?


Ada beberapa cara yang bolah anda amalkan untuk mendapatkan pengaliran susu yang lancar ketika menyusukan anak secara tak langsung mendapatkan Let Down Reflex. Antaranya:

  • Susukan anak dengan tenang sambil dengar lagu-lagu atau muzik yang digemari. Lebihh bagus kalau kita pasang alunan bacaan Al-Quran dan zikir-zikir kan. Berganda kita dapat pahala. 
  • Susukan anak dalam keadaan yang selesa atau di tempat yang sunyi. Macam saya suka susukan anak dalam bilik dan dalam posisi baring. Sambil susukan anak kita boleh tumpang tidur sekali...hehehe...
  • Banyakkan sentuhan kulit ke kulit dengan anak kalau kita tak susukan dia. 
  • Urut payudara dalam bentuk bulanan secara lembut selama seminit.
  • Letak tuala lembab yang direndam dalam air suam pada payudara atau mandi air suam sebelum menyusukan anak
  • Urutan belakang untuk menggalakkan pengeluaran susu. Boleh minta suami tolong urutkan.

Cara Rangsang Let Down Reflex Waktu Mengepam


Haaa... Jangan tak tahu. Kita boleh rangsang pengeluaran susu dengan lancar sewaktu mengepam susu jugak tau. Macam mana? Ok.. Kebanyakan breastpump yang ada sekarang ni mempunyai 2 jenis button. Satu button fungsinya untuk urutan dan satu button lagi fungsinya untuk sedutan. Biasanya masa kita mengepam susu pon breastpump akan buat urutan dulu kan seterusnya baru sedutan. Caranya:

  1. Waktu mengepam 2 minit pertama, gunakan sepenuhnya button URUTAN 
  2. Bila susu mula keluar, cepat-cepat tukar/tekan kepada button SEDUTAN. Biarkan sehingga susu makin perlahan.
  3. Bila anda perasan pengaliran susu dah mula perlahan, tekan balik button URUTAN selama 2 minit atau lebih
  4. Ulang balik cara yang sama hingga 15 - 20 minit. Nak sampai 30 minit pon boleh. Kejap jer rasa susu penuh sebotol
Harap tips ni dapat membantu. Perlu di ingat, kosongkan breast setiap kali penyusuan untuk mengekalkan pengeluaran susu ibu. Kenapa? Sebab penghasilan susu ibu berkonsepkan DEMAND vs SUPPLY. Apabila susu dikeluarkan, barulah susu baru akan terhasil. Jadinya... Selepas ibu-ibu menyusukan anak atau selepas mengepam susu, pastikan breast betul-betul kosong. 

Dan peringatan lagi. Setiap kali mengepam susu, jangan pam susu lebih dari 30 minit sebab maximun pam hanya selama 30 minit sahaja. Kenapa? Kalau pam lebih dari 30 minit boleh menyebabkan tisu di keliling payudara luka dan susah untuk pam sesi yang seterusnya nanti.

Note: Alhamdulillah... Nak masuk 18 bulan susukan Iman Harraz ☺




You Might Also Like

21 comments

  1. tetiba mcam rindu je nak menyusu baby. nak menyusukan anak mesti dalam keadaan yang tenang,baru best

    Jom join Merdeka Giveaway
    http://www.kisahsidairy.com/2017/08/giveaway-merdeka-by-kisahsidairycom.html

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah ada rezeki kak fiza BF anak. InsyaAllah sampai 2 tahun nanti.

    ReplyDelete
  3. Bagus ni good info dan sharing nanti boleh share ngan ibu2 kat luar sana pulak kan.

    ReplyDelete
  4. alhamdulilah saya pun cukup masa menyusu untuk 2 tahun....rindu pulak saat2 breastfeeding dulu

    ReplyDelete
  5. Perkongsian terbaik untuk ibu2 yg menyusukan baby

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah..ank dh 2thun nk ajar pisah dh

    ReplyDelete
  7. Segan pula kita nak komen dekat sini... Oh macam itu rupanya... terima kasih ;)

    ReplyDelete
  8. Info yang sangat bagus. Thanks ye sebab share.

    ReplyDelete
  9. thank u for sharing..
    bab pam susu tu rasanya ramai lg x alert.. harapnya para2 ibu ambil kisah hal ni..

    ReplyDelete
  10. Info menarik untuk para ibu di luar sana. Berguna juga untuk Lia nanti jika bergelar ibu.

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah anak menyusu sampai umur dorang 2 tahun lebih: skrg yg adik ni nak 3 thn dah tapi still nak menyusu lagi. Layan jelah sementara xdpt adik lagi :D

    yanmie
    www.yanmieonline.com

    ReplyDelete
  12. Omg omg info yg sangat berguna utk ibu baru macam yaya! Banyak lagi yaya kena baca sbb byk lagi kita tak tahu rupanya. Tq sis sharing yg sgt sgt berguna :')

    ReplyDelete
  13. Kalau menyusu kan anak, mesti kena baring dan peluk dia dan Kemudian saya pun zzz sekali. Hahahaha. Memang tenang. Hahaha

    ReplyDelete
  14. Wah bagus tips ni. Boleh ika guna in future. Kena share dengan kawan3 ni.

    ReplyDelete
  15. Perkongsian terbaik utk ibu2 dn bakal ibu

    ReplyDelete
  16. Tips yg amat membantu... Akak dulu guna pam biasa2 jer tak macam sekarang nih ada fungsi urutan... So, akak gentel ler sambil membayangkan wajah baby... Nak senang tgk jer gmbr baby kat phone... Hehehe...

    ReplyDelete
  17. This is a good info and tips. Thanks sebab berkongsi maklumat ye.

    ReplyDelete
  18. Tips yang bagus. Time berlaku LDR tu mmg best n puas hati sgt.

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive