Lafaz Niat Puasa Ramadan, Niat Puasa Sebulan Ramadan dan Doa Berbuka Puasa

Wednesday, May 16, 2018

Lafaz Niat Puasa Ramadan, Niat Puasa Sebulan Ramadan dan Doa Berbuka Puasa | Ppssttt... Esok dah nak puasa kan. Dah buat persiapan ker nak sambut bulan Ramadan ni? Barang-barang dapur dah top up? Dengar cerita pasaraya agak busy dengan kedatangn orang ramai yang nak beli barang untuk persediaan puasa ni. Biasalah… Kita kan suka shopping last minute. So far aku tak membeli pon sebab baru jer beli barang basah last week. Kedai bakery pon dah mula sesak dari hujung bulan April dengan awal May haritu. Kebetulan nak beli barang-barang untuk buat kek. Barang-barang untuk buat kuih muih tak beli lagi ni… ppffttt… Dalam sibuk nak buat persediaan tu, korang masih ingat lagi tak Lafaz Niat Puasa Ramadan, Niat Puasa Sebulan Ramadan dan Doa Berbuka Puasa?

Sumber: Google pic.

Lafaz Niat Puasa Ramadan, Niat Puasa Sebulan Ramadan dan Doa Berbuka Puasa


Mana lah tahu kot-kot ada yang lupa sebab teruja sangat nak sambut ramadan. Maklumlah... Puasa kan setahun sekali. Bila nak puasa baru lah nak cari Lafaz Niat Puasa Ramadan, Niat Puasa Sebulan Ramadan dan Doa Berbuka Puasa untuk dihafal. Betul tak? Tapi kan... Melampau lah kalau Lafaz Niat Puasa Ramadan, Niat Puasa Sebulan Ramadan dan Doa Berbuka Puasa pon kau tak ingat langsung. Nak senang pergi dengar lagu kumpulan Raihan tu. Lagu Doa Niat Puasa tajuknya. Tapi tak apa… Pada yang lupa tu, ini doanya:


Pendek jer ni kan. Tak susah pon nak hafal. Upin Ipin tu pon boleh hafal, tak kan korang tak boleh kan. Tapi kalau nak senang, lebih baik niatkan puasa untuk sebulan terus. Kalau ini pon susah sangat, pergi download lagu tu. Sambil dengar sambil hafal. 


Ni pulak doa berbuka puasa. Tak susah pon. Senang jer. Rasa teruja nak sambut bulan ramadan kan. Bulan yang penuh dengan keberkatan. Dari segi istilah syarak puasa bermaksud 'menahan diri daripada makan, minum dan perkara-perkara yang membatalkan puasa bermula daripada terbit fajar sidik sehingga terbenam matahari berserta niat'

Bila bercerita pasal bulan ramadan ni kan, anak-anak lah yang paling teruja sangat. Anak dara sorang tu asyik tanya jer bila nak puasa. Si Kimi tak sabar nak pergi solat terawih. Siap ajak berbuka puasa dekat surau lagi. Korang jangan lupa ajar anak Lafaz Niat Puasa Dan Doa Berbuka Puasa ni tau. Malam ni dah boleh niat. Bestnya kalau dapat pergi solat terawih. Surau dekat rumah ni ada sediakan khidmat taska untuk ibu-ibu yang ada anak kecil menunaikan solat terawih. Hurmmm... 

Note: Petang ni mesti ramai balik awal sebab nak solat terawih kan.



You Might Also Like

0 komen


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page