Pokok Beracun

Tuesday, July 06, 2010

Sekadar berkongsi info. Tak taulah sejauh mana kesahihannya. Dapat dari email.


Salam,

Sila perhatikan pokok hiasan ini betul-betul. Jika anda sayangkan anak-anak dan keluarga anda, musnahkan pokok hiasan ini segera. Sekiranya anda menanam di kawasan rumah, meletak diruang tamu atau di tempat letak kereta. Pastikan selepas membaca posting ini segera pindahkan pokok ini ke tempat yang jauh dari anak-anak anda.

Pokok hiasan ini adalah yang sangat beracun boleh mengakibatkan kematian sekiranya anak anda mengigit daunnya. Kandungan racun yang kuat boleh membunuh kanak-kanak dalam masa kurang dari 1 minit. Bagi orang dewasa pula boleh membawa maut kurang dari 15 minit. Bayangkan betapa kuatnya racun yang terdapat pada daun pokok ini. Racun atau getahnya yang masuk ke dalam mata boleh menyebabkan buta.

Kanak-kanak yang suka mengunyah terutama yang berumur 1 tahun ke 3 tahun yang tidak tahu apa-apa mungkin terkunyah daun pokok hiasan ini yang anda letak diruang tamu atau ditempat letak kereta, membawa padah.

Kesan apabila mengigit daun beracun. Lidah akan terus membengkak dengan serta merta dan menghalangkan penafasan. Ini akan menyebabkan kematian kerana tidak dapat bernafas. Sila sampaikan kepada jiran-jiran dan saudara mara yang menanam pokok hiasan ini supaya memusnahkan pokok ini segera.

Pokok ini sering terdapat di pejabat-pejabat dan sekolah-sekolah sebagai pokok hiasan kerana senang dijaga. Ia berasal dari Kenya , Rwanda dan Uganda . Senang tumboh di iklim negara ini. Daun yang besar dan hijau selalu diletak di kawasan taman awam.

Sila maklumkan kerana terdapat kes kematian yang jarang dilapurkan diakibatkan oleh pokok ini. Selalu kes ini diklafikasikan sebagai "food poisoning".


You Might Also Like

6 komen

 1. erkkk ye ka kat umah saya ada pokok nih.....

  ReplyDelete
 2. saya nak post kat blog nanti saya link ok...

  ReplyDelete
 3. ye ke kak? slalu nampk pokok ni. mmg org wat hiasan pun kan. bahayanye. tak penah tau pun

  ReplyDelete
 4. i pun ada baca psl ni..tapi xsure betul ke x.
  nt kalo tingat, i tanya kat mana2 lecturer plantation ye.

  ReplyDelete
 5. salam kenal..ye ker?kat umah sy xde tp kat umah mak sy ade..nk kene bg tau nie..takutla plak ..thanx for sharing

  ReplyDeleteLabels

Facebook Page

Blog Archive