Tips Untuk Kebahagiaan ANAK by Prof. Dr. Muhaya

Friday, June 28, 2013
♥ Tips Untuk Kebahagiaan Anak ♥

Jom amalkan 10 tip dibawah ini bermula dari hari ini juga.


Sebenarnya diuji dalam nikmat ini amat memerlukan pertolongan Allah. Takut pula timbul sifat sombong, bangga diri, rasa hebat dan lain2. Hanya padaNya kita berserah setelah berdoa dan berusaha. Beberapa tip yang boleh kongsi bersama.


1. Kalau tiba-tiba teringatkan anak kirimkan bacaan Al Fatihah. Sampai ke ayat "iyyakanakbudu waiyyakanastain" - yang ertinya "Hanya kepada Mu kami sembah dan hanya padaMU pohon pertolongan..", mintalah apa-apa hajat masa itu yang ada hubung kait dengan anak yang Kita ingat tu, habiskan bacaan surah Al Fatihah doakan semuga anak kita diberi kefahaman yang sebenarnya dalam urusan agamanya, memiliki ilmu yang bermanafaat Dan serahkan urusan anak kepada Allah untuk menjaganya.

2. Pandang wajahnya semasa dia tidur ucapkan bahawa, ibu nak (nama anak) jadi anak yang soleh sayang!. Cubalah amalkan ( ustaz kata ini makna kita bercakap dengan rohnya ) Dan ucapan ini adalah DOA Dan Allah Maha mendengar lagi maha melihat.

3. Masa bangun solat malam, solatlah hajat disisinya. Maksudnya Kita solat dalam bilik dia Dan dekat dengan dia. Jika Kita selalu buat Dan Kita juga selalu beritahu dia yang Kita sering doakan dia, dia akan rasa satu ikatan kasih sayang yang hakiki yang Kita amat sayangkan dia dan nak dia jadi anak soleh.Dia akan tahu Kita selalu solat hajat untuknya.

4. Minta dikasihani. Ucapkan setiap masa bahawa kita ni sedang menunggu panggilan Allah. Jika Dia tak jadi anak soleh bermakna dia tak sayangkan kita dan tentunya kita akan merana di Alam Barzah nanti.

5. Peluklah anak selalu walaupun dia sudah besar, sebagaimana Kita tatang dia masa kecilnya. Aura ciuman dan belaian ibu sambil bisikkan padanya yang kita bangga mempunyai anak sepertinya.

6. Maafkan anak Kita setiap masa walaupun perbuatannya amat melukakan hati Kita.Muhasabbah diri mungkin kesilapan yang anak lakukan itu adalah kerana dosa-dosa kita dimasa lampau.

7. Yang paling penting jaga tutur kata Kita, jangan sekali-kali ucapkan perkataan yang boleh melukakan hatinya. Jika ini berlaku juga kerana kita TER.. kata, cepat-cepat cari masa yang sesuai untuk Kita minta maaf padanya. Mengakulah padanya itu kelemahan Kita, Kita marah kerana dia buat salah,bukan bermaksud membenci.Ceritalah buat macam dramapun boleh .

8. Amalkan membaca ayat 40 surah Ibrahim supaya Kita,anak Dan zuriat keturunan Kita termasuk dalam golongan orang2 yang tetap mendirikan Solat. [Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.]

9. Selalu ingatkan anak bahawa tak guna ada pangkat, belajar tinggi, hatta hafal Quran sekalipun jika tidak mempunyai peribadi yang mulia.Allah tak pandang wajah yang cantik tapi pandang hati yang cantik. Allah tak sayang, manusia tak suka.

10. Masa basuh beras niatkan "Ya.. Allah lembutkanlah hati anak-anak ku sebut nama dia.....untuk faham agamanya ", [kenapa Kita nak dia faham agama, kerana anak yang tak faham agama boleh bawa ibubapanya juga ke neraka] sebagaimana engkau lembutkan beras ini menjadi nasi ". Basuh beras lawan jam ( macam org tawaf ) sambil selawat kepada Nabi Muhamad S.A.W. Masa buat kerja ini hati jangan lalai..dan ingat kepada Allah selalu.

@drmuhaya

Posted by Kiddie Funtime Didik Anak Bijak, Soleh dan Solehah.

Note: Ada Pot Luck Lunch hari ni. Macam² ada ☺☺You Might Also Like

15 komen

 1. sharing is caring fiza..thanks
  moga Allah perkenankan doa saya untuk menjadi ibu.amin

  ReplyDelete
 2. bagusnya n3 ni nok...nice sharing...

  aku suka no.6 tu..terus aku muhasabah diri...

  ReplyDelete
 3. thanks for sharing kak. tips yg sgt berguna!

  ReplyDelete
 4. best kan Dr Muhaya ni, cth orang yang berjaya dunia dan akhirat, insha Allah

  ReplyDelete
 5. Tq fiza share info ni
  Sama2 kite praktikkan in shaa Allah

  Makan lunch tu igt2 saya ye! Hahaha!

  ReplyDelete
 6. ALHAMDULILLAH.. SEDIKIT SEBANYAK DAPAT ILMU HARI NI..

  ReplyDelete
 7. thanks for sharing fiza...

  byknya ilmu dalam entry ni...

  ReplyDelete
 8. Nice sharing......selamat makan ! hehe

  ReplyDelete
 9. bagusnya entri ini fiza, semoga dapat mendidik anak sebaiknya, tersentuh hati, teringat kat anak

  ReplyDelete
 10. gd tips ni tq yer !

  ReplyDelete
 11. terima kasih dengan perkongsian tips nih. boleh dijadikan panduan bersama.

  ReplyDelete
 12. muhasabah diri jugak, demi anakkan...

  ReplyDelete
 13. Thanks sharing fiza.info sgt bguna.

  ReplyDeleteLabels

Intellifluence

Afizah Abd Rahman is an Intellifluence Trusted Blogger

Blog Archive