Tips untuk IBU MENYUSU di bulan RAMADHAN

Friday, June 19, 2015


Nak up balik [entry 2 tahun lepas]...hehehe....Masih setia lagi menjadi ibu yang menyusukan anak even tak fully breastfeed lagi. Ko tunggu lah weekend. BF jer lah si qhalif tu...ppffttt. Di sini aku kongsikan tips² untuk ibu menyusu yang gorgeous di luar sana tu.

Tips untuk ibu menyusu di bulan Ramadhan
 1. Perbaharui niat untuk menyusui anak kerana Allah.YAKIN Allah yang beri susu. Bukan susu untuk ibu menyusu jenama ABC, XYZ atau sebarang produk lain.
 2. Berdoa : “Ya Allah, aku ingin menyusu anakku kerana suruhanMu. Bantulah aku Ya Allah agar dapat menunaikan ibadah puasa di bulan Ramadhan. Bantulah aku untuk bersabar dan mudahkanlah aku menyusu anakku”. 
 3. Menyegerakan berbuka puasa dan melewatkan makan sahur. Nabi saw bersabda: “Umatku tetap berada di dalam kebaikan, selama mana mereka menyegerakan berbuka puasa dan melewatkan makan sahur” 
 4. Fokus pada KUALITI, bukan KUANTITI.
 5. Berbuka puasa dan bersahur dengan makanan seimbang yang kaya dengan protein, glukos dan cecair. 
 6. Makan banyak kurma. 
 7. Minum cukup cecair. Elakkan minuman berkafein dan minuman gas
 8. Makan makanan berkarbohidrat dan kaya dengan serat.
 9. Makan buah-buahan dan sayur-sayuran.
 10. Pastikan teknik penyusuan yang betul, kerapkan menyusui bayi.
 11. Pastikan teknik mengepam dan menggunakan pam yang betul.
 12. Lebihkan sesi menyusu secara terus dan mengepam pada waktu malam. Pam dan menyusu terus secara serentak. Penyusuan malam merangsang hormon prolaktin yang berperanan menghasilkan lebih banyak susu.
 13. Pam susu sebelum sahur.
 14. Sediakan kurma dan botol air di dalam beg tangan. Mungkin anda akan mengalami kesesakan jalan raya dan terpaksa berbuka puasa di dalam kenderaan. Setibanya di rumah, pastikan anda berbuka puasa dahulu sebelum menyusu bayi anda (jika keadaan mengizinkan).
 15. Sediakan lebih stok perahan susu ibu (EBM) sebagai persediaan menghadapi Ramadhan.
 16. Ambil milk booster jika perlu.
 17. Elakkan terlalu penat.
 18. Jauhi stress dengan sentiasa berfikiran positif dan sentiasa ceria
 19. Berjumpa dengan mereka yang pakar dalam bidang penyusuan sekiranya menghadapi masalah.
Kelonggaran meninggalkan puasa bagi wanita menyusukan anak
 • Daripada Anas bin Malik Al-Ka’bi, bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: “Sesungguhnya Allah SWT telah meringankan bagi musafir dalam ibadat puasa dan separuh dari solat dan bagi wanita hamil dan menyusui (ia meringankan) puasa”.
 • Sekiranya ibu berbuka puasa kerana takut berlaku kemudaratan pada dirinya disebabkan puasanya itu, maka wajib bagi ibu untuk qadha’ puasanya sahaja.
 • Sekiranya ibu berbuka puasa kerana takut susunya akan berkurangan dan membahayakan anaknya, maka wajib bagi ibu untuk qadha’ puasanya dan dikenakan fidyah iaitu bersedekah satu cupak dari makanan asasi bagi hari yang dia berbuka.
 • Firman Allah: “(Puasa yang diwajibkan itu ialah) beberapa hari yang tertentu; maka sesiapa di antara kamu yang sakit atau dalam musafir, (bolehlah dia berbuka), kemudian wajiblah dia berpuasa sebanyak (hari yang dibuka) itu pada hari-hari yang lain; dan wajib atas orang-orang yang tidak terdaya berpuasa (kerana tua dan sebagainya) membayar fidyah iaitu memberi makan orang miskin. Maka sesiapa yang dengan sukarela memberikan (bayaran fidyah) lebih dari yang ditentukan itu, maka itu adalah suatu kebaikan baginya dan (walaupun demikian) berpuasa itu lebih baik bagi kamu (daripada memberi fidyah), kalau kamu mengetahui.” [Al-Baqarah : 184]
Rujukan: 
 1. Al-Quran al-Karim. 
 2. Hasnita Sawal. (Ogos 2009). Menyusu dan Ramadhan. Majalah Pa & Ma, 107: 110-111. Selangor : Kumpulan Karangkraf Sdn. Bhd
 3. Nur Hidayah Abdullah (1997). Puasa. Fardhu Ain Khusus Wanita. Kuala Lumpur: Darul Nu’man, hlm 164-166.
 4. Rita Rahayu Omar (2007). momslittleones.com. 1 September.
 5. Imam Habib Abdullah Haddad (2003). Perihal Puasa. Nasihat Agama dan Wasiat Iman. Sngapura: Pustaka Nasional, hlm 177.
Note: Rindu nak mengepam susu :-(


You Might Also Like

9 komen

 1. saya pun masih menyusukan Mikhail tapi setakat ni boleh tahan je walaupun menyusu..kalau masa dia baby2 dulu memang tak tahan..hehe

  ReplyDelete
 2. same ler kite kak,,fuh weekend yg parah,,,kite ade,,x mo dia nyusu botol,,nk ngempeng jer,,,kering badan rasa...dugaan ni bulan pose ank nyusu

  ReplyDelete
 3. Tips yang berguna. Samala kita rindu saat menyusukan anak

  ReplyDelete
 4. nice sharing terima kasih akak :)
  saya setakat ni alhamdulillah

  murah sungguh rezeki utk qaliff

  ReplyDelete
 5. a great sharing ni fiza..
  and tahniah sebab begitu menyokong breastfeeding :)

  ReplyDeleteLabels

Intellifluence

Afizah Abd Rahman is an Intellifluence Trusted Blogger

Blog Archive