Cloth Diapering journey...

Wednesday, July 29, 2009

Finally...misi nak meng'Cloth Diapering'kan Iman berjaya. Masuk hari ke 5 iman berCD hari ni. Memandangkan stock CD ku baru ada 9 keping, aku terpaksa membasuh hari². Penat gak wei. Nampaknya aku perlu menambah sekurang² nya 11 keping CD lagi. At least ada back-up kalau penyakit 'M' ku datang :). Masih banyak selok belok pasal CD ni yang aku belom explore lagi. Bagi aku, rumit juga kalau nak berCD ni. No wonder lah ramai yang prefer DD dari CD. Antara komen yang aku dapat:

- Mahal
- Leceh..nak kena basuh

Ini semua pendapat masing². Yer...aku akui CD memang mahal, tapi for long term investment, apa salahnya melabur sikit kan, untuk permulaan jer. Harga DD pon makin menjadi-jadi mahalnya. Last week aku gi Tesco..harga Diapers RM39.90..*gulp*. Oklah..berbalik kepada our CD journey, berbeza sungguh kalau berCD kat rumah ngan berCD di Nursery, sebab:

Weekend (rumah)

on weekend Iman hanya pakai 4 CD dalam sehari, 3CD with 1 insert untuk siang and 1CD with 2 inserts untuk malam, so far alhamdulillah, tak pernah bocor. Kalau iman po-po atau shi-shi aku terus basuh and sidai, sebab stock CD ku terhad kan.

Weekday (Nursery)

Untuk 1st time, aku bekalkan 4CD + 1 insert, tak cukup, sebab anak aku dipakaikan pampers masa amik ari tu. Aku tak tahu sama ada dorang pakaikan dengan cara yang betul atau tak. Masuk 2nd times, aku bekalkan 5CD + 1 insert, pon sama gak, semua habis. Mungkin sebab banyak main + banyak minum, tu yang cepat basah kot. 3rd times aku bekalkan 4CD + 2 inserts, resaultny...ada balance 1CD.

Agak mencabar juga bila berCD ni yer, especially kalau stock terhad macam aku ni :). Hari² nak kena basuh. Yang tak tahan tu bila bawa balik dari nursery, perghhh....bau dia, tak bley tahan. Kalau basuh plak, bau macam lambat nak hilang & bila po-po pon yang stain tu masih bley nampak, macam mana erk? Ker aku yang silap teknik? Hhhmmm...banyak nak kena belajar ni. Tapi tak per...demi untuk penjimatan dan go green...aku sanggup :)

You Might Also Like

8 comments

  1. practise make perfect fiza.... aku pun ada 8 CD baru ni, tp aku ada maid cuci hari2... jimat!

    ReplyDelete
  2. lama2 oklah tu..ila ade 10 cd pun masih tak fully CD...mlm masih pkai DD...klau pnyakit M dtg,lagi tak yah...jgn tiru aku tau,suri rumah yg malas...hahaha..

    ReplyDelete
  3. huhu..samer la kiter..beb,ku ader 14 CD ni..tp i buat sumer 2 insert..senang bleh pkai lamer 4-5jam..infact i lapik 1 layer alas napkin atas CD tu tiap kali pkai,sbb takut dier poo-poo so xla melekat teruk pada CD imran nnt,
    i bekal dalam3-4 CD kat pengasuh, selau imran juz pkai 2 jer..so tetiap ari imran just pkai 3-4CD 1 ari..kalu nk tdo jer n kua jenjalan jer i pkaikan CD,sonang citer...

    ReplyDelete
  4. masa basuh dalam washing machine tu .. basuhan pertama tanpa sabun.. yg kedua baru sabun dan rinse and dry..

    yang ada stain poo poo, just jemur kat matahari insyallah hilang..

    kene buat strip washing yea... kalau agak2 bocor jea.. buat la 1-2 minggu sekali..

    ReplyDelete
  5. lama2 akan biasa la..makin sonot pulak..

    nak tmabah koleksi CD

    jom lawat http://medaimedai.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. As-> Best lah ko as, ada maid yg tolong cucikan.

    Ila-> Ko memang tau ila..sila jgn malas2 hokey.

    mamanoa-> Ok lah tu beb..mu ada 14 CD, tak bulky ker lapik napkin lagi?

    yaya-> Klo ko nak jimat mcm aku ni bley lah try. Tapi ko kena rajin membasuh lah :)

    nadnye-> Owh..mcm tu ker basuh nya..ku hentam jer..janji hilang bau, tapi tu lah, bau still ada gak lah. Strip washing tu mcm mana?

    nik-> Ku makin biasa nik, tapi makin penat plak..ahaks..mu makin sonot sbb CD manyak :)

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah aimy lahir mula2 pakai jugak pampers...tp start aimy 2 bulan, ibu dah belikan cd utk aimy,so aimy mmg kurang sgtlaa pakai pampers unless kalo ader nak gi jenjalan ke maner2.so kalau kat umah aimy cuma pakai cd wif 1 insert lps 3 jam tuka insert lain.mlm baru pakai 2 insert.lampin pun pakai jugak..in other word..sajer nak limitkan penggunaan diapers hehek...so...cd n lampinlaa options yg ibu bg utk anak ibu...:D About poopoo...xlaa stain sgt...ibu gonyoh sket jer bwh paip...pastu rendam dlm baby detergent n rinse baru ibu perah pakai tangan..jrg jugaklaa ibu spin kat mesen huhuhu...kalau (M) baru spin jer...huhuhu...

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive