Macam² Iman

Thursday, August 06, 2009


Anakku skang ni bukan main lagi...dah pandai menyayi...ahaks...kelakar jer bunyi nya, kejap² ooooo...aaaaa...yang hujung² jer dengar. Lagu yang dia hafal adalah lagu famous seantero dunia, apalagi...lagu 'HAPPY BIRTHDAY TO YOU', pastu lagu Barney yang I LOVE U, U LOVE ME. Kalau nasyid plak lagu DEMI MATAHARI (lagu favourite aku, memang best) dengan JAGALAH HATI dari Kumpulan Snada. Lagu Michael Jackson pon anakku layan tau, especially lagu HEAL THE WORLD dengan THEY DON'T REALLY CARE ABOUT US...siap head banging yang tak tahan tu.

Development Iman skang pon makin meningkat, tapi pelat still ada. Grammar pon dah bertambah. Lately iman suka meniru apa yang orang buat, pastu suka ajuk apa yang orang cakap.

Situasi 1

ibu: Abang...tolong lock pintu tu bang
Iman: Abang...tolong abang

Situasi 2

Abah: Iman...meh kat abah
Iman: jap abah...jap

Situasi 3

Abah: Iman...amik kain tu (kain lampin)...jatuh
Iman: Bukan amik ngan tangan hokey, dia gi kepit kain tu dgn ibu jari kaki sambil angkat kaki (dapat bayangkan tak? ala...kekadang klo kita malas nak amik ngan tgh kita kepit ngan kaki)

Hahahaha...hubby aku gelak jer, dia cakap mesti iman selalu perhati aku buat macam tu. Adoooiiii hai anak bujang ku ini. Lepas ni kalau nak buat apa² tak boleh depan dia. Cakap pon nak kena berlapik. Tahap cemburunya pon bley tahan, marah btul kalau abah dia peluk ibu dia ni, yang abahnya plak kuat mengusik...mengamuk² lah budak tu di kerjakanya. Semua budak macam tu ker? Kalau gegirl...cemburu ngan mak, kalau boboy...cemburu ngan bapak.

Hhmmm...macam² ragam anak² ni kan. Hilang segala stress, penat dan segala macam masalahlah...bila tengok keletah anak ni. Beruntung bagi SAHW...dapat melihat anak membesar depan mata 24/7, bagi yang bekerja ni, hanya tahu perkembangan anak dari pengasuh jer. Perkara baru...perkataan baru...semua yang baru lah...pengasuhlah orang pertama yang tahu, KITA? hanya yang ke dua.

You Might Also Like

4 comments

  1. bila fiza ckp camtu..trus rasa sedey..btui kan..kita mak-mak yg keja ni jd org ke-2 yg tau perihal anak sindri..i kalu bleh xnk terlepaas evry moment dgn imran..tp nk buat camner..da tugas kan...kalu da kayer nnt da xder utang lg mmg nk benti keja...
    so far..imran slalu buat perubahan dpan papa & mama dia lg..
    i tot he really want 2show it to his parent rather than others

    ReplyDelete
  2. baru masuk 2 tahun dah pandai mengajuk cakap...
    petah ni.. letih lah ibu nak jawab soklan...

    fikri bila dah 3 tahun ni, harus treat dia mcm budak besor.. dah boleh harap lah nak sapu sampah ker tolong mop ker... hahahhaaa... sket2 bagi dia buat kerja rumah...

    ReplyDelete
  3. mmg aku rasa beruntung gak jd SAHW..mmg tak terlepas dr perkembangan anak2 kan..
    takpe pijah..jd org keduapun tkpe dari tak tahu apa2..kan kan kan

    ReplyDelete
  4. mamanoa: Sedih kan..tu la, nak buat macam mana, ekonomi masih tak mencukupi.

    kakyong: Petah lah sket2 kakyong, tapi pelat. Wha...rajin abg fikri yer.

    Hada: Ko memang beruntung.

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive