Admitted due to ROTAVIRUS

Tuesday, December 08, 2009


Thursday last week Iman admited at Az-Zahrah, Bangi for 4D 3N. Berkampung aku kat sana. At first, Dr. diagnosis iman kena food poisoning and ada infection sket, but then bila buat ujian ke atas sample *a*i pada hari ke tiga kat spital, baru lah confirmed yang iman +ve kena ROTAVIRUS. Kisahnya...

Malam rabu tu, iman makan nasi ngan sup daging yg hubby masak (yer..hubby aku masak sup daging, dialah siang daging & dialah yg masak...apakah?...ahaks..). Tak lama lepas makan tu si iman mandi, masa tengah mandi ni lah dia start muntah. Siap cakap lagi 'muntah tu yak (pulak ☺)'. Pastu 'tejuk lah (sejuklah ☺)'. Dah lepas mandi tu ok lagi, gurau² & watching TV. Masa nak tido tu iman muntah lagi, kali ni banyak...habis segala isi yg iman makan tadi terkeluar. Nasib aku standby kain lampin, jadi kena sikit jer kat cadar & sarung bantal. Dah settle suma aku sumbat nenen. Pagi tu iman muntah lagi...dekat 3-4 kali gak. Aku yg dah mandi & nak bersiap gi kerja pon dah jadi tak sedap hati, rasa malas nak gi kerja bila tengok keadaan anak macam tu, hubby pon sama gak. Iman plak macam dah lembik. Siapkan apa yang patut...pastu gi klinik.

Bila dah gi klinik, bley plak dr. cakap yang iman ni nak demam jer, bukan kena food posoning pon. Sebab aku cakap iman muntah². Pastu dr. tu cakap ada budak klo nak demam dia akan muntah² dulu baru start demam & ada budak yang muntah² dulu pastu cirit birit baru di ikuti dengan demam. Ada ker macam tu, pastu dr. tu bukan nya nak check betul², taulah patient ramai kat luar tu. Setakat cakap pakai air liur tapi tak check detail, then bagi ubat demam & ubat yg masuk ikut b*nt** tu...buat apa. Iman dah sampai muntah kuning dah. Klo muntah kuning tu uols pon pernah rasa kan...pahitttt...Kita yg dewasa ni klo muntah pon dah sakit, inikan budak yg umur 2 thn, lagi lah sakit. Last² hubby minta referral letter. Satu hal plak...tak tahu nak gi spital mana, maklumlah...baru jadi orang Bangi (^_^)...An-Nur...Az-Zahrah...An-Nur? Finally Az-Zahrah ☺☺☺. Kalau ikutkan hati aku tak nak gi spital, sebab kesian sangat, nak kena cucuk² ni. Tapi dari keadaan jadi lagi teruk, baik aku menangis skang dari aku menangis kemudian.

Pergilah plak Az-Zahrah, Bangi. Daftar segala...Dr. panggil. Check sana check sini, Dr. soh admitted sebab dah dehydration. Iman di bawah pengawasan Dr. Nazim. Sangatlah baik & soft spoken Dr. Nazim ni, lembut jer orgnya ☺☺☺. Cara treat patient pon sangat lah bagus. 2-3 kali datang check sehari.

Condition iman on 1st day...Iman tak kencing dari pagi sampai lah petang..bila dah masuk air berbotol² barulah dia kencing dan start cirit birit. Pastu demam on and off. Masuk hari ke 2 pon macam tu jugak, risau aku di buatnya sebab demam nya sampai 40' degree, on & off. Terbaring lesu jer...sian iman. Tido pon tak lena di buatnya. Masuk hari ke 3 iman dah ok sket & dah mula active, tapi cirit biritnya still ada. Beku jap otak haku...mana tak nya...3 hari terpengap dalam bilik, nak jenjalan tak bley sebab tangan berdrip. Masuk hari ke 4, iman dah sihat and dah bley discharged...Alhamdulillah, cuma cirit still lagi sket ☺☺☺

Phewww...4 hari kat spital. Penat dan tak cukup tidur. Tapi aku tetap bersyukur...penat dan tak cukup tidur berbaloi bila tengok anak kita dah sihat.

You Might Also Like

9 comments

  1. fiza, irqin pun kena rotavirus gak aritu...bukan food poisoning tuh...skrg ni memang tgh musim...huhuh..

    ReplyDelete
  2. sabar yer fiza... chempaka pun dah kena masa raya puasa ke-3 hari tu... 3h 2m kat hospital tengku ampuan najihah...

    ReplyDelete
  3. fyza, ko online ym nnt ko buzz eh...aku nak tnya ko ni... penting gak la..

    ReplyDelete
  4. ya allah siannye imann... seb beik cpt dpt treatment. pasnih fiza, kalu sami muntah 2 kali aku nk terus g sepitallah, alhamdulillah sihat dah iman..

    ReplyDelete
  5. tu lah paling takut rotavirus dan macam2 lagi...
    Alhamdulilah dah sihat iman

    ReplyDelete
  6. AYU: Yerlah ayu, musim... dr. pon ada ckp gak.

    ELL: Thanks ell ☺☺☺

    HADA: Alhamdulullah (^_^)

    AS: As per requested, aku dah on ☺☺

    ELY: Tu lah ely, pasni klo sami ada simptom² rotavirus ni, gi cpt spital tau.

    NAD: Btul tu nad, bahaya rotavirus ni.

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah kak Ina, dah sihat, tapi selera makan blom ada lagi, kurus dah iman..huhuhu..

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive