Breastfeeding Journey - Breastfeed after 1 hour Delivery

Friday, December 24, 2010

Sebelum delivery, aku dah pesan kat nurse yang aku nak fully breastfeed my baby. Alhamdulillah, impian yang
di impikan menjadi kenyataan. Sejam selepas di lahirkan Qaira dapat merasa Susu Ibu buat pertama kalinya. Seronoknya...baru kluar dari perut dah pandai hisap puting. Tapi qaira hisap tak lama pastu tido. Tak lama lepas tu nurse amik balik baby.


Masa 1st day, susu pon tak banyak sangat. Aku picit² pon kluar sikit jer. Tapi aku confident yang susu ada. Klo Breastfeed, baby akan sentiasa ada dgn kita, nurse akan amik utk mandi jer. Sepanjang malam tu Qaira tidoooooo jer. Puas aku kejut, tak bangun². Geletek tapak kaki, usik² dagu, pipi, sua breast...banyak kali buat macam tu, tapi tak bangun² jugak. Sampai nurse cakap tahap gula ker tahap apa ntah, (aku pon dah lupa) dlm badan baby dah turun sebab kurang menyusu. Menggelabah lah kejap. Nak tak nak, terpaksa lah aku BF gak qaira even dia tido, kejut kan jugak. Dapat nyusu kejap pon tak per lah.

Masuk hari ke 2, susu masih malu² nak kluar, tapi aku susukan jugak. Masuk hari ke 3 dan seterusnya, susu dah start banyak. Dah mula rasa bengkak. Ada satu hari tu, breast bengkak macam pamela anderson nyer tetek. Sekali pam dapat dekat 20 oz. Meriah...meriah...

Tapi aku silap besar, 44 hari pantang, aku tak buat stok susu. Aku pantang kat umah mak. PEti sejuk umah mak plak penuh sepenuhnya. Klo aku pam, tak der ruang nak letak susu.

Balik umah bangi, trus aku buat stok, dapatlah dalam 20 bekas. Skang tengah gigih mengumpul stok susu. Kat office...kekadang sekali jer pam, kekadang 2 kali pam. Alhamdulillah...qaira masih fully Berastfeed sampai hari nih. Badan pon makin debab. Setakat hari ni antibodi masih kuat, belum selsema...demam pon belum, minta di jauhkan...insya'allah.

Semoga perjalanan aku nak Fully Breasfeed Qaira sampai 2 tahun tercapai...amin...


You Might Also Like

9 comments

  1. amin .. amin ,.. insyaallah
    lepas ni kena keje kuat sket simpan stok ;)

    ReplyDelete
  2. semoga berjaya dengan misi mu..
    sama lah..2nd baby ni i nak fully BF..hope sgt semangat kuat :)

    ReplyDelete
  3. NIEZA: Tu lah...kena kerja kuat sket :)

    SASHA: Kamu juga :). Memang semagat nak BF kan.

    AMIRAH: Doakan yer.

    ReplyDelete
  4. BF kan bb mmg memenatkan.....tapi anda sorang ibu yg gigih....teruskan usaha k :)

    ReplyDelete
  5. Alhamdullilah Qiara sihat
    harap shifa pon cepat sihat

    ReplyDelete
  6. YATIE: Memang penat, tapi nak kan yg terbaik utk anak, smua tu blakang kira.

    SUMIMIE: Insya'allah ^_^

    ReplyDelete
  7. rezeki anak akk dapat menyusu sepenuhnya.. =)

    ReplyDelete
  8. mmmm.....nyam2 nyot2

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive