Hasil dah tak 'SEMERIAH' dan 'SEMEWAH' seperti awal² dulu

Monday, February 28, 2011

Perasaan agak sedikit sedih di situ. Masa awal² start kerja lepas habis confinement leave, hasil perahan sangat meriah. Sekali pam bley dapat 9oz-10oz. Memang seronok sangat. Tapi lately, hasil sedikit merudum lah. Especially bila time² 'kawan baik' nak datang.

Bila hasil 'meriah'

Bila hasil 'merudum'

Aku tak der amik apa² supplement pon. Just banyakkan minum air masak sebelum dan selepas pumping session, makan makanan yang boleh membanyakkan susu ibu dan keep on thinking to be positive yang susu aku banyak, cukup untuk qaira. Tak lupa juga berdoa padaNYA supaya di berikan rezeki susu yang banyak dan di permudahkan urusan ku untuk Breastfeeding qaira until 2 yo.

Pumping session selalunya aku buat 2/3 kali sehari yang mengambil masa 15-20 minit...morning, afternoon and evening. Dapatlah sehari dalam 12oz-14oz. Apa² pon aku tetap bersyukur. Banyak atau sedikit kuantiti susu pada hari ini, itu adalah rezeki...alhamdulillah...

You Might Also Like

14 komen

  1. dun be upset....jangan putus asa k...keep it up...semenya tuk qaira...

    ReplyDelete
  2. byk tu fiza!!! beshnye... tingat zaman tu hahaha.. oh yea, dulu aku selalu dgr 'bila kawan dtg' hasil merundum.. memandangkan aku xdek kawan dtg selama 8bln aku dh set mind siap2.. so bila kawan dtg aku cam saiko diri sendiri cam hepi konon kawan dtg lagii lah byk.. dan mmg betol la.. aku xdek prob kawan dtg tu hahhaa.. saiko kan aku nih..

    skang xtau cmne nk suh sami benti. asal nk susu aje terus kiss aku hahaha

    ReplyDelete
  3. jgn risau sgt yer..yg penting cukup utk anak...maybe kalau nak dekat period tu bnykkan lg sessi mengepam..saya pun sama kes..kalau period mmg drop lah..ni exprience saya.

    http://arissazoela.blogspot.com/2010/12/kalsium-magnesium-ostematrix.html

    ReplyDelete
  4. wow..banyak nye hasil yg mula2 tu..
    takpe2..at least sekarang masih ada hasil kan..
    bestnya..tak sabar nak full BF my coming soon NB ni :)

    ReplyDelete
  5. insyaallah lepas cik bulan habis mesti blh pam seprt sebelumnya....go fiza go:)

    ReplyDelete
  6. insyaallah ... boleh survive lagik .. ;)

    ReplyDelete
  7. syukur..banyak jugak tu..sy sekali pam cuma 2 oz je fiza..kat opis je 4 kali sehari. perit nak ngumpul untuk sehari pon..tp cukup jugak tu..

    ReplyDelete
  8. semoga usaha kita diberkatinyer....kena usaha lagi fieza...tapi zai teringat jugak zaman tengah meriah dulu...

    ReplyDelete
  9. As salam..
    Tak pernah tau pun susu byk @ sikit. Bila perah dgn tangan, nk dpt 1 oz pun susah. Last2 menyusu terus dari badan sampai la 2 tahun lebih. Lepas putus susu, anak dah tak minum susu lg smpai skrg, botol pun tak nak isap.

    ReplyDelete
  10. CIKMOT: Thanks dear.

    ELY: Best kan. Aku pn kena saiko diri aku gak nih. Biarlah sami benti sendiri, selagi ada bagi jer ^_^

    ReplyDelete
  11. ARISSA: Tu lah, nak kena up kan pumping session

    SASHA: Banyakkan.

    ReplyDelete
  12. KAK MIEJA: Thanks kak.

    NIEZA: Insya'allah kan

    ReplyDelete
  13. AMIRAH: Perit kan nak kumpul sehari. Tak per, kita sama² usaha ^_^

    ZAIDAH: usaha tangga kejayaan...hehehe..

    ReplyDelete
  14. Iza tak perah pakai pam ker? memang susah perah pakai tgn kalau tak der skill ^_^. Berjaya gak iza BF sampai 2 thn lebih.

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page