My Breasfeeding Challenge sudah bermula

Wednesday, March 02, 2011

Salam semua.

Pagi nih sedikit busy, ni pon sambil buat kerja sambil menaip entry...hehehehe...faham² lah ^_^


Cabaran aku dalam breastfeeding sudah pon bermula. Cabaran apa tu? Apa lagi...nipple aku dah di jadikan teether oleh anak dara nih. Seawal umur qaira 4 bulan aritu, dah pandai mengigit². Sebelum² ni ada gak gigit, tapi tak derlah sakit sangat, just dia gigit² manja jer. Tapi bila makin membesar nih, makin galak plak.

Mungkin qaira dalam fasa nak tumbuh gigi, tapi aku check tak nampak plak putih² macam nak tumbuh gigi kat gusi dia tu. Memang dasar gusi keras. Terasa sangat wei bila dia gigit. Lagi buat tambah sakit bila dia gigit pastu dia alihkan muka dia kat tempat lain sambil tarik nipple aku macam orang tengah geram. Ya ampun...terjerit² aku. bley plak dia gelak...geram betul. Nak picit hidung dak kecik nih tak sampai hati, yerlah...baby lagi kan, apa dia tahu. Nak tak nak, redha jer lah nipple nih di gigit walaupon sakit.

Ada gak belikan teether, tapi taknak plak dia gigit benda alah tu, benda lain gak yang dia nak gigit. Aku tak dapat bayangkan kalau qaira dah tumbuh gigi nanti, blom ada gigi pon dah sakit, inikan kalau dah ada gigi...uuwwaaaaaaaa...lagi mencabar lepas nih.

You Might Also Like

16 comments

  1. fiza, selamat menghadapi dugaaan ini..

    ayu plak skrg tengah hadapi dugaan bila anak dah ada 12 batang gigi..waa...tapi, "indah"nya pengalaman itu..hehe

    ReplyDelete
  2. selamat menghadapi dugaan ye..

    ayu plak skrg ni tgh menerima dugaan bila anak menyusu dengan 12 batang...waaa..

    ReplyDelete
  3. fiza, selalu cakap ngan qaira, jangn gigit nenen..nnt nenen sakit.tak boleh nenen camne? hihi..berkesan giler dgn ahmad. sentiasa cakap dgn dia. especly waktu2 dia mamai tu. cakap dgn nada sedih giler. ahmad langsung tk menggigit dan takde langsung masalah nipple luka ke..fuhh lega..kalo tidak tak terbayang la camne nagn gigi dia yang 9 btng tu..huhu ngeri..tp tktau le plak pasni camne..hohoho..nauzubillah

    ReplyDelete
  4. huishhh sakit tuh.. aku dulu seb beik sami tak pernah gigit.. tp skang dh cabaran melepek kt tetek aje keje dia haihhh

    ReplyDelete
  5. hi.. 1st time visiting here.. stage nih mmg baby mcmtu, suke menggigit tu pon blom ade gigi.. sometimes i tak tahan i picit je hidung sikit, dia akan lepas trus.. and always ckp kat dia yg mama sakit jgn buat camtu..kdg2 klau kita jerit, dia ingat kita suka.. hehe.. nyway, good luck kay~

    ReplyDelete
  6. mak nyer puting lagi sedap lah dari teether...hehehe

    ReplyDelete
  7. Ayu, memang 'indah' pengalamn tu, walaupon sakit ^_^

    ReplyDelete
  8. Amirah, ada gak saya cakap macam tu, biasalah baby...dok sengih² jer lah dia. Wah...bagusnya ahmad, tak gigit² lagi yer, selamat lagi lah nih...hehehe...^_^

    ReplyDelete
  9. ELY: Bagusnya sami tak gigit nenen ko. Kira ok lah dia nak melepek jer, drpd dia gigit.

    ZULAIKHA: Salam zulaikha, thanks for drop comment. Hehehe...kekadang spontan jer menjerit, sbb terkejut kena gigit :-)

    ReplyDelete
  10. Ila, yerlah tu kot...kenyal kan...ekekeke..

    ReplyDelete
  11. bagus teruskan niat murni untuk kebaikan bersama

    ReplyDelete
  12. hehe..nak buat camna kan..nak tak nak kene hadap..seronok la baca pengalaman manis masam breastfeed ni :)

    ReplyDelete
  13. Gewanm nyaaaa tgk pipi boyot qaira nie!!! Berkat susu badan ye sayang :)

    Kesian kat ibu, cakit tu...takmo geget2 lagi ye sayang :D

    ReplyDelete
  14. gigit dia balik.. hahahaha..

    tu yg i buat kat miya bila dia gigit or tergigit my nipple. dah besau gini pun still ada time nak mengonyeh2 gak.

    ReplyDelete
  15. SHARINGINFOZ: Mekasih bro ^_^

    SASHA: Tu lah, tahan jerlah. Macam² kisah pasal BF nih kan.

    ReplyDelete
  16. INTAN: Qaira reply...nenen ibu sedaplah aunty kalau di gigit..Hehehehe...

    IJA: hahahaha...tak sampai hati lah, tunggu qaira beso sket baru i gigit dia

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive