Breastfeeding Flash Mob

Tuesday, August 09, 2011

Suara Kumpulan Ibu² Menyusu untuk menuntut hak. Baru² nih berlangsung acara Breastfeeding Flash Mob di KLCC. Walaupon tak pergi, tapi rasa bangga bila tengok kumpulan ibu² menyusu nih berkumpul sebagai tanda sokongan. Artis Dynas tu pon turut serta gak tau ^_^. Info pasal flash mob: 

'Flashmob ini diadakan kerana beberapa insiden yang boleh dikatakan mennzalimi hak ibu menyusu yang berlaku di KLCC, di mana ada para ibu yang dihalau/ditegah untuk menyusu semasa berada dalam tempat tertutup seperti di surau/duduk di bench KLCCC walhal ia dilakukan secara sopan dan discreet

Breastfeeding perlu di tekankan sebagai suatu yang normal dan alami.

Adakah anda lebih sanggup baby anda disusukan dalam toilet jika anda sendiri tiada selera untuk makan di tempat kotor sebegitu? berbanding disusukan di tempat umum dalam keadaan aurat terpelihara?'

Source: YouTube

Tak sangka pulak management KLCC macam tu sekali. Aku plak memang dah lama tak ker KLCC, tak tau plak macam tu citernya. Tak boleh nursing in public. Kalau nak nursing kena pergi Baby Room. kalau baby dah melalak² kelaparan, takkan nak cari baby room lagi kan. Dalam group KIM smalam ada citer, nak masuk baby room untuk nursing pon kena bayar...haihhhhh....

Yang ni plak citer pasal pengalaman dia di halau dari surau KLCC semata² nak pam susu. Bley baca kat SINI.

Banyak lagi citer dan gambar² pasal breastfeeding flash mob ni kat FB. Search jer klo nak tengok. Memang meriah. Semoga penyusuan susu ibu makin mendapat tempat di hati ibu² dan bakal² ibu. Dengan adanya acara macam nih, sekurang² nya dapat membuka mata dan minda tentang kepentingan susu ibu dan kumpulan sokongan susu ibu.

FEED The FUTURE!!

I'm proud to be a breastfeeding mom. It's 100% Organic, Fresh and Free, anytime...anywhere ☺☺☺




You Might Also Like

14 comments

  1. setakat ni, kalau KLCC tu, mmg aku pegi kat nursing room. tempat tu luas. cuma bilik utk nursing tu ada 3 aje. takkan nak beratur tunggu masuk dalam tu. penah sekali, orang punya tunggu. sekali dlm tu, 3 gadis tgh syok berehat lps shopping sakan kot (ada byk paper bags). kurang ajar giler! rasa nak halau je.

    aku penah bf in public. tapi kat bangku kat tingkat paling atas. tingkat paling atas tak ramai org lalu. so guard pun tak sedar kot. tak la kena halau. tak tau pulak orang lain kena halau. teruk betul la management KLCC ni

    ReplyDelete
  2. ye ke sampai camtu kat KLCC tu? ish ish..dasatnya..apa la

    ReplyDelete
  3. tuh la dia kat Malaysia ni.. kalau bab-bab macam ni selalu je bantah.. tapi kalau orang-orang yang berpeleseran kat area air pancut & melakukan perkara tak senonoh tak nak pulak di halaunya.. (sorry yee sedikit emo)

    ReplyDelete
  4. meh la ke entri ku, siap ada video lagi..hehe

    http://ezurin.blogspot.com/2011/08/mesej-penyusuan-susu-ibu.html

    ReplyDelete
  5. truknya management KLCC..smpi mcm tu sekali..tkkan nk biar anak lapar plk..

    ReplyDelete
  6. LIZ: Tu lah, teruk kan. Aku tak pernah lagi masuk baby room kat KLCC tu.

    ReplyDelete
  7. AMIRAH: Dasat kan. Tak patut btul.

    ReplyDelete
  8. CINTA: Tau tak per.

    ****************************************************************************

    AYU: Ku dah tengok, memang meriah.

    ReplyDelete
  9. MRS.FIZA: Teruk kan, akk pon baru tau mgmt KLCC mcm tu.

    ReplyDelete
  10. bukan satu perkara biasa di malaysia :)

    ReplyDelete
  11. Hi fiza, i penah bf kat chinoz tp tak pulak kena halau ;) tp seriously i penah Guna nursing room isetan.oklah boleh tahan bersih, luas n ade 3 nursing room. Tp parkson paling teruk dah sempit kotor pulak tu.nursing room satu saje.then cleaner pun x kutip diapers yg dah penuh & busuk.serious mmg tak selesa langsung. Parkson alamanda pun sama :( klau klcc management x bagi bf kat public they should provide nursing room yg besar n selesa utk mommy yg bf

    ReplyDelete
  12. siut tul management KLCC tu...
    kat luar negara penyusuan secara open adalah normal...

    bengong tol!!

    ReplyDelete
  13. owhh baru terjawap kenapa ada mobs tu

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive