'Ibu...Macam mana nak buat BABY'...fengsan Ibu nak menjawab

Monday, October 31, 2011


Salam pagi isnin uols. Ada yang Monday blues ker pagi nih atau yang tengah mengantuk? Kalau ada meh sini, aku nak hilangkan monday blues uols suma (*_^)

Agaknya apa jawapan yang paling sesuai untuk soalan di atas? Tolong bagi jawapan bley tak...muahahahahahaha...

Soalan dari budak 4 tahun. Biasalah kan, bebudak umur macam ni banyak bertanya. Tapi malam tadi tak sangka pulak soalan ni yang keluar dari mulut anak bujang tu.

On the way nak balik umah semalam, sambil baring dia dok tanya sambil tunjuk kat Qahirah "IBU...macam mana nak buat BABY nih"...aahhhhhhh...terkedu jap, nak tergelak pon ada, hubby dah tersengih². Takkan aku nak terangkan proses persenyawaan kot. Tak sesuai lagi rasanya untuk budak beso tu. Apa yang aku bley jawab 'dah besar nanti iman tau lah'...ahaks...macam tak sesuailah plakkan.

Agak² ada tak jual buku mengenai jawapan yang sesuai untuk di berikan jika keluar soalan² yang tak di jangka dari mulut anak² kecil? kalau ada tolong bagitau yer...hehehehehe...

You Might Also Like

24 comments

  1. cutenya iman tya soalan tu, budak2 mmg gitu fiza, anak2 aju ni sibuk main pondok2 jadi org pregnant, pastu bersalin, pengaruh tv ni la sume ni huhuhu

    kita sbg ibu jwp sekadar yg umum je, lagipon diorg tak paham kan, asalkan kita jawab pon sudah memadai bg diorg dari jawab entahlah...

    ReplyDelete
  2. alahai comelnya soalan yang di ajukan..buat baby adakalanya senang dan adakala susah..tengok pada rezeki huhuhu...

    ReplyDelete
  3. nasib baik ko bagi jawapan selamat dan menyelamtkan diri je nok..hahaha..

    ReplyDelete
  4. AJUMOHIT: Tu lah aju, jawab mana yg mampu jer.

    ReplyDelete
  5. AMY: HEhehehehe...betul tu. Bukan senang nak buat.

    ReplyDelete
  6. AMIRAH: Memang selamat. Nasib dia tak tanye dah.

    ReplyDelete
  7. ERM.. KALAU SAYA PUN, TAK TAU NAK BERI JAWAPAN APA. MUNGKIN AKAN BERITAHU, "NANTI BESAR TAHULAH..."

    ReplyDelete
  8. Hahahahah! Yeke? Alamak, x dpt nak tlg sbb takde experience g mcm nie. Tp kena bersiap sedai gak. Kena amik tau gak. Hahaha!

    Sgt comellah pertanyaan mcm tu!

    ReplyDelete
  9. ANUM: Hahahaha...memang terkedu pon.

    ReplyDelete
  10. FAIRUS: Itu lah jawapan yang aku bagi ☺☺

    ReplyDelete
  11. hahhahha tunggu besar nanti baru tau apa jawapannya yer.. hihii

    ReplyDelete
  12. hahaha..kalau sy pun fengsann dpt soalan camtu...

    ReplyDelete
  13. Salam Fiza,

    Budak budak la ni memang cerdik,semuanya depa nak ambik tau,bagus tu..tapi haru jugak la nak soalan yang kat atas tu,pasai depa tu tak faham bahasa lagi.

    ReplyDelete
  14. ahak... budak yang umur 4 tahun memang gitu macam2 nak ditanyanyer.. memang kena jawab spontan macam tak bagi jawapan pun janji jawap...

    ReplyDelete
  15. amboi2 Iman.. kan main lagi erkk..

    Fikri cakap, ibu amik baby kat spital.. tp bila suruh dia ingat balik, kan ade baby dlm perut ibu.. tp masa tu dia pun belum masuk 3 tahun masa dpt Aliya.. ;)

    ReplyDelete
  16. Ikut tahap kemampuan 'pemahaman anak' kita. Setiap anak berbeza. Nak terang di sini susah. Tapi pengalaman Ate sebagai seorang guru tadika belasan tahun lalu, Ate memang ajar anak2 ttg hal ni (kami jadikan mcm syllabus). Dengan bantuan video ketika itu (bole di beli di SABA MEDIA) atau sekarang mungkin bole cari di youtube dan buku ensiklopedia anak2 Ate terangkan dg menggunakan bahasa yang mudah agar boleh difahami anak2. Lagi pun masa ikut kursus Nury pun kami telah di ajar bagaimana nak explain tapi mesti mengguna 'ABM' (at least buku ensaiklopedia) Alhamdulillah ank2 faham, malah mrk dg excited nya menceritakan semula kepada parent :). Ate berpegang kepada prinsip, ank2 harus di berikan info yg tepat tetapi menggunakan bhs yg mudah. Kita sbg org tua sering underestimate dg kemampuan IQ ank kita. Maaf, panjang lebar Ate menulis di sini.

    ReplyDelete
  17. iman tanya siap tunjuk kt qaira ker?? hahahhahahhahahhahaha xtahan lah!! sure kt kepala dia cam.. 'cmne la si qaira nih bleh wujud' hahahhahahaha

    ReplyDelete
  18. iman..iman..so mama fiza jawb apa..hehe..kalau sya terkedu..kebil2 la..budak 2 jaman skang soalan mmg advance..hehe

    ReplyDelete
  19. huhuhu soalan menguji betul tu..kalo sy trus blank kot nk jwp apa..haha

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive