SALAM AIDILADHA 1432 HIJRAH

Friday, November 04, 2011


Salam Aidiladha pada semua dan selamat bercuti. Puan punya blog akan kembali bersiaran pada hari Rabu. Sebab nursery bercuti sampai hari selasa. Pada yang pulang ke kampung...berhati² di jalan raya. Marilah kita sama² menghayati Ibadah Qurban yang sebenar.

HIKMAH BERQURBAN
  • Memperingati peristiwa ketaatan Nabi Ibarahim Alaihissalam yang sangup menyahut perintah Allah Ta'ala untuk mengorbankan anaknya Nabi Ismail Alaihissalam.

  • Melahirkan tanda bersyukur kepada Allah terhadap nikmat-nikmatnya yan melimpah-ruah.

  • Menanamkan perasaan kasih-sayang antara si kaya dengan si miskin.
KEPADA SIAPA IBADAH QURBAN DISUNATKAN
  • Menurut Mazhab Syafie, ibadah disunatkan kepada mereka yang mempunyai harta yang melebihi keperluan darinya dan tanggungannya pada Hari Raya Aidil Adha dan hari-hari Tasriq (11,12 dan 13 Zulhijjah) termasuklah orang yang sedang mengerjakan haji.

  • Manakala kanak-kanak tidak disunatkan melakukan ibadah qurban.
SYARAT SAH QURBAN
  • Haiwan yang hendak diqurbankan itu hendaklah dalam keadaan sempurna tanpa ada kecacatan yang nyata tanpa ada kecacatan yan nyata dan mengurangkan daging atau memudaratkan kesihatan.

  • Ianya dilakukan pada waktu yang dikhususkan untuk menjalankan ibadah qurban. 

You Might Also Like

16 comments

  1. selamat hari raya korban... erm.. bilalah nak berkorban lembu ni...

    ReplyDelete
  2. sama lah. nursery tutup smpai selasa. jadik aku ishtihar cuti smpai rabu hahahaha..


    selamat hari raya, drive elok2 ye blk kampung yg dekat sgt tuuuu

    ReplyDelete
  3. Selamat hari raya qurban fiza, hati2 di jalanraya ye

    ReplyDelete
  4. hai...cf dtg balas kunjungan awak..sori ek lambat sbb cf demam..:):)

    hmm..cam best je blog ni..bape umur tuan blog ni..anak dah bape?hehe..byk tanya lak

    ReplyDelete
  5. good info sis..amik mood nak raya haji ni..

    ReplyDelete
  6. Salam Aidil Adha Buat Fiza & Family

    ReplyDelete
  7. selamat menyambut raya Aidiladha

    ReplyDelete
  8. selamat hari raya aji dik
    akak dah punn mula bekerja .. moood lemauu jewww uhuh

    ReplyDelete
  9. salam aidil adha dear...
    cuti lagi yer...

    ReplyDelete
  10. salam aidiladha dari lia sekeluarga.. ^___^

    ReplyDelete
  11. salam aidiladha dan selamat kembali memulakan tugas....

    ReplyDelete
  12. good info...selamat hari raya Aidiladha utk fiza n family tercayang..

    ReplyDelete
  13. Salam ziarah..selamat hari raya Aidil Adha....

    ReplyDelete
  14. selamat raya..dah keyang mkn daging..hihi

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive