Dialog Moden...Biasakan Yang Sebetulnya

Thursday, December 08, 2011

Kita sering menterjemahkan perasaan kita dengan ucapan atau perkataan yang tak sepatutnya. Aku pon tak terkecuali gak. Biasalah...kekadang bila tengah marah atau tension ataupon terkejut, perkataan² yang tak elok selalu terpacul, tapi tak der lah sampai mencarut bagai. Tapi sayangnya kadang kala kata² kita ni boleh menyebabkan kemurkaan Allah dan kemarahan kawan² yang lain. Apa kata lepas ni kita biasa-biasakan lidah kita dengan ucapan yang lebih sedap didengar dam membuahkan pahala. 


Kan bagus tu. Mudah kan? Betulkan yang biasa dan biasakan yang sebetulnya. Renung-renungkan dan selamat mencuba ☺☺

You Might Also Like

18 comments

  1. betul tu fiza, good sharing ni, kalau terjatuh or terperanjat kene biasakan begini

    ReplyDelete
  2. ERM... BETUL TU.. SAYA KADANGKALA ROJAK JUGA..

    ReplyDelete
  3. hikhikhik..ai terasa skit..kekekee...

    ReplyDelete
  4. @ajumohit: Sharing is caring. Memang kena biasakan.

    ReplyDelete
  5. aah kan..kena biasakan ayat2 gini pulak..

    ReplyDelete
  6. slowly kita ubah insyaallah akan jadi biasa :)
    tq for sharing and reminding :)

    ReplyDelete
  7. paling x tahan dgn bahasa sms budak² sekarang..sampai sakit mata nak baca heheheee

    ReplyDelete
  8. alamak...selalu sgt pakai yg biasa tu kak...heee..kena tukar ni..insyaAllah =)

    ReplyDelete
  9. betoi tu... tp kdg2 sy pun sebut dialog yg biasa tu jugak.. hihii

    ReplyDelete
  10. Insya Allah, sama2 kita beruba ke arah tu.. memang harus dijadikan kebiasan..

    ReplyDelete
  11. Assalam..
    Bagus kalau kita keluarkan kata2 yang baik dan dapat pahala..

    ReplyDelete
  12. bagus...bagus...
    yg selalu dok sebut 'OMG' tu especially...should take note

    ReplyDelete
  13. salam,saya tag awk..utk satu contest..hope sudi join..

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive