Jarak Kelahiran Anak Rapat²...Perlu ker rasa malu?

Thursday, December 22, 2011


Mungkin ada juga parents di luar sana yang alami situasi macam nih kan. Rasa malu bila dapat anak yang kelahirannya rapat². Biasalah kan...mulut masyarakat suka sangat mengata.

1) Bila belum ada anak, mulalah kata macam². Mula buat perbandingan orang yang baru kawin cepat dapat anak, tapi yg dah lama kawin masih belum ada anak. Pastu mula buat spekulasi yang pasangan tu tak subur...bla..bla...

2) Bila dah ada anak sorang. Sibuk pulak bertanya bila nak tambah anak lagi. Anak pon dah besar, dah boleh tambah tu...alahaiiiii...ingat beranak ni senang gamaknya.

3) Bila anak berderet². Mengata lagi. Asyik mengandung plak kerjanya. Anak kecik lagi...tapi dalam perut on the way.

Macam mana tu? Semuanya serba tak kena. Tak der anak salah, dah ada anak pon salah, bila anak ramai pon salah gak...hhhhhmmmmm...

Pasal jarak kelahiran anak rapat² nih, perlu ker rasa malu? Kekadang kalau gi jenjalan kat mall, adalah nampak situasi macam nih. Dalam hati tertanya² gak...tak penat ker sebab anak kecik lagi, pastu mengandung lagi. Boleh ker handle? Nak buat kerja rumah, nak jaga anak yang tengah lasak pastu nak bawak perut lagi...macam² persoalan lah.

Macam aku, jarak anak pertama dengan kedua ni 3 tahun. Memang natural planning dan alhamdulillah...menjadi ☺☺. Bila dah mengandung anak kedua nih, tak der lah rasa penat sangat sebab si abang dah besar, dah boleh buang air kecik and air beso sendiri, dah boleh makan sendiri...pendek kata semua dah boleh buat secara sendiri. Untuk dapatkan yang kedua ni pon agak susah jugak. Usaha tangga kejayaan kan...menjadi gak ☺☺

Anak kedua plak tak tau lah berapa lama tahan jaraknya *wink*. Masih menggunakan kaedah natural planning. Tapi kita hanya merancang jer kan. Banyak gak kes yang kita dengar, pakai protection bagai pon bley telus gak kan. Sejauh mana kita merancang, tapi kalau rezeki dah di tentukan olehNYA, tak boleh nak kata apa. Perancang tebaik adalah DIA.

Bagi aku tak perlulah nak rasa malu kalau anak rapat². Cuma kekuatan mental, fizikal dan kesabaran yang tinggi tu perlu ada. Iyer lah...nak handle anak yang kecik² bukan senang. Kasih sayang pon kena bagi sama rata supaya abang/kakak tak terasa di abaikan. Abaikanlah mulut² longkang yang suka mengata dan abaikan lah pandangan² sinis. Masih wujud lagi orang macam nih, pandang pompuan mengandung ngan anak yg baru bertatih macam semacam jer...mulut terkumat kamit. Anggaplah yang dorang tu cemburu.

Anak adalah rezeki dan anugerah. Terkadang mesti terfikir...macam mana nak sara anak yg ramai dengan kos sara hidup yang tinggi skang nih. Tapi percayalah...setiap anak yang lahir itu sudah ditetapkan rezekinya. Kita pon kena lah bijak merancang ekonomi keluarga gak kan.


You Might Also Like

31 comments

  1. Anak tu rezeki n pengikat kasih syg suami isteri..tp ye..if jarak dekat mcm agak penat skit kut...tp yg baiknye jaga anak kecik sekali harung je...kita pun baru 2 je anak ;)

    ReplyDelete
  2. dh rezeki kann..

    tu la manusia, suka fkr bukan²..

    ReplyDelete
  3. a'aa betoi tu.. ada ank susah.. xda ank pun susah.. ada je org nak mengata... tp bg saya ok je kot.. sbb ada ank ramai lg happy sbb rumah riuh rendah..

    org lain mmg pikir cam susah nak handle tp kita la yg nak kne pandai urus.. :-)

    ReplyDelete
  4. aah setuju dengan ko nok..duli je ckp org..depa ckp bolehlah. yg penting diri kita sendiri. nak anak ramai, kena buat cenggini, kalo nak merancang kenalah buat cenggini lak kan. kitorg pon natural planning gak tu. setakat ni dah dgr 2 org dh psng IUD tp ttp peknen..IUD nya hilang..huhuhu..ngeri gue..maka relalah gue planning semulajadi..kalo MIL ai memang suka la kalo anak menantu dia beranak reramai..sebab dia tetiap tahun dulu..huhu..dia kata senang nak bancuh susu..bancuh untuk sorang, bncuh tuk sume sekali..tp kalo nyusu penattt la nok, espcly time peknen gini kan..perut dah beso tp yg si abg ni nak jugak..tk bg kesian plak..rasa nak nangis pun ada kdng2..tp tktau ler plak lepas dh brsalin nanti..

    ReplyDelete
  5. hahaha...xde pn malu klu sblm ni.klu iktkan my mom beranak 5 tahun straight.ok je.pedulikan pe org nk kte.mulut orang ssh nk jge.

    ReplyDelete
  6. aku mmg high respect la kat kawan yg bukan hanya anak rapat tp anak ramai.. ya allahh besonye pahala tp aku xsanggup.. hahaha.. cemana la mak2 kite dulu leh handle anak ramai kan? aku sorg nk masuk dua pon komplen tiap ari hishhh etruk tul!

    ReplyDelete
  7. @Joy: Kan...sekali harung jaga anak kecik.

    ReplyDelete
  8. Mentaliti org yg berlagak pandai. Adehh!

    ReplyDelete
  9. @mizzkechique: manusia dik, tak sah klo tak mengata.

    ReplyDelete
  10. perancangan itu penting utk masa depan kita satu keluarga

    ReplyDelete
  11. anak adalah rezeki kan... kita kena bersyukur dgn segala rezeki dari Nya..

    ReplyDelete
  12. jarank anak sulung n anak kedua 9 bulan je..
    kali ni je tak tau berapa lama..
    so far, tak rasa malu sebab jarak anak dekat2 tapi agak penat sikit la..

    ReplyDelete
  13. hai .. salam ...

    setujuu sgt ... kata2 org ni bukan boleh didengar sgt .. gitu salah,gini salah .. lantaklah depa kan :p

    sy pulak , ank sulung dah byk mmbantu jaga adik2 yg kecik tu .. syukur alhmdllh .. umurnye baru 8 thn tp dah boleh harap

    ReplyDelete
  14. @IntaNBerliaN: Betul tu, kena pandai & bijak urus masa.

    ReplyDelete
  15. @amirah: MIL ko memang mantop ☺☺☺. Nak wean off kesian kan, ko buat tandem nursing lepas nih.

    ReplyDelete
  16. @aReLaN: Tu lah kan. Mulut org nih memang susah nak di tutup.

    ReplyDelete
  17. hehe, good entry..
    i beranak tetiap tahun, tahun lepas & tahun ini. kesemua 3 anak..tahun ni beranak kembar. seriyesss memang penat, tapi rasa berbaloi. Dorang ada kawan bermain nanti..
    Memang ada jugak org tanye tak penat ker, jaga budak2 nih..pastu ada jugak yang cakap kesian kat kakak, belum puas dpt kasih syg dah kena share..seriyess i tak suka bila org ckp macam tuh..apa nak dikesiankan? dia lagi best sebab nanti dia akan ada kawan..kan? heheh..ikut pandangan masing2 la..yg penting cara kite mendidik anak kita sendiri.

    :) salam kenal

    ReplyDelete
  18. mak mertua aku dah tanya bila nak kasi faiz adik..aku ok je cuma hubby tu ape ntah yang dia nak tunggu...hehehe...tapi rasanya tahun depan mesti kasi faiz adik...

    ReplyDelete
  19. alah ape pun org tetap mengata gak.
    mulut orang biasa la tak leh tutup.
    yg penting kita tau macammana nak jaga kuarga dan tau rancang ekonomi kita.
    bukan kita mintak duit dorang pun :)

    ReplyDelete
  20. ai steady jerk..hahaaa..anak sulong (5thn), anak ke-2 (3); anak ke-3 (2thn)
    masa depa kecik mmg rasa penat sket la..skrg dah lega dah...dia org ada kawan,jadi tak kaco mama..main sendiri2 jer..hihi

    in terms of kesihatan ibu nak kena fikirkan juga..bila every year beranak actually tak berapa elok juga utk kesihatan ibu. Rasanya kita semua pun maklum keadaan fizikal kita bila lepas bersalin baik dari segi dalaman mahupun luaran. At least kena jugak bagi masa setahun utk badan kita kembali pulih dan sihat. Tambah2 pulak masa rehat pun kurang bila ada anak kecik kan..pada pendapat saya, gap 2 or 3 thn setiap anak tu dah ok dah..

    yang con nya pulak, (berdasarkan pengalaman sendiri) masa bersama anak2 pun kita kena fikirkan juga..kalo anak dah besar mcm skrg ok lagi..kita boleh spend masa sama2 sekaligus. tp masa hak no3 tu kecik mmg agak tough jugak saya rasa..kita balik keja,nak siapkan makan malam, nak buat keja umah, nak tengok anak kecik, nak ajar anak hak besar buat homework lagi..honestly memang sangat2 mencabar..rasa macam terabai sket pelajaran anak hak besar..sib baik baru tadika, sempat lagi kejar.

    apapun saya bercerita berdasarkan pandangan & pengalaman saya..

    ReplyDelete
  21. aju tak malu, bangga lagi sebab umur 30 tapi anak2 dah 3 org hehehehhe...

    kecik2 dulu mmg susah dan tak menang tgn nak jaga, tapi skrg boleh senyum bangga hahahhaha

    ReplyDelete
  22. dah rezeki Allah nk kasi..ada hikmahnya. cuma klu berisiko tu yg patut dirisaukan klu tak de masalah ON jek :)

    ReplyDelete
  23. salam hi fiza..
    mulut tempayan leh tutup tp mulut manusia..emm paham2 ja la..semua nya tak kena kan..cam fyzz pun..anak sulung 5 thn, then baru dpt adik..sebelum tuh ya Allah kecoh la..dok wat spekulasi mcm2 yg fyzz taknak anak la..apa la..sabar je la..

    ReplyDelete
  24. mulut manusia mmg mcm tu...kengkadang aku rasa malas nak balik kampung sbb sibuk org kampung duk tanya bila nak tambah anak lagi...alahai...serius aku nyampah dgn soalan mcm tu...

    ReplyDelete
  25. APA NAK DIMALUKAN... ANAK TU REZEKI DARIPADA ALLAH... SYUKUR...

    ReplyDelete
  26. kenapa nk malu... rezeki masing2.... abaikan kata2 org

    ReplyDelete
  27. mcm2 manusia ni semua tkkena..huhu kak, sy kalo jmpa akk2 kt pasaraya anak2 dia nmpk rapat 2 je ramai lak tu trasa bngga sgt tau mcm mna dia blh handle semua..sy ni beranak sorg pon siap plan dh nk jarak jauh2 bkn sbb apa rsa tk terdaya..mmg tabik sgt kt kakak2 yg usia muda2 anak dah 5 kecik2 semua..

    ReplyDelete
  28. saya tak kisah sgt tp nurse la yg akn bising2 bila tgk ank2 kck yg kita bwk tu.

    ReplyDelete
  29. kakyong memang setahun sorg.. ;)

    tp sbb checkup di swasta.. doktor pun faham situasi kita ;)

    rasanya tak timbul isu anak kurang dpt perhatian, as long kita tahu mengurus perhatian pd anak2..

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive