Setahun dah....

Monday, December 05, 2011


Apa yang setahun? Hehehehehe...29 November 2011 aritu genap lah setahun aku memandu kereta. Kejap jer masa berlalu. Macam tak caya jer dah boleh drive sendiri. Mana tak nya, 7 tahun gantung lesen memandu. Habis jer pantang anak kedua, terus kena drive gi kerja. Orang kata kalau nak asah balik skill memandu, kena amik beberapa jam kelas nak kasi confident. Tapi aku nan adonya amik. Sehari sebelum start keja, si dia jadi penumpang, memantau cara aku memandu macam mana. Hamik ko...dah lama tak pegang steering ngan gear kan, menggelabah. Kesudahannya, asik kena marah jer. Garang betul 'cikgu memandu' tu. ☺☺☺

Tibalah masa yang di tunggu². Hari pertama memandu bersendirian...dari Bangi ker Cyberjaya. DOa dan tawakal jer. Nasib jalan highway...senang sikit kan. Perjalanan yang makan masa 20-25 minit rasa macam 1 jam. Berdebar² sepanjang memandu. Sepanjang masa bawak kat lane 1. 1st time gamaknya...darah gemuruh. Alhamdulillah...akhirnya sampai gak office dengan jayannya. Tapi kan, sepanjang perjalanan ke office tu, aku lupa nak buat satu perkara. Lupa nak tarik hand break noks. Keterujaan sangat kan. Nasib tak jadi apa².

Pastu, yang buat aku selalu menggelabah ialah bila enjin selalu mati. Iyer lah...keta manual. Masih tak berapa mahir lagi nak control clutch. Gear pon ingat² lupa, kekadang klo nak tukar gear siap nengok lagi gear box tu...hahahahaha...Kalau jalan sesak lagi lah, pastu sesak plak kat jalan yang berbukit...adoiiiiii...dah menggelabah tahap gaban dah. Siap berdoa 'Ya! allah, janganlah mati enjin...ya! allah, janganlah sesak kat jalan yg berbukit' dan macam² lagi lah.

Tapi tu semua setahun yang lepas. Skang ni dah confident sket. Dah tau nak balance kalau sesak kat jalan yang berbukit. Enjin pon dah tak mati dah. Dah tak menggelabah macam dulu, nak isi minyak pon tak der masalah. Tak mcm dulu...nak isi minyak pon macam nak amik ujian, gigil...Alhamdulillah, skang suma dah ok...☺☺☺. Cuma parking jer aku masih lemah lagi. Kekadang lurus...kekadang senget. Sepanjang pemanduan nih, ada lah satu tragedi tu...Tragedi kat Plaza Tol ...hehehehehe...

Kesimpulannya..cewahhhh...kalau nak drive ni kena confident. Even dah lama tak drive, kena berani kan jugak. Kena set kan kat minda 'ala...orang lain boleh, aku pon mesti boleh'. Memula memang takut, tapi lama² perasaan takut tu akan hilang. Serius, masa aku tak boleh drive dulu aku jelous nengok orang yang boleh drive sendiri. Tapi skang aku bangga sebab aku dah bley drive sendiri ☺☺☺

You Might Also Like

20 comments

  1. ORANG PEREMPUAN BAWA KERETA MEMANG NAMPAK MENGERUNKAN. KALAU ISTERI SAYA MEMANDU, SAYA NAIK SERAM DUDUK SEBELAH DIA. KEJAB-KEJAB SAYA TEGUR, PERLAHAN SEDIKITLAH, KE KIRI, KE KANAN.. ERM.. MACAM-MACAM.

    ReplyDelete
  2. alahaaiiiiii....dah bape lama ku gantung lesen ni kak........?!
    lgsg tak pernah bwk nih...

    ReplyDelete
  3. balik ni nak suruh bini saya bawak kereta plak~~dia lagi best~ada lesen tak pernah bawak sejak 2001~~

    ReplyDelete
  4. aku nak amek semangat ko la nok...
    aku ada lesen tapi dah lama tak bawak keta nok...huhu...

    ReplyDelete
  5. hehe...betul tu fiza..
    memandu kat kl kena berani..hehe

    ayu pun walaupun lesen memandu kereta n motor dah 12 tahun, drive kat kl plak masuk tahun ke 5..so far, alhamdulillah...

    ReplyDelete
  6. sye pn lme gak la tak bawak keta lps dpt lesen dlu.mls nye pasal.mne tak nya g mne2 slalu sorg je.bek rempit je.skang ni klu bwk manual knfem kantoi.hahaha

    ReplyDelete
  7. biasaler tu... mulajer gabra dah lama jadi terer lak... kena pandai memandu gak baru senang jalan...
    en fairus : saya tak setuju langsung kat pompuan gitu tau.. jangan senang nak buat kesimpulan...

    ReplyDelete
  8. Haish...Sy dulu siap kena FUCK dgn makcik sbb bwk kete terkial2. Terima kasih pd makcik yg tak reti nak berbudi bahasa tu sbb dialah bt sy berazam nak cekalkan hati di jalanraya. Hiks~

    ReplyDelete
  9. kalau dh terpaksa memang akan reti jdnya. tp saya pn masalah jg....tak ingat jalan...kalau tau jalan...ceh..lajuuu jer..

    ReplyDelete
  10. hahaha congrats Fiza, sumpah aku kadang kalu tgh drive bleh tetiba tingat kt ko hahahahha

    ReplyDelete
  11. banyak dugaan pandu kereta nie kan dik :)

    ReplyDelete
  12. Assalam..
    Best kan bila kita boleh drive sendiri, nak pi mana2 pun tak payah harapkan orang lain lagi...

    ReplyDelete
  13. Hehehe bwk manual mmg kumat kamit molot bdoa hihi, kt bukitla paling risau skali hihi, lama2 dh biasa kan fiza, hubby busy kita bleh drive sopping ngan anak2 ;)

    ReplyDelete
  14. Khas buat PENCINTA HANDBAGS!
    Koleksi yg menarik & stylo serta tips2 berguna.

    Kunjungi kami di http://mrsladysstylo.blogspot.com/

    TQVM! :)

    ReplyDelete
  15. tahniah Fiza..
    kakyong memang takut nak bawa kereta.. huhuu

    ReplyDelete
  16. same la kite...da pegang lesen besar tp takut nak memandu keta manual la katakan...sya skang da leh drive tp stakat gi keja & balik je...maaf la yer,,,nk kasi tau dgn niat yg baik,,,leh tak tukar template yg plain sbb garis2 tu cam susah je nk baca ayat2 tu...sya suka baca ur blog...

    ReplyDelete
  17. akak.. samalah kite..
    cume bezanya lady dpt lesen dan trs drive sejak setahun yg lalu..
    tp sblm ade lesen tu dh curi2 bawak kete ke office.. :P

    ReplyDelete
  18. betul kata mat saleh "practice make perfect"

    aku dulu pon ada lesen memandu sia je sebab takut nak drive kan tapi sekarang ni kena buang perasaan tu jauh2 sebab laki aku selalu outstation, nak tak nak kena drive sendiri g balik keje..memangs ekarang nipon every time drive cuak tapi lama2 rasa tahap keyakinan makin tinggi..cuma tak tahulah bila nak pecahkan rekod kuar dr Shah Alam ni..i mean pergi jauh2 sket macam Ikea ke..hehehe

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive