Hairan Ya!

Friday, March 23, 2012


Hairan ya,

duit RM50 kelihatan begitu besar bila dibawa ke kotak derma, tapi begitu kecil bila kita bawa ke supermarket.

Hairan ya,

45 minit terasa terlalu lama untuk berzikir tapi betapa pendeknya waktu itu untuk pertandingan bola sepak.

Hairan ya,

betapa lamanya 2 jam berada di Masjid, tapi betapa cepatnya 2 jam berlalu saat menonton televisyen, wayang di pawagam dan melayan youtube.

Hairan ya,

susah sungguh merangkai kata untuk dipanjatkan saat berdoa atau solat, tapi betapa mudahnya cari bahan bersembang bila bertemu kawan-kawan atau pakwe atau makwe.

Hairan ya,

betapa seruan dan teriakan yang berpanjangan waktu pertandingan pasukan bola jadi kegemaran kita, tapi betapa bosannya bila imam sholat Tarawih bulan Ramadhan bacaannya lama dan panjang.

Hairan ya,

susah sangat baca Al-Quran 1 juz sahaja, tapi majalah hiburan dan novel best-seller 100 halaman pun habis dihadam.

Hairan ya,

orang-orang berebut paling depan untuk menonton bola atau konsert, dan berebut cari saf paling belakang bila sembahyang Jumaat supaya boleh cepat keluar.

Hairan ya,

kita perlu undangan seawal 3-4 minggu sebelumnya untuk majlis ilmuan supaya boleh dimasukkan ke dalam agenda kita, tetapi untuk acara lain seperti menonton wayang, annual dinner atau high tea jadual kita boleh diubah sekelip mata.

Hairan ya,

susahnya orang mengajak menyebarkan dakwah, tapi mudahnya orang menyertai dan menyebar gossip.

Hairan ya,

kita begitu percaya pada yang dikatakan oleh orang sebagai e-mail layang di internet, tapi kita sering menolak, mempermudah serta mempersoalkan apa yang terkandung di dalam Al-Quran.

Hairan ya,

semua orang inginkan masuk syurga tanpa harus beriman,berfikir, berbicara ataupun melakukan apa-apa.

Hairan ya,

kita boleh mengirimkan ribuan jokes dan surat berantai melalui email, tapi bila mengirim sesuatu yang berkaitan dengan ibadah seringkali berfikir dua-tiga-kali.

JANGANLAH BIARKAN DIRI KITA INI MENJADI SEBAHAGIAN DARI KEHAIRANAN TERSEBUT

Source: Atap Hijau

You Might Also Like

25 comments

  1. Salam perkenalan. Agreed with you 100%.

    ReplyDelete
  2. banyak kehairanan dlm hidup

    ReplyDelete
  3. hairan jgk kak...masih ramai mengejar kesempurnaan dunia dr mencari kesempurnaan utk ahkirat..
    dpt muhasabah diri dgn entry kak nie

    ReplyDelete
  4. tulah.. jgn biarkan diri kita berada dlm kehairanan tersebut...

    ReplyDelete
  5. salam kenal tuan rumah...
    hairan bin ajaib...makin hari kita makin mendekati kematian...tp berapa ramai yg menyiapkan bekalna secukupnya...

    ReplyDelete
  6. yaa..sungguh hairan..
    hai,..salam singgah sini..

    ReplyDelete
  7. Assalam..
    Peringatan yang amat bermakna..

    ReplyDelete
  8. kehidupan dunia mmg melalaikan..manusia kena selalu diingatkan..

    ReplyDelete
  9. Huhu sedih bila dikenangkan kan dik, harap2 kita dpt perbaiki diri, insyaallah :-)

    ReplyDelete
  10. Memang hairan, nak2 zaman skrg nie macam2 ragam manusia, huhuh harap2 dpt kita semua renungkan bersama kan dik :-)

    ReplyDelete
  11. hairan itu sebab ikut hasutan syaitan...mintak dijauhkan dari godaannya..

    nice entry :)

    ReplyDelete
  12. haloo puan fizaa!heee~
    apa khabar Iman harini?hehehe

    ReplyDelete
  13. mmg hairan..
    kena muhasabah diri kan..perbaiki diri..

    ReplyDelete
  14. nasihat dan pengajaran ni :)

    ReplyDelete
  15. ~ sgt2 menghairankan...padahal kebanyakan dr kita bersifat sedemikian.. Termasuk aku..hehe

    ReplyDelete
  16. mmg hairan bin ajaib... kiutla entri ni...

    ReplyDelete
  17. itulah...

    utk mengejar y akhirat,.. terasa semuanya lama masa berlalu..

    tp mgejar keseronokan d dunia..mcm ckup waktu..

    sama2 insafi diri...

    ReplyDelete
  18. like dgn info ni!! mari kita hlgkan kehairanan dgn cuba mngikis sdikit dmi sedikit kelemahan dri..

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive