Minyak...owh minyak...

Monday, April 02, 2012


Lately jalan asyik sesak jer. Pagi sesak...petang pon sesak. Sedikit sebanyak memberi impak pada kesesakan poket gak. Mana tak nya, baru isi minyak...penuh lah 3-4 takuk. Tapi tak sampai 3 hari, dah menyala-nyala minta di isi. Aku plak jenis jimat, tak pasang aircond noks...konon² nya nak jimat minyak. Tapi tgk keadaan lah. Klo panas berbahang...pasanglah aircond. Kalau time hujan...mendung ker, bukak tingkap sajork.

Sejak memandu ke tempat kerja nih, budget agak lari gak lah. Klo seminggu 2-3 kali isi minyak...sekali isi RM15-30. Kalau sebulan dah berapa hinggit. Dengan duit makan lagi....alahaiiiiiii...sedihnya tgk baki akaun dalam bank. Apa² pon kena bersyukur gak, sekurang²nya ada gak baki even sikit...daripada tak der langsung. Bak kata fara Pok Amai Amai:  
 
'jangan serabutkan fikiran bila duit tinggal nyawa-nyawa ikan. Kita kena setkan minda, betapa bertuahnya kita kerana sentiasa dimurahkan rezeki oleh Allah SWT...Alhamdulillah...'

Baru² ni plak kerajaan umumkan subsidi untuk petrol RON95 naik seposen kepada RM1.03 seliter. Tapi harga minyak masih dikekekalkan pada RM1.90 per liter. Harap² kekal lama lah harga nih. Kita tengok jer lah nanti lepas pilihanraya...minyak naik atau tak.

You Might Also Like

23 comments

  1. minyak oh minyak.kenapa engkau begitu mahal.wuuuuuu

    ReplyDelete
  2. Mcm dpt rasa myak naik lpas plihanraya kan...

    Bagusla fieza, jimat. Slagi bole jimat kita jimatkan...skrgni semua nk guna duit..yg pting kita x jd hamba duit..

    ReplyDelete
  3. aku rasa minyak akan naik lepas pilihanraya...huhu..

    kan? sedih kan tgk balance duit dlm akaun bank...

    ReplyDelete
  4. sbnr nye lagi save letak minyak full dr letak rm10-rm15..betul..

    ReplyDelete
  5. sblm PRU, mesti tak naik! hahaha
    dah lepas PRU tgk lah, msti naik mcm2... =(

    ReplyDelete
  6. @Aine Ainun: Btul tu...jimat selagi boleh ☺☺

    ReplyDelete
  7. @wahida: Aku pon rasa mcm tu gak. Kita tgk jer lah.

    Kan..sedih nengok baki duit...huhuhu...

    ReplyDelete
  8. @CIK MAY: Betul...sekali sekala isi gak full, tapi klo tgh sesak...tak dapek nak isi full ☺☺

    ReplyDelete
  9. dulu masa keje kt Ipoh , kan ada minyak asyik naik je tu kan . sampai kan org awam dtg mogok kt pejabat kami .. bila minyak naik , mmg beri kesan sgt kan ..

    ReplyDelete
  10. salam kenal fiza :)
    memang minyak ni boleh buat poket kering kontang...

    ReplyDelete
  11. memang terasa sgt skrg nie dik
    nak2 kalau jalan yg ada jem tuu
    hhuhuhu akak nie berulang lagilahh sedihhh ..

    hurmm haruslah naik layie minyak kalau menang lagi kali nie .. tapi kalau DSAI yg jadi PM baru kita , insyaallah merasa lah kita minyak diturunkan .. sbb x pernah layie harga minyak turun ...

    harap2 rakyat pandai memilih , bagi peluang pada mereka pula .. bukan lama 5 thn aje .. apa salahnye kalau utk kepentingan kita kan huhuhuh

    ReplyDelete
  12. jadi macam saya.. beli motor.. ;)

    ReplyDelete
  13. @fizafantagirO: Memang beri kesan lah fiza klo minyak naik nih, especially yg bergaji rendah nih.

    ReplyDelete
  14. @Farrah MF: Salam kenal farrah. Memang boleh buat poket kering.

    ReplyDelete
  15. huhu..lps ni kena buat mcm kat jepun..naik beskal je..pcemaran pon xde.. tp sanggup ka?? skarang isi minyak rm10 pon ckp utk sehari j...

    ReplyDelete
  16. saya setuju..harga minyak skrang nih kdg2 leh membebankan pengguna kan..sdgkan negara kita antara salah sebuah negra pengeluar minyak dunia..ish2..tp still di kontrol oleh kuasa dunia..
    btw..sya skong kalau boh minyak full tank lagi menjimatkan..sbb kalau skit lebih byk shacking..tui tak teori tuh..?

    ReplyDelete
  17. Sy sendiri peruntukkan uit petrol RM200 sebulan. Uwaaaaaaaaaaaaaaaa!

    ReplyDelete
  18. Aju plak spend rm200 sebulan utk myk, klu gi visit bleh claim, masyukla skit kekekek, biarlah maintain rege dia, jgnlah naik pas ngundi plak nnti

    ReplyDelete
  19. sy dh lama tak merasai situasi mcm fiza ni.. maklumlah... naik kete hubby so, dia yg isi minyak n bayar..hihii

    ReplyDelete
  20. tu lah kalu bawak terlalu laju esp bila bukak tingkap, minyak pon laju, kalu bwk tersenguk2 tsekat kat jem minyak pon laju aje.. tipsnye isi la minyak di waktu mlm atau pagi yakni bukan time panas mbahang.. tips tuh dari papi yg keje disykt minyak hehe

    ReplyDelete
  21. huuu...minyak oh minyak... T_T

    nasib baik pegi keje naik motor jek..ngee ;p

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive