Nak pilih Set Bersalin pon susah...alahaiiiii....

Monday, April 09, 2012

Masalah setiap kali nak bersalin, tak tau nak beli set bersalin yang mana satu. NI suma orang alami benda yang samakan? Mengaku jer lah...ekekekeke...

Hurmmmmm...dah nak masuk anak 3 pon masih berfikir² lagi nak beli set yang mana satu. Masa anak 1st dulu pakai set bersalin AMWAY ni ha:


Dapat sekali ngan bengkung. Tu pon tak pakai semua barang. Rasa macam membazir jer. So far ok lah. Anak kedua plak tak sempat nak beli. Si dia gi beli produk orang kampung. Hhhhmmmm...ok juga kot. Alhamdulillah...anak 1st and 2nd nih tak pernah kena jaundice.

Tapi kan, yang aku perasan, setiap kali lepas bersalin mesti kena sembelit. Faham² lah kan kalau kena sembelit lepas bersalin...ya! allah...seksa noks. Nak meneran lebih², takut terbukak jahitan...meneran secara sopan tak kluar plak....muahahahahaha...memang berjam² dlm bilik air. Nak kata tak makan sayur, kurang minum air...tak juga. Memang spesis akan kena sembelit lepas bersalin gamaknya.

Besar harapan aku kali nih...tak kena sembelit lagi. Bley nangis di buatnya. Tapi tu lah, kali ni rasa macam nak try salah satu produk nih:

Nona Roguy (NR)

HPA

Shaklee

Tak tau nak pilih yang mana. Ada sapa² pernah pakai salah satu produk nih tak? Bagi review sket.

You Might Also Like

35 comments

  1. kak, masa sy preggy dulu, ramai yg suggest pakai salindah. diorg ckp salindah bagus.

    ReplyDelete
  2. dgr dgr shaklee yg okey skrg nie..

    ReplyDelete
  3. dgr citer nona roguy tu bagus kan..
    lya dulu gna sndayu tinggi..tp bkn complete set..just ambik y pting2 j..y psti, setiap kali bgkung, lya sapu krim pati halia..alhamdulillah..mmg perut kempis n mmg xde lgsung garis2 strectmatch/selulit.. perut licin j...

    ReplyDelete
  4. ku xbli pon before nih, blk kg mak aku beli dr bidan aje.. tp kali nih aku beli brand trubellai ke ape ejaan nye.. ok lah ade minuman gamat, herbs (jamu) and kacip fatimah, ade pilis (wic is aku xpakai pon aku xsuka dr dulu), ade scrub ngan tangasnye.. eh tangasnye baru guna skalik sbb kt kampung mak aku sebok buat sdr, nih dh blk sini nnti2 lah buat hehe

    ReplyDelete
  5. tak try sendayu tinggi?err..CM konon berangan nak pki yg tu..hahaha...

    er..CM tak kawen pun sembelit..mcmane la besalin nnt..takutnye!takkan nak perap selame 44 hari..tak dapat bernafas la...

    ReplyDelete
  6. aida tak guna pun yg fiza list tu. aida dari nurin hingga yg akan dtg ni (insya'Allah) makan jamu selapan mustika ratu. sebab aida memang x bleh makan ubat herba, sure muntah balik. this one semua kapsul. and semua aida guna. yg telan, yg sapu, yg mandi and dpt free bengkung gaks. and rege nyer pun murah :)
    but, ia amat minima. tak le as complete as beberapa produk tu kan. but ok la...

    ReplyDelete
  7. mase anak first pun pakai set yg same amway..memang ade gak yg tak pakai..cam membazir, beli mahal2 tp tak pakai.. for second baby ni pun masih tercari2..ingat nak pakai set Mustika Ratu jer..bace testimoni dalam Pa & Ma tu cam ok jer.. harge pun ok..

    ReplyDelete
  8. eh kak..kit apon tgh mncari..tktau nk bli yg mna plk..yg 1st dlu amway..tp rsa mcm bazir semua tk hbis pakai..dhla mahal..huhu..teh herba dia tu lgsg tkleh telan..

    ReplyDelete
  9. Aju gune phytonatal Dan krim barut Nona roguy, mmg phytonathal tu elok mebuangnya heheh, tp kene tggu pas bersalin 2 mggu baru makan, nnti baby cirit Dan kuning tau fiza

    ReplyDelete
  10. Sy pnh mkn 1 jamu. Entah ape name die. Sy lupa. Mak sy yg hadiahkan. Jamu tu mmg bgs sgt2. Selain peranakan yg cpt gile kecut, susu bnyk....sy tak sembelit. Smpilah aydin kene jaundis, sy stop jamu...hamek! Menangis sy sembelit. Adeh!

    Tp jamu tu mmg bagus. Klu sy preggy g, sy mmg nak beli jamu tu. Mslhnye, sy lupe name pe. Uwaa!

    ReplyDelete
  11. mesti ada yang berpengalaman

    ReplyDelete
  12. saya baru beli set bersalin Shaklee...anak slung makan Sendayu Tinngi baby kn dmam kuning...ni yg nk cube Shaklee plak...bile due?

    http://sitiasiah84.blogspot.com/2012/04/dabedabeduhuhu.html

    ReplyDelete
  13. hehe..panduan utk orang yg belum jadi ibu macam D...

    ReplyDelete
  14. hmm, bila tah saya nk merasa semua experience ni..hehe..btw moga semuanya selamat eks :)

    ReplyDelete
  15. anak 1st sya pakai brand kampung, ada jual kat Mydin set warna hijau semua...tpi lupa lah nama...huhuu

    yg 2nd lak NR tpi pek lama...

    ok lah kot...hehe, tak tahu nak nilai...

    ReplyDelete
  16. SAYA TAK PERNAH PAKAI SET BERSALIN.. :)

    ReplyDelete
  17. Assalam..
    Amway ok, tak sembelit pulak. yg lain2 tu tak pernah cuba lagi...

    ReplyDelete
  18. alahai...nak review pon,saya lelaki,memang tak bersalin.kawen pon tak lagi kalau nak citer pasal isteri sendiri pakai produk pe.hehehe

    ReplyDelete
  19. xtau nk bg pandangan apa sbb produk ni sy x guna plak.. tp org kata salindah okay..

    ReplyDelete
  20. Rasanya semuanya sama jer.. murah mahal, bergangtung pada cara kita menggunakannya...

    zie pun tak tau lagi nak beli apa, lagi 2 bulan baby dah nak kluaq...
    huk huk

    ReplyDelete
  21. set bersalin SHAKLEE (full set) tu asiah bl time offer (2-4/4/12)hr tu RM220 jer skali ngan pos...tk silap asiah klu harga biasa RM267...tapi fiza bleh gak nk bl yg set bersalin(set c) utk kegunaan 40hari jer...nnt fiza bka web ni yea utk keterangan lanjut...asiah bl ngan FARAH SHAKLEE...

    http://mommyiskandar.com/blog/category/set-bersalin/
    ni kontek no dia :(019-6657302)

    ReplyDelete
  22. akk masa preggy semua persiapan mak yg sediakan sbb akk memang ada nenek saudara yg buat rempah2 dan alat2 bengkung utk bersalin nie .. ;)

    x pandai nak suggest yg mana sbb memang akk x pernah pakai produk luar , tapi ramai cakap mustika ratu pun ok ;)

    ReplyDelete
  23. banyak sangat produk sekarang ni..
    pilih je semuanya..
    eheheee

    ReplyDelete
  24. fyzz lak..yg amk sendayu tinggi..tp tak full set pun..amik yg penting ja ..cam kawan kita gak..dn pati halia pun bgus..amik yg kaler ijau..tak la panas sgt...
    tp yg anak ke 3 nih tatau nk guna yg mana satu lagi..

    ReplyDelete
  25. pengalaman aku

    anak pertama makan sendayu tinggi tp tak berjaya habiskan

    anak kedua makan leesa formula habis & puas hati

    anak ketiga set puteri rembulan paling tak best & tobat tak nak try lg

    anak keempat (soon) nk try NR pula:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Knpe puteri rembulan xbes? Xbrkesan ke?

      Delete
    2. as salam zaila.. maaf nk bertanya knp set bersalin puteri rembulan x best.. ?

      Delete
  26. 1st son - sendayu tinggi, ok tp xberjaya habiskan...

    2nd & 3rd son - PHYTONATAL Nana Roguy (RM140) 90 Tablet/1 botol
    Memang terbaik untuk mkn selepas bersalin coz mudah utk lawas n menurunkan berat badan... Saya amat berpuashati gunakannya walaupun hanya gunakan 1 produk sahaja tanpa beli set bersalin NR. =)

    ReplyDelete
  27. 1st son - set sendayu tinggi, ok tp sembelit n xberjaya habiskan

    2nd & 3rd - PHYTONATAL Nana Roguy/90 tablets/1 botol (RM140)

    Memang TERBAIK walaupun hanya guna 1 produk sahaja tanpa beli set bersalin NR... mudah untuk lawas & menurunkan berat! =)

    ReplyDelete
  28. hehe mungkin akak boleh cuba set TANAMERA? :)

    ReplyDelete
  29. Set bersalin nr.... mmg terbaik :) xkan alami .asalah sembelit lgsg, badan cepat turun pd weight asal dan rahim cepat kecut..

    ReplyDelete
  30. sy sblm khwn pun mmg dah ade mslh ni..jd brtmbh kritikal ms mgndg.. puas sy cr resolution.. smp sy baca atikel http://bidanbersalin.blogspot.com/2010/01/set-bersalin-nona-roguy.html
    n siap dpt diskaun kt kakak ni lg.. mslh sembelit ms pntg mmg dpt diNYAHkan!!! TRY la NR..insyaallah

    ReplyDelete
  31. saya pernah guna HPA..mmg x sembelit..ada spirulina..

    ReplyDelete
  32. salam, first time jenguk kat sini..silalah ke blog sy :)

    ReplyDelete
  33. ANAK 1ST SY MKN LEESA FORMULA OK LA MUKA N BADAN RASA SEGAR WLAU DLM PANTANG.THEN S2 BB TRY LAK PUTRI REMBULAN MMG UBAT DYA X LEH BLAH PANAS TP KRIM DYA MMG TERBAIK SYA KURUS CEPAT.RAMAI KWN2 YG TANYA PAKAI APA.YG 3 NI NK CAMPUR UBAT MKN LEESA.,, KRIM PUTRI REMBULAN KOSET BELI KOSET MODEN MMG SNG
    N

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive