Sayangilah Hati-Hati Kecil ini....

Wednesday, June 27, 2012

'Bila bersama orang yang tak dikenali, begitu bersopan dan merendah diri. tetapi bila bersama ahli keluarga tersayang, sering dimarah dan diherdik'

Tersentap bila membacanya. Ada betulnya statement itu. Sebagai contoh...kita tengah sibuk lipat baju yang bertimbun. Tetiba si anak datang mengacau, memunggah kain yang sudah berlipat sambil tersengih². Dengan tak semena-mena, kita naik hangin lalu marah si anak tadi. Tak cukup dengan tu...di jentik plak tangan si anak. Padahal anak tu nak bergurau jer, nak amik perhatian ibu. Sebab si ibu syik sangat buat kerja.

Alahaiiiii...sedih bila di ingat² kan dan di fikir² kan balik. Kekadang dah setting mind 'kalau boleh tak nak marah² anak tanpa sebab'...'dah tak nak tinggi² suara dgn anak²', tapi tu suma hanya bisikan sahaja. Bila jer jumpa anak dan anak mula buat perangai, setting mind tadi dah hilang. Yang ada cuma amarah.

Bayangkan lah perasaan si anak tadi bila kena marah...menangis dengan muka sedih. Seharian dah duduk nursery. Bila balik rumah...nak bergurau senda dan nak manja² dengan ibu, ibu plak asyik nak marah². Ya! allah...kesian kat anak².


Anak-anak yang tak bersalah

Si rambut pacak ni tak bley marah² sebab kecik lagi...hahahahaha...

Bila anak dah bertambah ni, emosi jadi tak menentu. Cepat sangat nak marah. Mungkin sebab keletihan...seharian kerja kat pejabat, pastu nak buat kerja rumah lagi dan di tambah plak dengan masalah² lain yang tak pernah habis...hurmmmmm...

Buat anak²ku, ibu minta maaf yer sayang. Ibu sentiasa berdoa supaya di beri kesabaran yang tiada terbatas untuk mendidik dan menghadapi kerenah anak². Tiada ibu yang sempurna...tapi ibu cuba jadi ibu yang terbaik untuk anak². Kasih sayang ibu tiada yang berbeza...semuanya sama rata.

Nota: Peringatan untuk diri sendiri...hargailah permata hati kita.

You Might Also Like

22 comments

  1. papehal kena beringat selalu....insya Allah dipelihara oleh Nya :)

    ReplyDelete
  2. saya pun mcm tu jugak. kdng2 keluar ayat2 kasar dgn anak. walaupun sbnrnya dia cuma nak kan perhatian je.. : (

    ReplyDelete
  3. mak pesan, kalo marah pd anak2..cuba tgk diorg time tdo, apa yg kita rasa. pernah cuba, marah pd anak buah, dan bila diorg tdo..memg rasa bersalah n sayu je pandang diorg huhuhuhu

    ReplyDelete
  4. sedih kan bila marah2 anak....padahal bukan dia buat salah besar pun....

    ReplyDelete
  5. Comel je tgk 3 beradik ni. Sy muhasabah diri gak dgn entri ni. Thnks kwn!

    ReplyDelete
  6. kdg2 tu bkn ape kita mcm terlalu ikut perasaan..pastu rasa menyesal sgt kan..

    ReplyDelete
  7. ya allah fiza sama lah!. tiap mlm aku stress lelagik kalu tgk sami tgh tido sbb waktu siangnye ade aje aku nk marah dia padahal jawapan dia 'sami nk kiss baby je' 'sami nk main dgn mami je' 'sami nk papi popok sami je' hishhh stress aku!

    ReplyDelete
  8. betoi kan bila sesekali fikir. Takpe harap kita dapat jd ibu yg terbaik buat anak2 kita.. :-)

    ReplyDelete
  9. yurp.. hargai la.. macam saya takde permata hati terase sangat kekosongan.. menumpang permata hati org lain jer

    ReplyDelete
  10. mendidik anak...centuries old classic....apa apa pun,ingatla...kalau kene marah...tandanya kisah...tandanya sayang... :)

    ReplyDelete
  11. tulah dugaan ita sbgai ibu ..
    adakalnya kekangan masa dan keletihan buat kita bertindak tanpa kita sedar .. anak2 jadi mangsa ..
    selalu akk akan istirfar banyak2 .. bila dah rasa perasaan tuu semacam aje .. risau hasutan syaitan , silap hb tangan naik ke badan anak2 huhuh

    ReplyDelete
  12. Mmg betul fiza, klu anak kecik2 Suami sokmo xde mmg mudah nk meroyan je ;), tapi percayalah bila anak2 besar kita rindu masa Kecik mereka, so Kene sabar byk2 tau ;)

    ReplyDelete
  13. alhamdulilah sy sakat ni ok lg.. maybe sbb ank br sorg kot..

    tp harp2 xlah.. sbb biasa kita ni, lps buat tu, mulalh rs nyesal kan..

    ReplyDelete
  14. saya pn selalu doa harap x jd ibu yg baran.. x nk ajar anak dgn kasar tp tu la skrg bby kecik lg tu pn kdg2 rasa nk marah jugak.. harap2 sy x kn jd ibu yg suka merotan

    ReplyDelete
  15. betul tu.. kdg² budak² ni suke nak tarik perhatian kat kitekan... jadi x blhlah nak marah kan mereka sgt.. nnt hati mereka mudah tersentuh..

    ReplyDelete
  16. adushhhh..kene sebijik kat aku noks..:(
    betul laa beb..awatlaa gitu eh..btw, yg rambut pacak tu comel betul..dah bape bulan tu?

    ReplyDelete
  17. salam kenal..biasala akak kite kena sabaq byk² gan karenah anak² nih..kdg² diorg nk tarik perhatian kite..hehe btw cumeii anak² akak, nm ank sy pon qaira,but spell lain, Qhayra :)

    ReplyDelete
  18. betul tu..aku selalu menyesal lepas marah anak...selalu tanam dalam diri tak nak marah diorang tp kadang2 hilang sabarlah dengan karenah diorang ni..tetambah tgh mengandung, double penat..cepat sangat naik angin

    ReplyDelete
  19. Lebih kurang ngan saya gak...balik kj tu trus wat kj...anak tgk tv...mlm br ngadap anak...kesian kalau ingat...tp kalau tak buat menimbun la kj umah...kesian ank tk dpt mje sgt...huhu

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive