Musim Serangga Mengawan ker?

Tuesday, July 17, 2012


Rumah aku skang nih dah jadi macam pusat ternak serangga kekdahnya. Serangga apa ko nak...semut merah, semut hitam yg cikinot tu, cicak dan yang paling aku geli adalah LIPAS. Dari atuk lipas sampailah ke anak cucu dia sekali...suma ada. Itu jerlah buat masa nih yang menumpang kat umah tu. Coming soon aku tak tau menatang apa plak yg nak menumpang skali...hahahaha...

Tensi mak nok. Kat mana² ceruk...penjuru, ada jer semut. Atas meja, kalau ada air manis, sekejapan jer dah di hurung semut. Dalam air masak pon semut masuk gak. Terror semut nih nak minum air sampai satu jag...siap berenang² lagi, dah tak bley nak kluar...kenyang minum air banyak sangat agaknya...hehehehe...mengarut sudah.

Yang lipas ni plak lagi lah, siap merayap² atas katil lagi ko. Dah dua kali muka aku ni di hinggapi lipas. Kali pertama anak lipas. Kali kedua bapak lipas kot sebab beso. Bayangkanlah...sedang tido lena di ulit mimpi. Tetiba...terasa ada benda merayap² jer kat muka ni ha. Rasa macam mimpi...eh!...tak mimpi nih, amenda plak yg merayap² nih. Sekali amik ko...lipas...Geli hokey. Memang sudah lebey lah lipas ni kan sampai atas katail pon nak merayap.

Aku bukan apa. Serangga ni klo hinggap kat aku tak per sebab bley buang. Kalau hinggap kat anak² macam qhalif tu macam mana? Masuk kat telinga ker...hidung ker...alahai...risaunya.

Nak kena panggil pest control lah macam ni. Rumah uols banyak serangga tak?

You Might Also Like

19 komen

  1. wah kalau dh banyak mcm tu mmg kena panggil pest control la hihi..kt rumah wani ada jer tp xbanyak la

    ReplyDelete
  2. serangga; nyamuk dgn semut kecik tue la...tensen btl. yg semut tue, dah lama dah duk umah xpernah ada..tiba2 pulak baru nie rajin menjengah..kalo dulu gula tumpah xde pun nak hurung..skrg nie, jatuh dua tiga butir je..kemain hantar tentera dtg nak serang..

    ReplyDelete
  3. adoi..sama la mcm kat umah ni..bekas air masak duk penuh dgn semut jer tu..lipas plk asal mlm jer mula lah merayap..

    ReplyDelete
  4. samalah kat umah kita huhu

    ReplyDelete
  5. betoi tu... kita ni risau kalu dkt ank2 kan.. kalu msk telinga camne...

    ReplyDelete
  6. ada gak..tp xlah byk sgt..kalau ada pijat lagi sakit hati..

    btw..k dee skrg keje etiqa..under maybank grouplah..skrg fiza keja mana eh?

    ReplyDelete
  7. sama la weiii...sampai laki ku kena beli alat apa ke menda ntah berbunyi tp hanya haiwan je yg boleh dengar..hehe..ntah2 tipu je kan..takde bunyik pun sbnrnya

    ReplyDelete
  8. mmg musim semut di mana-mana..orang kata kalo dia kua sarang tu tanda nak banjir..wallahualam

    ReplyDelete
  9. Beli perangkap semut n lipas yg kaler hijau tu confirmmmm hilang semua...letak bnyk2 kat umh..

    ReplyDelete
  10. BELI JE SPRAY SERANGGA.. YANG BOTOLNYA WARNA HIJAU.. BUKAN SETAKAT LIPAS, CICAK PUN BOLEH MATI KERAS..

    ReplyDelete
  11. tak suka ada serangga dalam rumah.serabut mata memandang.

    ReplyDelete
  12. Fiza, nanti pegi kedai hardware, ada jual ubat semut yang serbuk putih tu, letak je kat laluan dia, nanti dia balik umah kawan2 dia makan dia, kawan2 semut tu pon mati jugak, Aju pakai tu je, mmg rumah aii tiada semut lagi hihihi

    ReplyDelete
  13. bukan kata kat rumah....
    kat opis MLD pun ada byk semut hitam...ish..ish..ishhh

    ReplyDelete
  14. adoiyaiii x tahan kan
    nak2 kalau lipas ..
    huhu memang banyak , dirumah akk pun sama .. huhuhu

    ReplyDelete
  15. fiza ..umah ida pun byak tambh2 semut kecik...rasa rimas sbb anak masih kecik kan..kdg2 kat atas katil pun ada....risau sangat takut termasuk dlm telinga anak....

    ReplyDelete
  16. eeeee...aku pun berperang dgn semut, laki aku dgn cicak..geram betul laaa..semut ni lagik kiteorg sembur yg penghalau semut, lagik die dtg byk2, mcm mutant..

    ReplyDelete
  17. Dulu banyaklah...siap merayap atas muka lagi...sekrg hubby dah sembur dah kurang...yg ada sekrg anai2 huhuhu

    ReplyDelete
  18. adoi! nak hapuskan nak hapuskan! tension tension

    ReplyDelete
  19. sy mmg anti tul ngan semut...pantang nmpk trus capai spray.tp dr exp bertahun2 dgn semut ni,lg kite spray smpai mampuih smua yg kite nmpk aritu...2-3 ari lg byk yg dtg.tp lps guna yg serbuk(cap pingpong)...dlm masa seminggu clear smpai la ni sekor pun xde dh...alhamdulillah.

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page