Unexpected Pregnancy...Kandungan nak masuk 5 Bulan baru sedar diri hamil lagi, kisahnya...

Monday, July 16, 2012

Ok...sila jangan salah faham dengan tajuk diatas. Saya tak pregnant lagi yer. Si Qhalif pon baru jer 3 bulan. Cukup lah dulu. Sakit nak beranak masih terasa lagi hingga hari nih...bagi lah mak rehat dulu yer noks.

Ini cerita yang aku tak sempat nak publish sebab si qhalif tak sabar² nak kluar. Sebelum aku citer pengalaman bersalin anak ketiga, baik aku citer dulu pasal kehadiran qhalif...baby unexpected. Ini berdasarkan pengalaman penulis sendiri...cewahhhh...ekekekeke...

Perutku yg cumil

Tu dia...tajuk yang agak panjang. Dalam entry INI, ramai yang tertanya² dan banyak persoalan yang berada di minda uols yer. Aku sendiri pon tak sangka. Tapi tu lah, kita hanya merancang kan...tapi DIA adalah perancang yang terbaik. Mungkin ada hikmah di sebaliknya.

Seperti uols sedia maklum, aku fully breastfeed qahirah. Genap setahun usia, susu dah start drop. Macam² petua aku amalkan, tapi masih macam tu gak. Period plak masa qahirah 4 bulan aku dah start period. Ingatkan kalau fully BF, tak lah period. Tapi ikut badan memasinglah kan. Pastu period plak on and off. Tu yang unexpected tu. Apa yang aku perasan, dah beberapa bulan tak period. Tapi aku yakin yang aku tak pregnant...confident noks sebab tak rasa apa². Yang aku fikir hormon dah lari lah nih.

Bila masuk jer bulan December, masih tak period lagi. Sudah mula rasa cuak di situ...muahahahahaha...sebabnya, selalu heartburn, pastu perut pon ada sedikit buncit. Tak besar pon buncitnya dan memang tak nampak macam pregnant pon. Pastu kekadang ada gak rasa macam menguis², tapi aku fikir mungkin angin kot. Si dia dah sibuk dan bising² soh check, cuak pon ada gak sebenarnya tu. Tapi mak still confident noks, mungkin sebab tak period, tu yang perut buncit. Pastu siap berdoa lagi, doa ni pon member blog yang bagi. Doanya:

"Ya! allah, aku belum bersedia, kau berilah rezeki anak dulu pada orang yang memerlukan waktu ini. Tapi kalau benar aku mengandung sesungguhnya kau lebih mengetahui apa yang terbaik untuk aku. Buatkan hatiku redha"

Tu dia, doa aku untuk kawan² yang masih belum ada rezeki anak ☺☺. Bila si dia dah mula risau, takut ada penyakit lain ker, gi lah klinik. Citer lah kat doctor pasal masalah aku. Doctor tanya bila last period. Tu lagi satu masalah...aku lupa bila last period nya. Ok lah...doctor soh baring. Bila doctor pegang jer perut, trus dia cakap 'ni nak masuk 5 bulan dah ni'....gulpppppppp....speechless, terkesima, terperanjat dan macam² perasaan lagi lah. Pastu doctor scan sebab nak tengok condition baby macam mana dan bila due datenya. Alhamdulillah...baby sihat. Due date pon doctor ikut ukur lilit kepala baby sebab aku tak confirmed bila last period.

Perasaan aku? Memula tu rasa macam susah nak terima gak sebab qahirah pon belum 2 tahun lagi dan adalah masalah² lain lagi. Tapi tu lah, DIA yang maha mengetahui. Rancang macam mana pun, kalau dah di tetapkan rezeki olehNYA...aku redha. DIA duga aku dengan dugaan yang aku rasakan cukup hebat, tapi dalam masa yang sama DIA bagi aku rezeki. Mungkin ada hikmah yang tersembunyi di sebaliknya. Aku bersyukur sebab baby nih sihat sempurna. Iyerlah...dah masuk 5 bulan baru nak makan vitamin. Sebab tu HB aku rendah.

Lepas dah tau jer pregnant, terus perut aku membuncit bagai johan dengan mendadaknya. Kesian baby nih, dah masuk 5 bulan baru ibu tau kewujudan awak...sob..sob...sob. Untuk pengetahuan semua, sepanjang pregnant dari anak 1st sampai lah 3rd nih, aku memang tak der alahan langsung. Syukur sangat². Kesian bila baca pengalaman kawan² yang teruk kena alahan masa pregnant. Bahagian masing² kan.

Cuma pregnant kali ni aku alami masalah emosi yang sangat teruk. Dugaan demi dugaan datang bertimpa. Anak² adalah kekuatan dan semangat. Ujian dari DIA untuk aku.

Bila di fikir² balik, baru aku perasan. Susu aku drop, heartburn, teringin nak makan buah CIKU, Kek batik dan Tantrum si Drama Queen...ni suma adalah tanda² pregnant. Alahaiiiiii...dah ada pengalaman 2 anak pon masih tak perasan lagi ker ☺☺☺☺.

Itu lah kisahnya. Aku pon macam tak percaya jer yang aku pernah kadungkan janin yang hampir 5 bulan tanpa aku sendiri sedar. Alhamdulillah...semuanya berjalan dengan lancar dan dipermudahkan olehNYA, syukur ya! allah.

You Might Also Like

37 komen

  1. trime lah hakikat bahwe anda sdg pregnant & da pun 5 bln..hihihi...smuge sumenye slmt :)

    ReplyDelete
  2. Fiza, i baca blog awak ni terkejut juga. macam mana fiza tak perasan ada baby kat perut tu,kesian dia tau. syukur alhamdulillah baby awak sihat sempurna.jaga diri baik2 tau.tak sabar nak tengok baby fiza yang ketiga keluar pula..heheeh

    ReplyDelete
  3. Hehehehe...seronoknya. Sy msh menunggu utk yg kedua. Rindu pulak perasaan ms melahirkan anak dulu.

    =D

    ReplyDelete
  4. Fiza...
    .excitednya sy baca.,,.
    Syukur semua slamat...


    Kira masa bru tau tu perut kecik lg la ye? Sy prgnnt 4bulan perut pon kecik, risau gak...

    ReplyDelete
  5. wah akak dh masuk 5m baru sedar kata preeggy yer....xper kak anak tu rezeki :)

    ReplyDelete
  6. adeh...5 bulan tak sedar...aku ni lum piyed lagi ni...takut gak...takut kes cam ko...tapi tak kut...pojek sering aku elak...alasan...PENAT...HAHAHA

    ReplyDelete
  7. 5 BULAN TAK PERASAN HAMIL.. ERM... KECIK KE PERUT TU.. :)

    ReplyDelete
  8. ya Allah memng rasa tak bersedia bila bby unexpected ni.. Huhu tpi itulh rezeki Allh bgi, zie pun terharu dgn rezeki yg Allh beri, mudhn dgn knaikn gji baru2 ni dpt byr pengasuh rayyan ni.

    ReplyDelete
  9. suspen tjuk tu..ingtkn br hbs pntang lekat lagi!haha..klu sy mcm serik sekejap je..dgn asik mual2 mcm skrg..pnt muntah...

    ReplyDelete
  10. sy pon ada kawan tak pasan pegnen dan 5 bulan, perut dia mmg kecik tak nampak pon.... hheee

    ReplyDelete
  11. hehehe..apa pun syukur ko dah selamat bersalin si rambut pacak yang cumillll tu..senyum cair la..sbb ko takde alahan tu yg agaknya ko steady je tu..alhamdulillah..ok...nextttt..hihihi

    ReplyDelete
  12. Tahniah
    nak dapay baby...

    by the way...
    gambar tu staringkete bagi adjust sikit keatas ke....

    ReplyDelete
  13. Syukurlah segalanya berakhir dengan baik dan sempurna. :)

    ReplyDelete
  14. wah...lansung takde alahan ye..mujur semuanya ok kan :)

    ReplyDelete
  15. ekekke lucu lak baca .. sbb fiza cakap konfident level tuu tinggi ..
    haa kalau x makan pil @ merancang sendiri , x leh konfident dikk ekeke sbb akan xcident gak ..
    rejeki kan .. bila x sedia ada .. bila sedia x kunjung2 tiba ..
    x perlah

    next time kena amalkan perancangan keluarga betul2 sbb ada sesetangah org sgt2 subur @ mudah lekat , pantang gesel2 sikit ekekek .. kalau x ada protection insyaallah akan menjadi dik ..

    nie akk bercakap berdasarkan pengalaman .. kalau ada protection tapi mengandung jugaa .. haa tu baru namanya dah ditakdirkan kann ;)

    ReplyDelete
  16. 5 bulan baru fiza tau ke....syukur Allah pelihara..rezki kan....sonoknyer fiza preggy tk de alahan sangat kan...:)

    ReplyDelete
  17. aku nak tanye dulu tapi aku tak berani sbb aku ingat ade satu entry ko mcm baru betul2 reveal ko pregnant, mase tu dah beso dah kandungan tu..heheh.. betul tu beb.. anak tu rezeki..Allah Maha Mengetahui apa yg terbaik untuk kite..

    p/s : eh beb..bday ko 7 july kah? if yes..aku mintak maaf sgt2.. ko tau laa since awal july, aku ulang alik FIL aku sakit & pastu meninggal..lagiklah haru biru idup..mmg jarang dpt online FB.. hp aku bukannye ade notification birthday..uwaaaa...sori beb..happy belated b'day fiza dearie:))

    ReplyDelete
  18. Aju ingat lagi kisah ni fiza, masih segar diingatan hihi, so pasni kene jaga2 tau, biar anak2 besar, kita pon dah bleh relax then baru bleh nak tambah lagi kan, tp klu dh rezki mmg takleh ditolak kan, so pasni bleh rehat laaamaaaa hihihihi

    ReplyDelete
  19. dni lak dari awal dni dah jangka dni preggy hehe

    ReplyDelete
  20. :)
    sesuatu yg manis utk dikenang...

    ReplyDelete
  21. itulah namanya kuasa Allah kan...kita elak mcm mana pun, kalau dah DIA kata nak bagi, mmg bagi lah jugak kan...tapi, ok lah tu, yg penting anak2 ko semua sihat dan comel2 belaka...

    ReplyDelete
  22. Alhamdulillah, semuaya dah selamat..moga doa itu dimakbulkan untuk saya sama..aamiin :)

    ReplyDelete
  23. baru nak terkejut.. ingatkan betul preggy lagi hehehe
    wah hebat tul.. dah masuk 5 bulan baru sedar diri tu preknan ek.. takpe la dah nama rezeki.. pasni kalau lama tak datang period tu.. baik check cepat2 tau.. kot la jadi sama lagi camni nanti hehe

    ReplyDelete
  24. seronok baca pengalaman fiza.berbeza dgn sy dulu mengandung kandungan 2 minggu dlm perut dah mabuk teruk..sampailah 9 bulan menanggung mabuk,kaki bengkak..mmg wad adalah rmh kedua.

    namun apapun rasa ingin mengandung tu tetap hadir dlm naluri ni..

    inilah hebatnya rasa nikmat yg Allah bg pd kita kan fiza.

    ReplyDelete
  25. akak punya cite ni sama dgn kak ipar sy. Dia memg xkisah pun sal period bulan2..pas2 lebih kurang 4 bulan dia xperiod, pegi check doc, kebetulan pulak xde alahan masa tue..sekali doc ckp..la awak xtau ke awak ngandung..cuba tgk nie kaki tgn anak awak pun dh ada dah hehehehe
    btw kak, mekasih atas doa tue..moga akan dimakbulkan Allah

    ReplyDelete
  26. entry yg dah lama abad sy tunggu... sy baca tanpa tggal sepatah perkataan pun... hihiii

    yela, dulu tekejut.... tiba2 je gtau prgnant.. dah besar lak tu... tu yg xsabar nak tunggu entry ni.. hihii.. lps ni nk tunggu cite kelahiran lak.. hihii

    ReplyDelete
  27. alhamdulillah skang ni sume dah selamat pon kan.hehehe...

    ReplyDelete
  28. syukurr syukurrr...biarpun 5 minggu...syukurr syukurr... :)

    ReplyDelete
  29. Assalam Semua,

    Saya ni pun tgh takut gak ni. rasa pening2 dan loya2. tapi tak tahulah pragnent ke x.Belum period lagi coz bf.Tapi masa pragnent lepas saya ada kencing manis. tak tahulah either hamil or diebetic. Umur baby, baru jek 4 bulan. hai pening2....

    ReplyDelete
  30. baru nak baca pengalaman awak nie. ALhamdulilah baby sihat je kan. tu la kalau dah Allah nak bagi tue kan ;)

    ReplyDelete
  31. baca lagi sekali sbb dah lupa.. hihiii

    ReplyDelete
  32. wow. dasyat kan kententuan Allah.
    alhamdulillah qalif sihat walafiat kn..

    ReplyDelete
  33. Akk ipar saya.. pun unexpected... 7 month lagik tauuu.. dia nak masuk anak ke-3 pun masih xtaw dia pregnant. . Sebab dia breastfeeding... and rancang sendiri.. so masing2 confident xkan ade baby.. dia rase kicking .. tp nak tau dia boleh ingat dia ade masalah usus sebab selalu sembelit.. and dia ingat tu *taik* yg bergerak2 dlm perut dia.. alahaiiii.... sudahnye dia check perut utk mngetahui yg dia ade ke sakit usus ke ape.. upe2 dokter cek PREGNANT

    ReplyDelete
  34. Sama mcm kes sy la. Dh masuk 6 bulan bru tau pregnant. Bru pertama kali pregnant jd x tau mcmne rasanya pregnant. Alahan semua mmg tak ada. Awal2 dulu mmg ada jumpa doktor sbb period dh delay. Tp doktor scan ckp yg ada cyst je, lps tu ada jangkitan kuman kt ovari. Siap mkn antibiotik 2 bulan. Period mmg x de lgsg. Jumpa doktor lg, pn ckp x pregnant. X period tu sbb effect ubat je, doktor yg ckp. Masuk bulan ke 6, perasan perut bergerak gerak. Selalu kembung. Jumpa doktor lain pulak. Bila scan, tgk2 ada baby. Terkejut besarla. Nangis2 lg dpn doktor. Nasibla x effect apa2 kt baby masa mkn antibiotik 2 bulan tu.Malu jugak masa bukak buku merah. Dh 6 bulan bru nk buat.

    ReplyDelete
  35. Dah rasa macam baca rancangan kat tv tu.. I DIDN'T KNOW I WAS PREGNANT

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page