QHALIF Demam...

Friday, August 10, 2012


Kalau membabitkan kesihatan anak, memang hati ibu tak tenang. Nak gi keja pon rasa tak der mood. Petang smalam masa amik kat nursery, pengasuh tu cakap badan qhalif panas tengah hari tu. 38 darjah Celsius...agak tinggi gak tu. Lepas dimandikan, baru kebah panasnya. Tapi masa amik smalam ada rasa dedar² lagi. Alahaiiii...siannya anak ibu nih. Demam nak beralih bulan ker nak oiii.

Lepas berbuka smalam, ajak si dia gi klinik. Kebetulan qahirah pon tak berapa sihat gak. Batuk² dan selsema. Kalau dah kena selsema tu faham² lah kan. Telinga dia akan berair sekali. Dah kena jangkitan telinga @ Otitis Media lah tu. Harap² cepat lah kering telinga tu.

Pasal qhalif plak. Doctor nak masuk ubat ikut montot, kebetulan anak bujang tu popo plak. Balik umah lah gamaknya kena buat. Pastu doctor soh lap badan ngan air suam klo badan qhalif panas. Doctor soh bagi qhalif minum air masak sebab kat lidah dia ada putih². Erk...aku cakap yg qhalif ni fully breastfeed. Doctor tu ckp lagi tak per...kena bagi jugak. Hairan...hairan...setahu aku baby dibawah 6 bulan yang fully breastfeed tak perlu air masak sebab dalam susu ibu 80% adalah air.

Untuk mendapatkan kepastian, aku SMS Aishah Mariam, salah sorang dari Malaysian Breastfeeding Peer Counselor (MBFPC). Katanya tak perlu bagi air masak. Yang putih² kat lidah tu pon tak perlu cuci sebab bukan penyakit pon dan tak jadi masalah. Tapi kalau baby yang minum FM (Formula MIlk) memang kena cuci.

Ingat yer ibu², kalau anak demam sekali pon jangan bagi air masak yer...no..no..no... Amalan memberikan air masak kepada bayi boleh merencatkan tumbesaran dan akal, mengancam nyawa dan boleh menyebabkan sawan tarik. Tumbesaran bayi akan terencat jika selalu diberi air masak kerana perutnya yang masih kecil dan belum matang sepatutnya diisi dengan susu ibu yang penuh khasiat dan nutrisi penting untuk tumbesaran bayi seawal 6-bulan yang pertama. Kalau nak tau lebih lanjut, bley klik SINI

Note: Semoga anak² ibu cepat sembuh. Nak raya ni nak.

You Might Also Like

18 komen

  1. alahaii...moga qhalif cepat sembuh ye nak

    ReplyDelete
  2. sian Qhaliff..smuge Qhaliff cpt chat ea...

    ReplyDelete
  3. Kira & Syakil dah dekat seminggu batuk selsema & on off demam...

    ReplyDelete
  4. moga Qhalif cepat sembuh yek!

    ReplyDelete
  5. get well soon qhalif. ibu jgn risau ye. jgn stress2 tau. insyaAllah, everything will b fine :)

    http://suriaqistina.blogspot.com/2012/08/uptown-kota-damansara.html

    ReplyDelete
  6. berapa orang dah ni?
    moga qhalif cepat sembuh..baru seronok ibu nak raya kan =)

    ReplyDelete
  7. Semoga anak2 itu cepat pulih dari segala kesakitan. Amin.

    ReplyDelete
  8. muga qhalif cepat sihat.... nak raya dah ni...

    ReplyDelete
  9. SEMOGA ANAKNYA CEPAT SEMBUH... -FAIRUS.COM

    ReplyDelete
  10. alahai kesian qalif

    ooo ye .. x leh bagi air suam .. hurmm akk pun baru dgr nie .. sbb sblm2 nie memang anak2 demam , diorg jarang mintak air masak kecuali bila makan ubat .. masa bb , mereka jarang lah demam

    ReplyDelete
  11. Qalif, aunty doakan mudah2an cepat sihat. Nanti boleh beraya bersama2 ibu.

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum fiza...moga cepat2 sembuh dr demam yer...:)

    ReplyDelete
  13. Moga Qhalif cepat sembuh... saya selalu standby ubat montot dan cool fever.. incase kalau anak tetiba demam...

    ReplyDelete
  14. moga qalif cepat sembuh..aamiin

    ReplyDelete
  15. pacaknya rambut qalif... semoga cepat sembuh yer cayang

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page