STRESS...Tolong

Monday, August 13, 2012

Dugaan dibulan posa. Aritu Qhalif demam. Alhamdulillah...dah ok. Badan pon dah tak rasa panas lagi. Tapi start smalam nampak macam ada ruam kat muka dan leher. Hati sudah mula risau. Asyik merengek pon iyer gak.

Nak gi keja pon hati tak sedap nih. Pastu baru ni masuk mesej:

"Salam, akak...qhalif ni naik campak..saya dah bagitau kak sha (owner taska). Kak sha pon dah tengok qhalif..Macam mana akak?"

Uuwaaaaa...anak aku kena campak ker. Tak der pengalaman lagi nih sebab iman dan qahirah tak pernah kena campak. Tak kan nak bagi minum air kelapa kot. Baby lagi...mana bley.

Tolong...ada apa² petua yang boleh saya amalkan utk kurangkan campak pada bayi? Nak letak apa? Ya! allah...risau lah. Smoga qhalif cepat sembuh dan sentiasa dibawah lindunganNYA.

Ok..saya nak balik. Nak bawa qhalif gi klinik. Hope everything is under control.

Note: Bila anak sakit, mood raya pon ke laut.

You Might Also Like

22 komen

  1. alamak...qhalif kena campak? siannya dia..tktau le nak letak apa..kalo letak tepung camne? ke mandikan dengan daun bambu

    ReplyDelete
  2. mmg btol..bila anak sakit,..kita pon takde mood nk bergembira

    ReplyDelete
  3. campak?? hurmm, xtau la pulak acane.. xpe kak, moga qhaliff cpt sembuh ye..

    ReplyDelete
  4. anak saya yg no 2 tu, pernah kena campak. tp umur dh dekat 1thn jugak lah mase tu. saya bg je air kelapa. pastu sapu ubat yg doktor bg je. ye la kan, klau anak sakit, mood kita mmg x brp nak best. semoga cepat sembuh ye. jgn stress2 tau :)

    http://suriaqistina.blogspot.com/2012/08/pemenang-harrods-tote-bag-giveaway-by.html

    ReplyDelete
  5. yg sy tau mandi dgn air daun bambu, alahai time nak raya pulak kena campak..harap2 xlah serius

    ReplyDelete
  6. fiza...aira dah pernah campak..sebelum tue demam kuat...pi hospital makan ubat...tapi bila bijik naik n dah tau campak kena stop ubat...biar je bijik tue sampai dia turun kaki.....bila dah sampai kaki dah tak demam baru mandi....selalu kalau budak2 kena campak minum air penawar...pastu ada yg kta air kelapa tapi kalau baby rasa tak sesuai sangat..aira minum air penawar jer....

    ReplyDelete
  7. alamak tk berapa reti petua..akak doakan qhalif cepat sembuh..take care

    ReplyDelete
  8. Kasihannya dia. Dah la nak raya ni.
    takat yang tau guna daun mambu. buat air mandiannya. juga letakkan daun mambu di bawah tempat tidur/baring anak tu (alas lah, kang gatal pulak).

    ReplyDelete
  9. adoi mmg susah hati kan klu anak tak sihat ni. sabar ye akak.. lia dulu ms anak naik cmpk pun baby lagi. mmg anak akan merengek sbb miang kan campak dibadan tu. mak lia suruh sapukan bedak sejuk yg di cmpur dgn daun bambu tu.. utk kurangkan gatai2 campak tu. :)

    ReplyDelete
  10. ala kesiannyer.... tak hengat per petuanyer tapi haritu masa anak akak campak mstu baby lagiler doktor suruh mandi air daun apa tah namanya...

    ReplyDelete
  11. alahai siannya qhaliff, kalau campak ni belum ada pengalaman lagi fiza, kalau chicken pox tu kene letak bedak air tu, better bawak gi clinic nanti doc advise, yang penting penjagaannya tu fiza, take care dear

    ReplyDelete
  12. lap bdn qhalif dgn air kelapa muda..dulu kyra pun penah demam cmpak..mmg hati ibu mudah tersentuh bila anak sakit..huhu

    ReplyDelete
  13. iyerlah anak² tak sihat takde mood nak beraya...

    ni jenis campak camne yg ade berair tu ker.. atau yang macam ruam².. sebab kalau ruam² tu lumurkan tpg ubi pakai macam bedak... kalau yang berair mandi dgn daun semambu rasanya.. lupelah pulak.. kene google ni cr petua..

    ReplyDelete
  14. nak tolong tapi xde pengalaman lagi...huhu

    ReplyDelete
  15. alahai tak tau jugak nk wt cmne
    sbb zara n aliah pun xkena campak lagi.
    hantar kat paed la mesti dorang ada solution.

    hmm kalau anak2 xsihat
    mmg mood nak raya kelaut la jawabnya.

    ReplyDelete
  16. tak tau nk bg petua apa...p klinik kak...

    ReplyDelete
  17. singgah sini utk pertama kali. Semoga kita dapt mengeratkan silaturahim bersama ketika berblog :)

    ReplyDelete
  18. ALAMAK.. SAYA PUN BLUR JE.. APA KATA AWAK CUBA GOOGLE.. MESTI ADA PETUANYA..

    ReplyDelete
  19. alaskan tilam dia dgn daun semambu....mmg dia akan miang sikit, tapi ruam2 tu akan keluar habis...
    daun tu org India rajin tanam...

    lepas tu rajin2 sapu calamine lotion tu...

    semoga cepat sembuh hendaknya...

    ReplyDelete
  20. alahai kesian. . kawan zie bgitau gi klinik mintak doc cucuk ubat apatah... khas untuk baby dan org tua saja... muahan campk tak naik banyak... tak rayalh thun ni.. sabar yer fiza... zie dulu masa dania campk dlm pntang bby rayyan.. memang tak tahn tgk... kesian ank kena cmpk...

    ReplyDelete
  21. aku lom penah kene chicken pox beb,, teruklah kalau kene nanti... anak2 aku pun belum penah kene..aku pun tak tau ape2 petua..ade org ckp minum air kelapa, bagi cepat2 kuar mende tu..nanti cpt kering..

    anyway, slmt hari raya & maaf zahir batin ye beb..aku kene wish awal2 sebab takut tak sempat bukak blog lps ni..hehehe

    ReplyDelete
  22. ooo kalu tiba2 org tel gtau gini maunya tak terkejut + stress :-)

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page