KURUSNYA...kenapa nih!!!!

Thursday, September 20, 2012


Iyer...Saya dah kurus. Bukan kurus sedikit tapi kurus banyakkkkkkk. Antara soalan² cepumas yang biasa keluar dari mulut kawan² atau pon rakan sekerja yang jumpa saya:

  1. Jot *nickname saya tau*, apsal ko kurus sangat?
  2. Fiza, kurusnya...dah macam budak sekolah 
  3. Fiza, i tengok you ni makin lama makin kecik, tapi tang *tut* tu selambak...ok, ini agak kelucahan sedikit...muahahaha...
  4. Za..za tak makan ker, kurus sangat nih
  5. Kak, aku tengok ko makin kurus lah. Macam orang sakit jer

Ko nampak...ko nampak tak antara soalan² maut. Betapa kurusnya saya pada pandangan mata mereka semua. Dan saya mengakuinya yang saya semakin kurus. Dah cikeding. Kenapa saya kurus? Owh...saya tak ada jawapan untuk itu. Adakah sebab:

  1. Breastfeeding?
  2. Tandem Nursing?
  3. Penat Bekerja?
  4. Penat Memikir?
  5. Penat jaga anak?
Ok...nyanyi sket *Banyak persoalan yang berada diminda, banyak tanda tanya dan juga kata kerja...cewahhhh*. Ha...jawab...jawab...Mungkin ada kaitan dengan yang diatas tu kot. Iyer ker? Adalah sikit. Tapi saya memang kuat makan. Memang tak pantang makan...pantang nampak makanan adalah, suma masuk mulut. Iyer lah, anak kan menyusu badan, mana boleh kontrol² makan nih. Kang susu kurang pulak. Perut ni plak memang sentiasa lapar. Hari² saya breakfast. Tak dapat nasi lemak, dapat milo cicah biskut pon dah ok. Lunch pon makan juga. Minum petang lagi. Makan malam...erkkkk....pendek kata pagi, petang, siang, malam lah saya makan. Menternak lemak kekdahnya. Tapi badan tak naik² juga. Macam mana tu?

Last timbang berat saya adalah 45 kg. Owh...dah dapat berat masa anak dara uols. Skang ni saya rasa dah turun. Seluar² kerja suma dah longgar. Nak kena pakai belt. Sluar jeans pon dah longgar gak. Kalau sebelum nih ngam² jer pinggang tu, tapi skang ni kat pinggang tu ada lebih. Alahaiii...kurusnya. 

Yang gemuk nak kurus. Yang kurus plak nak gemuk. Serious...saya nak badan saya nampak berisi sket. Ada sapa² yang sudi dermakan lemak² pada saya..ekekekeke...Kurus sangat pon tak cantik kan. Hurmmmmm...nak buat macam mana. Kurus pon kuruslah, janji sihat wal'afiat kan. 

Tapi kan, saya rasa saya tahu kenapa saya kurus. Bukan sebab tak makan, tapi sebab 'MAKAN HATI' kot...opsss...hahahahaha...jaga² fiza, ada yang memerhati. 

Note: Erk...sejak bila kata ganti nama dah bertukar >_<. Tapi best plak pakai perkataan 'saya'. Leih sopan gitu...auwwww...



You Might Also Like

27 komen

  1. makk aii biar btl kak 45kg? itu btl2 kak kurus..tp sesuaila kot, kan akak kecik molek ja. sy zaman sekolah menengah kot berat 47kg, tue pun BMI underweight huhuhuhu

    ReplyDelete
  2. mana gambo? lama ko tk tampal gmbor ko nok. kurusnya kooo...sama la, amie pas brsalin arissa kurus habis. smp dpt berat seblum kawen. heran jugak. tp memang ketara. yg paling tk best sebab org kata "sakit ke?" ..huwaaa..tanakkk...tp sebab BF la kut. tuk arissa ni guwe exclusive BF beb, tu sebb kuruih kut. tp skrng makin menternak lemak semula. nah, amek sikit lemakku ini..hehehe

    ReplyDelete
  3. Kalau boleh bagi lemak berlebihan kat badan kakcik ni, dah tentu kakcik bagi. :)

    ReplyDelete
  4. kak, jgn la mkn hati ye..



    psst, sy pun nk lemak gak..hehehe

    ReplyDelete
  5. makan hati ka...jgn la gitu..mkn la nasi :)

    ReplyDelete
  6. jelesnya dh kurus hehehe...wani ni juga xkurus2 muahahaha

    ReplyDelete
  7. jelesnya badan awk semakin kurus. saya ni yg nak dptkan berat ideal, msh merangkak2 lagi. huhuhuhu

    ReplyDelete
  8. Fiza,

    jaga diri baik2 tau ...
    jangan kurus sgt .. nanti tak comel hihihi. ;)

    nieza doakan yang terbaik untuk kawan2 yang nieza sayang ;).

    ReplyDelete
  9. auww macam anak dara gitu, ok ape kurus fiza, byk reason kurus tu aju tau, jaga anak, breastfeed, penat kan fiza, tp apapun kita akan merindui zaman ini bila anak2 dah besar kan, huhuhu

    ReplyDelete
  10. Ko ni terlebih mkn hati ni fiza:-)takpe,ambiklah lemk aku yg berkilo2 ni

    ReplyDelete
  11. Salam Fiza!

    lama betul tak intai ke sini...:)
    eh nk lemak ke? meh ai bagi nak?
    hehehe anyway semoga sentiasa berada di dalam kesihatan yg baik k :D

    ReplyDelete
  12. wah lagi ringan dari haku ni hehehe
    tak kisah kurus or gemuk yg penting kita sihat xde sakit2 ni.
    ha sila la post pic terbaru yg slim melim tu.. mau tgkkkkk

    ReplyDelete
  13. nah fiza..has bagi lemak2 tepu has kat fiza. hhihihi

    ReplyDelete
  14. SEDAP-SEDAP MEMBACA ENTRI NI TERLIHAT PULA "DAPAT MILO CICAH BISKUT PON DAH OK".. CONFIUS.. CONFIUS.. MILO CICAH BISKUT KE BISKUT CICAH MILO? :)))

    ReplyDelete
  15. sy pun kurus juga..tggi pulak tu...tp kuat mkn..huhu..puas kne ejek ngn kwn2 kate bela jin la..hantu raya la..huhu..pape pun, chill jer...bsyukur ape yg Tuhan bg

    ReplyDelete
  16. aduhai bab kurus ni letihlah.. zie plak makin dipam pam.. nak lemak nanti zie kirim hehehe...

    berat tak mau turun nih... apa mau bikin?

    ReplyDelete
  17. sy dpt memahaminya.. sbb ketika sy menyusukan alisha, berat saya sampai tahap mencecah 42kg!! sungguh2 kurus cekeding yg amat... mmg sy sbnarnya lbh sk kalu berat saya 52kg.. baru ideal dgn katinggian..

    time tu ramai yg tegur saya nape kurus sgt... skrg ni nsb prgnant, adalah berisi.. xdalah kurus sgt cam dulu.. hihi

    ReplyDelete
  18. @fairus:

    Ekekekeke...saya pon tak perasan. Terbalik lah pulok ayat tu. Biskut cicah milo yg sebenarnya. Mekasih yer Fairus >_<.

    ReplyDelete
  19. xpelah fiza..bersyukurlah..u tak perlu sekat2 makan..i think u mcm my ofismate..dia pun fully bf..dia pun makin lama makin kurus..sbb kadar metabolisme tinggi..furthermore mmg fully bf..

    xmoh makan2 hati lagi tau..take care dear..

    ReplyDelete
  20. saya sll ditanya soalan itu selapas melahirkan mia...dulu dekat 70kg...sekarang 50 kg..dulu gemuk org bertanya,..kurus pun masih bertanya....tapisedaya upaya saya naikkan berat agar selari dgn tinggi...

    ReplyDelete
  21. kurus pun best jugak..makan apa2 pun tkpe..janji sihat..tp kalu sy ni yg berisi sikit ,sikit2 kena control tau..takut tlebih lak gebu..eheee..menyusu anak,org lain boleh turun tp sy makin sihat..lapo nk makan je..^_~

    ReplyDelete
  22. I tak sentap sebab I tak buat apa-apa. Hahaha, sape makan cili.. dia terasa pedas, ye tak?

    Jaga-jaga, ada yang meng skodeng. Takpe la, kalau dia baca komen aku pun, ada aku kesah?

    ReplyDelete
  23. ala cik...standard la tu klau acik dpat brat bdan mcm anak dara,,tp ingat cik,acik da tua taw,,hehehe,,just kidding...

    ReplyDelete
  24. ala cik...mmg la brat acik da 45KG,,tp u must rmember yg acik tu da tua k ??? jngn nk prasan anak dara lg..hahahajust kidding my lovely aunty...

    ReplyDelete
  25. bestnya..saya bf anak ..tapi tak kurus2 pun..asyik lapar semedang!

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page