MAAFKAN IBU!!!!!

Friday, October 05, 2012


Ibu tak sengaja marah kamu semalam. Ibu pon tak tahu kenapa amarah ibu menjadi² petang semalam. Mungkin sebab penat...mungkin sebab stress. Ibu rasa bersalah sangat² semalam. Salah kamu cuma tumpahkan air atas meja. Bukan sikit tapi banyak. Ibu marah kamu. Marah sangat² sampai kamu nangis. Pada hal masa tu kamu tengah lapar. Kamu nak minum air cicah dengan roti yang ibu buat tu barangkali. Tapi secara tak sengaja kamu dah tertumpahkan air. Ya! allah...marah ibu tak terbendung lagi masa tu. Dah macam kena rasuk syaiton. Bukan itu jer...ibu protes. Ibu kurungkan diri dengan adik qhalif dalam bilik...tinggalkan kamu. Allahakhbar...masih terbayang wajah kamu yang sedih dan tangisan kamu yang sendu tu. MAAFKAN IBU!!!!!!!!...IBU SAYANG KAMU KETAT²...

Tahap kesabaran saya dengan anak² masih lemah. Memang menguji kesabaran dengan kerenah anak². Kalau boleh saya tak nak marah anak² tanpa sebab. Saya tak nak marah anak² dengan kesalahan mereka yang kecil. Tapi...ntahlah...macam tak boleh nak control kemarahan tu. Bila dah marah baru tersedar. Astaghfirullah...Ya! allah...berilah hambamu ini kesabaran yang tiada terbatas dalam mendidik amanahMU ini.

Ntah kenapa petang semalam. Amarah saya semacam. Anak² buat perangai. Balik dari nursery...qahirah nangis², nak duduk dalam car seat. Adegan pujuk memujuk tak jalan. Kesudahannya...faham² lah. Sampai kat parking, buat hal lagi. Ntah bad mood pasal apa pon tak tahulah. Terduduk kat simen...bukak selipar. Dekat 5 minit juga lah. Dengan dukung adik...bawak bag lagi. Sampai umah abang kimi plak buat hal...Allah hu akhbar...

Ibu² yang dah expert...Boleh tak kamu semua bagi saya tips paling berkesan dalam mengawal kemarahan? Tips dalam memupuk sifat sabar dengan kerenah anak²?

Note: Tak sabar nak balik peluk anak². Terbayang² wajah sedih mereka...huhuhu...balik nih kita makan eskem lagi yer.


You Might Also Like

40 komen

  1. Bersabar & astaghfar banyak-banyak ya Fiza...

    ReplyDelete
  2. tue la nak bg tips belum jadi ibu
    sabar ye

    ReplyDelete
  3. huwaa.....sedih nyer ibu!nape ibu buat mcm tu...?sobsobsob...cepat la ptg boleh ibu balik cepat...

    ReplyDelete
  4. Awak, jgnlah bt Qaira mcm tu. Huhuhuhu....sy lak nanges kat sini. Sy pun pnh je bt mcm tu kat Aydin. Sy lagi teruk. Anak baru sorang, pun nak portes kurung diri dalam bilik. Kesian anak.

    Awak, istighfar byk2 ya? Kita ni manusia biasa. Mmg tak lepas dari kesilapan mcm nie. Yelah. Kite yg uruskan seme. Husband lak keje. Takde sape nak membantu kan? Sy fhm sgt situasi mcm tu.

    =(

    ReplyDelete
  5. sy pun org yg cpt mrh.hm...tkut jgk nk bhdpn ank thn dpn.

    ReplyDelete
  6. alahai..sayunye

    sama dgn wina jugaklah..kdg² tue memang tak control dah marah nie padahal salah anak tu kecik je & tak patut pun sampai marah mcm tue uhuhuhuu..

    tapi bile tgk dia nangis tersedu², cepat² saya mintak maaf & peluk dia ketat²!

    ReplyDelete
  7. Biasa lah kak..kdg2 kite penat.diorg plak wat hal..sy prnh mrah n pukul ank saya..kdg2 diorg mlampau tak brtempat..ekceli sy da petua..sblum masuk umuh bg salam..then nk langkah masuk brmula kaki kanan n baca bismillah..cer amalkan ari2..petua dr ustaz katanya d alang umh kita ada ader syitan y bnama jasim..dia nih mmg nk kasi umh tnga hancur kalo kita suami istri ok dia kcu anak plak.bg kita marah2 ank..tp kalo amalkan apa y saya kasi insyallh dia xle hinggap ats kite..slmat beramal. Salam jumaat ;-)

    ReplyDelete
  8. kdg2 kak semenya diluar batasan kita. Mak sy pernah nasihatkan, kalo marah anak2, cuba tgk diorg time tdo..mesti kita akan rasa bersalah sgt..

    ReplyDelete
  9. bila blik keje penat lagi-lagi anak-anak wat hal mmg cepat je marah kan? sy pun camtu dulu. stress kat opis bertambah kt umah. mmg sy marah kalau anak wat salah. tp, xdela memukul ke apa. apa yg sy selalu buat, kalau rasa marah sgt, sy akan tarik nafas dalam-dalam pastu set dalam minda kita yg anak-anak ni kecik lagi. cukupla dgn tinggi suara skit. selalunya sy marah sekali pastu sy akan diam.. lelama sy dah leh control. marah jk rasa perlu je. :)

    ReplyDelete
  10. kakak...jgn risau. sebab kasih sayang tu akan membuatkan satu hari mereka paham yg marah tu tanda sayang.

    trust me...ada masanya saya tak nampak ibu saya menyesal tp saya masih tau dia sayangkan saya.

    and she was "mean".
    hahaha...

    ReplyDelete
  11. sabar fiza...
    mmg kalau kita penat, stress dgn kerja2 kdg hilang kawalan, dan anak2 jadi mangsa marah.
    saya tak terlepas dr masalah ni. dgn anak 5 org nak handle, dgn rumahtangga, order2 org... kdg2 buat kita stress....
    pendekatan saya, saya buat yg terdaya je. kalau order byk, mmg ada benda lain yg tak dpt nak selesaikan. bantuan dari suami amat2 penting. dgn bantuan dia, dpt melegakan sikit perasaan kita tu...
    alhamdulillah, suami byk membantu....

    jgnlupa Allah Fiza, istighfar byk2.... pesan utk saya jugak. :-)

    ReplyDelete
  12. Pas marah tu rase nyesal sangat2 kan...

    ReplyDelete
  13. alahai akakpun emojer dua tiga harini.. geram ngat sebab tak makan saman... konon nak mengajar diarang lastnyergeram yang dapat..
    ingat cuti sekolahni nak hantar duk kampung ngan mak akak, biar mak akak train sikit diaorang...

    ReplyDelete
  14. huhuhu..sama la dgn saya, c kakak tu selalu jugak kena marah (tapi bertempat la).nak2 klau time dtg bulan, mmg abis la. cuma pas saya marah tu, saya akan duduk tenang kejap. then pujuk dia dan terangkan kenapa itu ini x bole. dan terangkan ape salah dia. sekurang2nya kita dpt didik dia kt situ. marah kita bkn x bersebab

    ReplyDelete
  15. Hai Fiza, Salam perkenalan. :)

    Tanyalah diri sendiri, apa sebenarnya yang membuatkan Fiza rasa tertekan / stress. Pasti ada sebabnya. Selesaikan masalah itu terlebih dahulu, barulah anak-anak tidak menjadi mangsa keadaan.

    Sebagai seorang ibu, saya juga pernah mengalami masalah seperti Fiza. Puncanya, saya terlalu penat bekerja. Saya rasa kadang-kadang kita perlu juga masa untuk diri sendiri. pegi shopping ke, pegi facial ker, ibu pun kene cas bateri jugak, betul tak? :)

    ReplyDelete
  16. amie pun sama. kdng2 rasa mcm nak marahhhh je. tips paling senang ko tinggalkan je dorang kejap masa dorang buat perangai dan tarik nafas dalammmm dalammmm. amie selalu buat mcm tu. bila tarik nafas tu macam legaaa sgt dan rileks walaupun kita marah tp otak kita tak buat benda yg bkn2. cth pukul..huhu..insyaAllah..anggap je ni ujian nok. budak2 memang tak paham pun kalau kita marah dia

    ReplyDelete
  17. assalamualaikum fiza...kesian nyer anak2 kena marah yer sabar yer itu semuanya dugaan untuk menguji kesabaran kita sebagai seorang ibu...moga kita dapat menahan kemarahan itu...

    ReplyDelete
  18. Fiza, aku pon kadang2 macam tu juga..haritu aku pukul Husna sebab dia dok main depan aku solat lepas tu aku yang menangis sendiri sebab marahkan diri yang tak boleh tahan sabar..lepas tu aku terus peluk dia & cuba berbaik2 dengan dia balik

    ya Allah..memang susah nak bersabar dengan karenah anak2 ni tapi selalunya tiap2 malams ebelum tidur aku akan peluk & cium mereka, bagitahu bahawa kita sayang mereka & marah tu ada sebab..

    moga kita dapat menjadi ibu yang solehah buat anak2 nanti..amin

    ReplyDelete
  19. alahai....sian kt budak2 cute tu n sian jgk kat mak kpd bdk2 cute tu....xde experience lg sbb anak kecik lg,xpndai nk wat perangai lg...xdpt nk bg idea...huhu...

    ReplyDelete
  20. SAYA PUN KADANG2 KALAU MARAH ANAK MACAM APANTAH.. TAPI BIASANYA SAYA AKAN DAKAP KEMBALI ANAK SAYA HANYA SELEPAS BEBERAPA MINIT SAYA MARAH.. TAK SAMPAI HATI...

    ReplyDelete
  21. kita sebagai ibu ni kena sentiasa berlapang dada, maksudnya kena sentiasa bersabar dengan karenah anak2... yg penting kena sentiasa ingat bahawa anak2 adalah ujian buat kita... mereka masih kecil... dan banyak perkara yang mereka BARU NAK BELAJAR...

    just my 2 cents... sbb saya pun dulu tak boleh nak kawal rasa marah tu... tapi lama2 saya boleh kawal... sabar banyak2 yea...

    ReplyDelete
  22. Tak kata KA saya pun ada kalanya terlepas jg kemarahan pada ank2 ... Harap kita boleh jd ibu yang penyabar ye..

    ReplyDelete
  23. rupanya ni lah perasaan seorang ibu lepas marah dan hukum anaknya ye.... :(

    ReplyDelete
  24. saya pun memang kadang2 terhilang sabar juga dengan karenah anak2....tapi lepas tu rasa menyesal pula marah diaorang....hmmmm

    ReplyDelete
  25. Dulu anak2 Kecik Aju pernah buat macam ni juga fiza, yang penting sebelum smpi rumah kita kene fikir kemungkinan yang akan berlaku dan kita kene terima dgn positif, cakap mmg senang kan, bykkan istighfar dan bykkan sabar

    ReplyDelete
  26. sebab anak2 itu adalah ujian, alhamdulillah fiza tetap ibu yang baik :)

    ReplyDelete
  27. saya dari jenis yg kurang sabar..cepat naik angin bile anak2 buat perangai...huhuhu...tp bila dh sejuk rasa nyesal tak sudah..

    ReplyDelete
  28. alahai..aku pun kureng sabar bab anak2 ni beb.. org ckp, tarik nafas dalam2 waktu tgh amarah mcm tu.. doa byk2 moga dipermudahkan sume urusan mendidik anak..insya Allah:)

    ReplyDelete
  29. alahai..aku pun kureng sabar bab anak2 ni beb.. org ckp, tarik nafas dalam2 waktu tgh amarah mcm tu.. doa byk2 moga dipermudahkan sume urusan mendidik anak..insya Allah:)

    ReplyDelete
  30. pujok dy jgn bg trase sgt .. biase la tu teguran ibu .. hehe

    ReplyDelete
  31. emm bab ni memang terjadi kat zie jugak.. memang kadang amarah kita membuak2... kata org tua2.. kenakalan anak waktu usia 3-6 ni memang akan menguji kesabaran ibu bapa....

    ReplyDelete
  32. jgn kata ko... aku pun mmpunyai tahap kesabaran yg amat nipis jua.. jadi sahm cm aku ni bukannya senang. ko bayangkan 24jam mengadap dorang. kalau satu hari semua wat perangai mmg bole jadi hantu. bila marah ku nak smpai kemuncak tu cepat2 aku masuk bilik, mengucap dan tarik nafas panjang. dah cool sket baru keluar. kalau aku hadap menda yg menyakitkan hati confirm panas tu xturun2...

    ReplyDelete
  33. Kadang2 memang geram dgn anak kita yg comel ni dgr kerenahnya kan? ^^
    tak tahu pula nak bagi tips apa sebab takde pengalaman lagi,
    byk2 beristigfar mungkin dpt membantu ^^

    ReplyDelete
  34. sedihnya.psl i pun ada masanya feel bad mcm tu juga...kalah dgn temper.
    sedih wo

    ReplyDelete
  35. alahaiiii bergenang air mata saya baca entry ni.. sedih la plak... bila fiza kata ank nak mkn roti cicah air.. alahaiiii lg rasa nak nangis...

    Firstly, fiza kne settle dulu mslh yg fiza sdg alami.. maybe sbb mslh tu jugak sedikit sebanyak ganggu fiza..

    2nd, maybe jugak fiza stress dgn kerja yg berlambak2 dekat opis n mcm2 ragam di opis.. bila balik umah, lupakan semua pasal kerja tu.. kerja tu stop setakat dekat opis je.. sampai umah, just duk ingat yg eppy je.. ingat senyuman ank2 yg sweet tu.. :-)

    3rd, msk umah bg salam.. sbb ada setan sedang bergayut dkt ats pintu umah kita.. mcm saya, dah terbiasa, walaupun xda org dlm umah, kalau masuk umah, mesti bg salam...

    ohya, fiza blh baca tips yg saya pernah buat entry sblm ni

    http://ihaveasweetsmile.blogspot.com/2012/04/cara-saya-mengawal-perasaan-marah-dekat.html

    *sorry jika saya ada tersalah kata.. sy pun ank baru sorg.. pengalaman pun xbyk... xtaulah kot2 nanti ank dah ramai sy pun jd mcm tu jugak.. hihii

    ReplyDelete
  36. jangan kata akk fiza pon selalu marah anak2..bila badan letih, kepala serabut dgr anak2 menangis..mula lah amarah tu dtg..

    ReplyDelete
  37. setakat skang ni wani masih mampu sabar dgn qalief lg....akak istifar bebanyak yer...mmg kdg2 anak ni menguji kita

    ReplyDelete
  38. lumrahlah tue fiza....lagi2 fiza kerja...campur penat...anak2 buat hal...memang hilang sabar....lagi2 kita pujuk tak mau makan pujuk..lagi hilang sabar huhuhu...cr pun garang jugak...kalau anak2 mengada-gada....tak bertempat kikiki sabar...itulah dugaan seorang ibu...

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page