Demam, Batuk, Selsema dan Jangkitan Bakteria...Doakan Qhalif Cepat Sembuh

Wednesday, November 07, 2012


Entry tanpa gambo memang tak best kan. Tepek gambar budak tak sihat nih.

Hati saya tertinggal ni Nursery. Memikirkan anak yang tak sihat. Start dari hari ahad aritu. Demam qhalif on and off. Alhamdulillah...qhalif tak banyak ragam sangat. Merengek tu biasalah kan. Dan yang paling kesian...tangan qhalif kena jangkitan bakteria. Saya perasan pon masa nak mandikan qhalif hari sabtu aritu. Tiba² jangkitan tu jadi makin besar...nampak macam kudis dan melecet. Allahuakbar...kesian bila nengok. Rasa macam saya ni ibu yang careless plak. Tanya nursery kenapa dengan tangan qhalif, dorang pon tak perasan gak...huhuhuhu...

Petang semalam baru berpeluang nak gi klinik. Minta abang tolong hantarkan. Anak dah demam tiga hari baru nak bawak gi klinik?? Ada sebab² yang tak dapat dielakkan. Ini yang buat saya bertambah sedih. *lupakan soal ni dulu*. Sampai klinik, kad panel tak bley pakai plak, dah over limit...cissss...nasib ada bawak cash. Pay and claim lah jawabnya. Jumpa doctor. Doctor cek pastu dia cakap ni kena jangkitan bakteria. Berpunca dari carpet, hama dan habuk² kat lantai dan yang sewaktu dengannya. Nasib baik jenis yang tak berjangkit. Kalau tak mak terpaksa Emergency Leave noks. Ada 4 jenis ubat yang qhalif kena makan dan satu cream sapu. Smoga anak ibu cepat sembuh, Kenapalah jangkitan tu tak jangkit kat ibu jer. Biarlah ibu yang kena..hurmmm...

Mata saya ni pon dah macam mata panda. Jaga anak yang tak sihat di waktu malam..dengan merengeknya dan dengan kerap bangun dan juga jaga anak² yang active di waktu siang. All by myself. Mujur ada mak dan kak ngah yang banyak membantu. Memang tak cukup tidur dan rehat. Stress pon iyer gak nih. Stress dengan orang yang selfish. STRESS sangat². Hanya ALLAH yang tahu.

Note: Hari ni nak amik EL tgh hari. Nak balik awal. Hati tak senang. Saya hutang BW dengan kamu. Nanti saya terjah yer. Kalau sempat saya akan tinggalkan ayat² cinta ☺☺☺



You Might Also Like

32 komen

  1. moga cpt sembuh ye qhalif sayang...

    ReplyDelete
  2. alahai...sian dia, qhalif cepat sembuh ye syg..

    ReplyDelete
  3. ya Allah..kesian kat qhalif...semoga cepat sihat ye sayang...

    grrrrrr!!! aku pulak bengang baca org yg selfish ni nok....ko sabar ye...

    ReplyDelete
  4. Skg mmg musim. Mgkn persekitaran lembab sbb musim ujan, so bakteria tu ade di mana-mana. Semoga Qhalif lekas sembuh ya? Aydin pun baru lps fasa x sihat. Skg ni,ok sket. Tp ade cerita lain, tumbuh bisul! Aduh mak!

    ReplyDelete
  5. Ciannye dia..insyaAllah..mg Qhalif sihat dan sembuh..dijauhkan dr pnykit2 yg berbahaya..amin..klu anak2 sakit mmg ibu la yg plg2 risau kan..tak senang duduk dibuatnyer..

    ReplyDelete
  6. Alahai kesiannya si comel ni. semoga cepat sembuh ye sayang..

    ReplyDelete
  7. salam, simpati akak.

    Apa kata adik tukar cecair pembersih pakaian yg menghapuskan hama & bakteria.

    pastikan rumah sentiasa bersih dan sentiasa disapu/mop. cuba kurangkan pemakaian carpet @ aksesori dirumah yang berasakan span, kain @ renda buat sementara.

    sementara si baby pula, banyakkan bagi dia minum air 0 atau susu. masa bagi minum tu, pastikan puting botol susu tu dibersihkan dengan air panas. Jangan dilap @ dipegang dgn tangan yang x dibersihkan dgn pembersih tangan yg anti bakteria. Sebab kita tak tahu, tangan kita ni banyak mana bakteria.

    Selalu lapkan badan sicomel dengan tuala yg direndam air suam/panas @ tisu pelembap badan (utk bayi & anti backteria).

    Insya Allah, semua akan ok dan kembali sihat sejahtera.

    Salam... wow ada hadiah baru.. jemput ke giveaway CHEEZE MAZ ya di --> http://www.cheezemaz.blogspot.com/2012/11/giveway-sempena-iphone-5-gadget-impian.html

    ReplyDelete
  8. hati parents mana lah yg tak risau kan kalau anak sakit...moga qhalif cepat sembuh....

    ReplyDelete
  9. as salam..

    kalu Brest feed.. bagi lebih kerap.. kat jangkitan tu juger boleh sapu dgn susu ibu kerap kali.. insya ALLAH..sembuh
    tapi harus yakin ya..

    ReplyDelete
  10. kesian Qhalif..demam bsuk,flu dan jgkitan kuman pula tu..mama saly doakn moga qhalif cepat2 sembuh ya sayang.. nnti bila smbuh boleh main2 lagi..
    sy kalu bab ank2 demam ni mmg jdi risau..rasanya bagai tk mau dah ank sakit.mlm2 psti mrengek,kt pula bsgkang mata bagai..agaknya semua hati ibu gitu kan...:)

    ReplyDelete
  11. bersabarlah dengan dugaan yg datang..dengan cuaca gini memang mudah nak dapat... akak doakan kekuatan fiza menghadapinya...

    ReplyDelete
  12. semoga qhalif cepat sembuh ye....

    ReplyDelete
  13. Ya Allah... kesiannya.. sampai melecet... mg cpt2 smbuh...

    ReplyDelete
  14. aduhh semoga qalif cepat2 sembuh dikk ... inysallahhh harap demam2 biasa sahaja lah ..

    carpet nie memang ada kes yg menyebabkan jangkitan bakteria .. skrg nie ada carpet yg x perangkap habuk .. cuma mahal huhu

    ReplyDelete
  15. as salam

    fiza jaga sorang2 ke anak..hubby keje jauh ek..btw take care fiza..akak doakan anak2 semua sihat sentiasa termasuk fiza..aamiin

    ReplyDelete
  16. moga qhalif cepat sembuh sis..kesian dia..lepas ni lipat jelah karpet kalau ada kt umah..baby ni sensitive kan kulit dia..

    ReplyDelete
  17. moga cepat sembuh Qhalif.. takmo stress2 ye

    ReplyDelete
  18. mmg hati sedih sgt bila anak tak sihat. yaAllah semoga Qhalif cepat sembuh yer. sian dia kena infection plak.

    ReplyDelete
  19. semoga Qhalif cepat sembuh...amin...

    ReplyDelete
  20. sama macam anak yan siap sakit mata lagi tu.....moga qhalif cepat sembuh ye....

    ReplyDelete
  21. siannyer, moga cepat sembuh ye dear!

    ReplyDelete
  22. mmg hati tak senang klu anak x sihat kan fiza. moga qhalif segera sembuh rindu nk tgk rmbut qhalif ;)

    ReplyDelete
  23. Qhalif kena jangkitan bakteria kat area mana? coz naurah mcm gatal2 telinga tau, xtaulah sama ada jangkitan bakteria or what.

    ReplyDelete
  24. get well soon ye syg. my lil bambam pernah dpt jangkitan rotavirus dari taska dulu. nnt bole baca n3 psl rotavirus kt blog saya

    ReplyDelete
  25. anak2 xsihat hati xsenang kan kak...musim sama skang ni..moga qhaliff cepat sembuh sepenuhnya

    ReplyDelete
  26. alolooooo luas nye senyuman diaaaaa..
    ceria je..

    ReplyDelete
  27. alaa sorry anty x sempat bace entry ni..qhalif sakit ye.. anty doa qhalif cepat sembuh ye sayang..
    muax muax

    ReplyDelete
  28. amboi...terpacak rambut..qhalif..moga cepat2 sihat tau..

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page