DUGAAN...Datang Tanpa di Undang!!!

Monday, November 19, 2012


As-Salam semua. Hampir seminggu tak bersiaran. Rindu sama kamu dan entry² kamu tu. Cuma ada satu entry auto-published yang sempat buat. Itu pon salah published. Sepatutnya nak published hari rabu, sekali tersilap daaaa.

Berbalik kepada tajuk. Sepatutnya jumaat aritu dah start keja, tapi ada sebab² yang tak dapat di elakkan. Mak patah kaki noks...keta masuk bengkel. Dari hari selasa sampailah hari sabtu baru dapat. Puncanya...TANGKI MINYAK BOCOR...arghhhhhhh. Berterbangan lagi duit mengikut gaya bebas. Kalau sebelum ni berhabis duit sebab ACCIDENT. Tapi kali ni sebab lain pulak. Allahuakbar...apa yang berlaku hanya DIA jer yg maha mengetahui. Setiap yang berlaku, ada hikmah di sebaliknya kan.

Ceritanya...Hari isnin last week saya balik lewat, kebetulan bos bagi kerja last minute. Nak tak nak kena buat jugak sebab rabu saya cuti. Tengah buat kerja tu PC plak hang memanjang. Selalu macam tu tau. Bila kita nak cepat ada jer hal dan masalahnya. Memang lah hangin kan. Kita plak nak cepat...nak amik anak² lagi kan. Dalam pukul 6.40 pm baru settled suma. Masa on the way nak balik tu lah, ntah apa yang saya langgar pon tak taulah. Nak cepat nyer pasal kan. 

Tiba²...sepanjang perjalanan tu bau minyak. Meter KM yang dah berpuluh ribu tu bertukar ke angka kosong (0). Erk...hati dah terdetik macam ada yang tak kena. Pastu try bukak air-cond, tak der plak bau minyak. Bukak lah tingkap balik. Still bau minyak. Pastu kan...minyak plak pagi tu baru jer isi. Dari tiga (3) bar, trus jadi dua (2) bar. Arghhhh...sudah. Dah mula berdebar² dah. Dan lagi...dari dua (2) bar tinggal plak satu (1) bar. Ok...something wrong somewhere. Tiba²...dari satu (1) trus lampu minyak menyala². 

Ya! allah...menggelabah, berdebar² dan bermacam² perasaan lagi dah mula menjalar. Mulut tak putus² berdoa. supaya si permudahkan perjalanan balik. Perjalanan agak jauh lagi nih. Minyak dah menyala. HP plak tak der kredit. Allahuakhbar...hanya DIA jer yang tahu perasaan masa tu. Kepala hotak dah mula berfikir²..."kenapa dengan kereta aku nih?" "Kereta ni nak terbakar ker?" "Sempat ker aku amik anak² nih?" "Kalau minyak habis macam mana? Macam mana nak call, kredit tak der!!!". "Jalan sesak ker? Habislah klo sesak, dah lah hujan nih". "Anak²...kesian kat dorang, dah lambat sangat nih". Ko nampak...macam² yang difikirkan. Yang paling menakutkan kalau kereta terbakar tu lah. 

Perjalanan petang tu memang paling menakutkan. Sepanjang perjalanan hati berdebar². Alhamdulillah...DIA permudahkan perjalanan balik. Kebetulan jalan tak sesak walaupon hujan lebat. Lega rasa bila dah amik anak² dan dapat sampai rumah dengan selamat. Malam tu soh si dia check keta tu. Tak der apa² pon. Mungkin masalah tak nampak lagi.

Perancangan cuti tu nak balik umah mertua kat Gombak. Dah siap packing bagai, Gi lah isi minyak dulu. Sekali...hamik ko...minyak mencurah² keluar kat bawah. Sah lag tangki minyak bocor. Nasib lah isi minyak kat Seksyen 7 tu jer...dekat lagi ngan umah. Hurmmmmm...terpaksa cancelled aktiviti. 

Apa² pon...syukur alhamdulillah sangat² sebab masih di beri peluang bernafas di muka bumi ini. Agak bahaya juga tu memandu dalam keadaan tangki minyak yang bocor. Duit boleh di cari, tapi NYAWA...tiada galang gantinya. Peringatan buat saya supaya sentiasa lebih berhati².

Note: Panjang plak entyr nih...hehehe...Nanti saya terjah umah kamu yer...slow² ^_^. 

You Might Also Like

34 comments

  1. ya Allah, mujur x berlaku pape pd akak kan. huhuhu. same goes with my viva kak. gearbox kena tukar. aritu gearbox prob pastu ade bengkel penipu tu tukar dgn 2nd gearbox yg mmg x bole guna dah. kt situ dah abis seribu+, baru2 ni masuk bengkel balik tukar yg baru. tu pun total cost seribu+ gak. huhuhu

    ReplyDelete
  2. penah jugak terjd kat ida masa tu betul2 kat atas jalanraya...tiba2 class tak leh masuk keta tiba2 stop kat situ...hhmm masa tu dah tau duit mesti melayang...mujurlah semua selamat :)

    ReplyDelete
  3. penah jugak terjd kat ida masa tu betul2 kat atas jalanraya...tiba2 class tak leh masuk keta tiba2 stop kat situ...hhmm masa tu dah tau duit mesti melayang...mujurlah semua selamat :)

    ReplyDelete
  4. Ish...Fiza! Nsb bek takde pape. Sy pulak naik risau bila baca satu-satu. Ya Allah, dugaan tol kite klu berkereta ni kan? Duit tu satu hal. Keselamatan tu yg menakutkan. Semoga semuanya dipermudahkan urusan ya?

    ReplyDelete
  5. berdebar-debar aku membacanya. kalau jadi kat aku, mmg panik! alhamdulillah semuanya selamat

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah selamat...harus sentiasa beringat kan..

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah semuanya selamat kak.. seram gak klu jd mcm tu..

    ReplyDelete
  8. subhanallah ... nasib baik takde apa2. Apa agaknya yg fiza terlanggar ek? takkan tiba2 bocor.

    ReplyDelete
  9. pernah jua mengalami dugaan yg xputus2.. mmg cabaran sungguh.alhmdulillah akhirnya dipermudahkan. berdebar2 aku baca entry ni.rs kaki gigil nk tekan pedal bole.

    ReplyDelete
  10. dugaan..dugaan....sabar yea kak...

    ReplyDelete
  11. nok, lenkali ingat make sure kena ada kredit dlm henfon tu...

    peringatan utk aku jugak tu...

    ReplyDelete
  12. alhamdulillah tk de apa2 berlaku tu kak.. mujur jgk tgki bcor dlm hujan.. kalo tgki myk bcor dlm cuaca panas lg btmbh riso tu mcm2 blh jd..

    kita ni pmpn mmg cpt je nk mggelabah kan nak² kalo kete bt hal kt tgh jln..

    ReplyDelete
  13. Alhamdulillah...tak ada ape2..suami saya ari tu enjin kete meletup..nasib baik la enjin je meletup..yg ni kes minyak itam dah licking..pas tu dah kering..masa tu bw kete adik ipar plak tu..

    ReplyDelete
  14. Saya balik keja memang drive seorang diri, sebab itu lah saya mesti pastikan pon ada credit...takut jadi macam ni...takpe setiap dugaan tu ada hikmahnya....

    ReplyDelete
  15. BAHAYA TU TANGKI MINYAK BOCOR, KALAU ADA SUMBER API, NAYA SAJA.. SYUKURLAH AWAK PERASAN AWAL..

    ReplyDelete
  16. aduhh dikk
    betul2 menduga kan
    kalau akak .. akak x tahu nak buat macam mana dah ..
    sib baikk jalan x sesak dik .. kalau idok .. huhuh

    ReplyDelete
  17. Seramnya.. nsb baik xde apa2. kemalangan yg bersangkut paut dgn kereta ni, hana tktttttt sgt.

    ReplyDelete
  18. as salam

    hati-hati yea fiza...kalau akak ni bukan taw sgt pasal kete..huhu

    ReplyDelete
  19. Begitulah kan, dugaan datang dan pergi..

    ReplyDelete
  20. fiza, beedebar aju baca entry ini, mmg kita akan jadi kelam kabut mcm2 pikir, anak2 lah paling diutamakan, tapi syukur semua selamat, moga pasni kereta akan baik seperti sediakala, fiza hebat, boleh calm down tp we hove to kan? ;)

    ReplyDelete
  21. Uishhh...so dgn tangki bocor tu, sempat sampai ke rumah, sampai esok pagi nya boleh ke stesen minyak lagi? kat garaj rumah mesti ada petrol menitis kan? mahal tak tukar tank minyak tu?

    ReplyDelete
  22. samalah kita kak... lepas satu2 dugaan dtg melanda diri ni... apa pun kehidupan kene teruskan .. kannn .. kan...

    sabo je lah ... ^_~

    ReplyDelete
  23. Alhamdulillah..seb bek takde perkara buruk yg berlaku masa balik tu kan....

    ReplyDelete
  24. Syukur Alhamdulillah xjd ape Fiza..
    lepas ni Fiza more kful eh..
    Bahaya...

    ReplyDelete
  25. Alhamdulillah..nasib baik semuanya selamat..

    ReplyDelete
  26. dugaan2 kecil utk kita !sabar byk2 ye

    ReplyDelete
  27. Bahayanya kak...nasib xde pape...sy pernah tgk keta trbakar sbb tgki myk dia bocor...mmg ngeri rasa...sabar yek kak...hrp akak tabah hadapi dugaan..

    ReplyDelete
  28. itulah.. mmg bahaya bwk kereta dlm keadaan minyak keluar kan... takpe la duitmelayang..akan kan kt sekeluarga selamat..

    ReplyDelete
  29. mcmn tangki boleh bocor ya? takutla..

    ReplyDelete
  30. Ya Alah fiza... nasib xda pe2.. bahaya gak tu..

    ReplyDelete
  31. ya Allah beb..ko leh drive lagi.. kalau aku, sure aku dah stop mana2 dah.. alhamdulillah, ko selamat gak sampai amek anak ape sume & lepas tu,esoknye cuti kan..hsbnd ko pun ade mase isi minyak tu.. lega aku dengar.. takpe2 beb.. ade hikmah, Allah nak bagi dgn sesuatu yg lebih besar tu..insya Allah:)

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive