Minyak YUYI tak HALAL???

Tuesday, December 18, 2012


Tak tau lah sejauh mana kesahihannya. Bab halal haram ni tak bley di buat main. Ada member TAG kat FB pasal minyak YUYI nih. Nak kena buang lah nampaknya. Kena tukar minyak lain selain YUYI. Tapi kenapa di jual secara berleluasa kalau ada campur minyak khinzir erk? Ni antara soal jawab yang saya jumpa.

Ubat Yuyi Cap Limau

Soalan

adakah ubat yuyi cap limau halal?

Jawapan

Pada hari ini, untuk mengenali produk yang halal dan boleh digunakan oleh masyarakat Islam tanpa was was adalah mudah, iaitu dengan melihat logo halal sama ada yang dikeluarkan oleh JAKIM ataupun badan halal yang lain.

Oleh itu, jika terdapat logo halal JAKIM/badan halal yang lain pada minyak tersebut, maka ia boleh digunakan oleh orang Islam kerana status halal produk/barangan tersebut telah dikenal pasti. Untuk penjelasan lanjut, sila berhubung dengan Bahagian Halal JAKIM di talian 03 83150200. terima kasih. Wallahu 'Alam.

Note: Tengah menunggu jawapan status halal sebuah kedai bakery kat SOGO tu. Tapi JAKIM masih belum reply lagi...huhuhu...lama nya.


You Might Also Like

33 komen

  1. dah lama x guna sejak baby dah setahun ni tp sebelum ni memang guna la hari2.. status di ragui ni elok la jgn guna dulu sampai ia di sahkan halal atau tak halal

    ReplyDelete
  2. pernah dgr..dan akak pernah tnya dgn JAKIM..tp JAKIM jawab belum ada pengesahannya..

    ReplyDelete
  3. owh... tak halal..
    dh bertahun2 guna minyak ni. sob3..mesti kena stop dah lepas ni.. knapa lah ya pjualannya bleluasa..!

    ReplyDelete
  4. emmm kalau betul tak halal kena sebar2kan...

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum fiza....kena tahu juga ni...:)

    ReplyDelete
  6. respons pihak JAKIM bila public bertanya guna hotline tu,mmg lembab

    ReplyDelete
  7. serius ke nie?.. ish kena tuko lah cm ni.. tp nak guna minyak ape yer...

    ReplyDelete
  8. Akak pun guna minyak yuyi....dah rasa was2 lah pulak...kena tukar minyak lain lah nampaknya...

    ReplyDelete
  9. huhu kalau betul la ape apek tu ckp, masak eh.. dr haku baby lagi dh pakai :(

    ReplyDelete
  10. Erk. Xhalal ke? Dah 3 anak pakai dah ni. Huhuhu. Jom check.

    ReplyDelete
  11. serious ke beb? kat minyak yuyi ade tanda halal ke tak? aku tadek minyak yuyi kat umah tapi masa anak2 aku kecik, mmg aku pakai ni..adoiii

    ReplyDelete
  12. kalau ada tanda halal JAKIM maknanya disahkan halal tanpa was-was tapi kalau tak ada tak semestinya haram.....

    ReplyDelete
  13. uit..x tau plak..nnt roger kak..adik saya pun pakai minyak ni sapu kat anak dia...

    ReplyDelete
  14. susahnyer gitu.. anak saya yang pertama jer pakai.. alahai camner

    ReplyDelete
  15. ehh ye ke? baca dkt satu blog kata minyak yu yi ni ada yg tiruan

    ReplyDelete
  16. Baru plak tau...
    Anak sy mmg tak pakai minyak yu yi ni.. sy mmg guna minyak kayu putih yg dr Indonesia.. sy rasa lg selamat..
    sama2 lah kita beringat..
    TQ for info...:)

    ReplyDelete
  17. bakery kat bawah tu eh? mcm xhalal je hihi. ohye yuyi ni bgs utk perut kembung :D

    ReplyDelete
  18. bakery kat bawah tu eh? mcm xhalal je hihi. ohye yuyi ni bgs utk perut kembung :D

    ReplyDelete
  19. pakaila minyak mestika tu je kak

    ReplyDelete
  20. uih..ye ke?saya pkai kan anak saya minyak tu..uhuhuhuh..nmpak nye kena tukar la myk lain..

    tp kan..logo halal jakim ni pon ade yg dh tiru..kdg2 xleh nak beza mna yg asli mne yg logo tiruan...

    ReplyDelete
  21. huhu


    kenapa JAKIM makin lambat reply email yer..

    moon pon ada je email kat JAKIM..status halal sebuah restoran nie.. xreply2 langsung...

    tahun lepas anta email..ada je reply..cepat je.. huhu

    ReplyDelete
  22. macam macam sekarang ni kan.. menunggu jugak jawapannya ni.. kalau dah ada jawapan, jgn lupa share kat sini ye :)

    ReplyDelete
  23. eh yeke... sy mmg guna minyak yu yi ni...

    ReplyDelete
  24. PRODUK TERSEBUT TIADA PENGESAHAN HALAL TETAPI TIADA BUKTI TERHADAP DAKWAAN IANYA MENGANDUNGI BAHAN YANG HARAM -jakim

    ReplyDelete
  25. da lama tak guna.kureng sket berkenan coz macam lagi panas dari minyak telon

    ReplyDelete
  26. Kalu rase was2 jngan pakai..sekrg ni xnk ckp psal mnyak yuyi..rokok Dunhill xde logo halal pun tapi kenapa orang still nak hisap?

    ReplyDelete
  27. Kalu was2 jngn gune..tak mau ckp pasal ni..nak ckp pasal rokok..Kat rokok dunhill jelas2 xde tanda HALAL..nape org still nak hisap?

    ReplyDelete
  28. alamak@!!!! iyer ker... anak sy mmg pakai minyak ni dr kecik jer..

    ReplyDelete
  29. hr tu wani ada baca blog kak fieda dia kata minyak yu yi ada 2 jenis...satu halal satu lg xhalal sbb ada campuran terlarang

    ReplyDelete
  30. Mak ai...dah lama guna

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page