SUKA DUKA 2012

Monday, December 31, 2012


Tinggal beberapa jam jer lagi kita akan melabuhkan tirai 2012. Terlalu cepat masa berlalu kan. Syukur padaNYA kerana masih di beri peluang untuk bernafas di muka bumiMU ini. Terlalu banyak kenangan yang terpahat sepanjang tahun 2012 ini. Pada aku...KENANGAN PAHIT mengatasi KENANGAN MANIS. Dan KENANGAN PAHIT tu takkan aku lupakan sampai nafas yang terakhir. 

Sorotan peristiwa sepanjang tahun 2012.


JANUARY - Anak bujang ku masuk TADIKA. Pengalaman pertama buat aku hantar anak ke TADIKA. Yang bestnya, kimi tak nangis pon.Good boy ☺☺



APRIL - Lahirlah putera ku yang ketiga. Anak yang tak di jangka...unexpected baby. Sungguh tak percaya sebab aku baru tahu aku mengandung bila kandungan dah nak masuk 5 bulan. Ya! Allah...hebat sungguh aturanMU. Alhamdulillah...Qhalif membesar dengan sihat dan sempurna.

Sepanjang dalam pantang tu jugalah aku di uji. Qahirah kena kudis buta. Yang ni tak sempat pon nak citer. Dah lah pantang sendiri. Terpaksa pula jaga anak yang tak sihat Memang kesian sangat tengok keadaan anak dara tu. Bergaru...dengan luka kudis buta tu lagi. Ya! Allah...memang menguji kesabaran. 

JUNE - Menerima perkabaran gembira. Dapat surat kenaikan gaji dan kenaikan pangkat. Kiranya pangkat dah di upgrade. Alhamdulillah...rezeki anak². Harapan untuk tahun depan semoga grede di naik taraf lah...hehehe...



AUGUST - Sedang orang lain sibuk buat persiapan nak RAYA dan tinggal tiga hari jer lagi nak RAYA. Aku di timpa musibah...ACCIDENT masa on tjhe way nak amik anak² Pengalaman pertama buat aku sepanjang berkereta ke tempat kerja. Perasaan jangan cakap lah. Hanya Allah yang tahu. Alhamdulillah aku tak cedera dan kereta masih boleh bergerak walaupon dah cacat sebelah. 

Maka...berterbanganlah duit mengikut gaya bebas. Memang banyak pakai duit. Tapi duit boleh di cari kan. Nyawa...tiada galang gantinya.

SEPTEMBER - Tragedi September. Aku tau aku memang baik sebab:

ORANG SABAR SELALU MENANG
ORANG TAMAK SELALU RUGI
ORANG MARAH SELALU KALAH
ORANG BAIK SELALU DI UJI

NOVEMBER - Dugaan lagi...tangki minyak kereta bocor pulok. Allahu akhbar. Memandu pulang dalam keadaan yang mencemaskan dan sangatlah bahaya. Syukur alhamdulillah...tak der kejadian yang tak di ingini berlaku. Terbang lagi duit.

DECEMBER - Penutup dugaan untuk 2012...hahahaha....Tayar keta pulak bocor. Ya! Allah...ada² jer kan. Nasib baik lah masih kat office. Kalau kat jalan raya? Dari jalan tak sesak terus jadi sesak ☺☺. Dah lah tayar spare benjol plak tu. Pakai juga tayar spare tu dekat seminggu. Bahaya ker tak bahaya tu? Jadinya...mak memandu tak melebihi 80 km yer. 

Skang dah tukar tayar baru. Tukar suma sekali. Duit lagi noks. Tak per...duit boleh cari kan. Baru lah best sket memandu....smooth jer. 

Itu jer lah sorotan citer aku untuk tahun 2012. Panjang juga kan. Harapan aku untuk tahun 2013...Semoga kehidupan aku dan anak² menjadi lebih baik. Semoga aku dapat memperbaiki diri aku untuk menjadi muslimah daripada baik kepada yang terbaik...In Shaa Allah...

Note: SELAMAT TAHUN BARU uols. Hari ni mak cuti noks ☺☺



You Might Also Like

31 komen

  1. selamat tahun baru jugak...

    aku tak sempat nak buat sorotan citer demi citer...otak jadi beku dah...huhuhu...

    ReplyDelete
  2. Mmg suka duka sepanjang 2012..moga-moga tahun depan lebih baik

    ReplyDelete
  3. pengalaman suka duka byk mengajar kita ttg erti hidup, smg ianya mengajar kita utk lebih tabah dan redha dgn ujiannya

    ReplyDelete
  4. Lupakanlah kisah duka. Semoga tahun 2013 lebih membahagiakan hatimu In Shaa Allah...

    My recent post : Beli Set Bersalin Tanamera (Loose Pack)

    ReplyDelete
  5. dugaan berkereta...

    eh, kes seram sejuk tu belum masuk list..hehe...

    ReplyDelete
  6. betul tu kak..org sabar selalu menang....
    semoga taon dpn taon terbaik utk akak sekeluarga :)

    ReplyDelete
  7. yuhuuu selamat tahun baru jugak ! semoga tahun baru membawa lebih keberkatan pada kita sume ;)

    ReplyDelete
  8. pahit manis masam segalanya ada.. semoga yg lps dianggap sejarah.. apa jua yg mennati dimasa akan dtg adalah yg terbaik dan ketentuan bua kita (^____^)v

    ReplyDelete
  9. Selamat menyambut tahun baru.moga semuanya lebih baik dari tahun sebelumnya :)

    ReplyDelete
  10. Good boy kimi ye..ensem lagi..hehe

    Owh ye ke...5 bulan baru tau..hehe.kagum gaks.sebab belum ada kawan yang lambat tau.selalunya 2bulan paling lmbatkan..
    Alhamdulillah....rezeki...hehe

    ReplyDelete
  11. Eh lupa..
    Selamat tahun baru buat fiza sekeluarga.mudahan bertambah rezki dan nikmat bahagia....

    Congrats..naik pangkat n gaji..rezeki anak anak kan...

    ReplyDelete
  12. slmt tahun baru fiza..
    mmg bnyk knangan suka duka 2012 kan.. jadikn semunya lipatan knangan di hati..semoga 2013 lebih bmakna buat kita...:)

    ReplyDelete
  13. Wah!!! Sedar pregnant masa dah 5 bulan usia kandungan...:)

    Ujian 2012 tu byk berkisar pasal kereta kan....hihihihih

    ReplyDelete
  14. MACAM2 PAHIT DAN MANIS.. SELAMAT TAHUN BARU.. :)

    ReplyDelete
  15. oo..sy masih ingat yg tangki minyak bocor tu. sy baca pun cemas juga..

    ReplyDelete
  16. kenangan pahit,manis..smuanya mendewasakan kita...semoga kita menjadi insan yg lbh baik dari hari semalam

    ReplyDelete
  17. eh kak, 5bulan pregnant tak tahu? hbis period macam mana?

    ReplyDelete
  18. selamat tahun baru n selamat bercuti bersama anak2 dan suami..moga diberkati Allah selalu :)

    ReplyDelete
  19. salamat tahun baru..lupakan 2012, semoga tahun 2013 akan lebih bermakna..

    ReplyDelete
  20. macam2 dugaan rupanya..hehehe..takpe.. semuga dugaan tu kan ada hikmahnya.. saya doakan agar tahun 2013 ni akan memberi sinar kebahagiaan dan kejayaan untuk awak sekeluarga..amin.. selamat tahun baru

    ReplyDelete
  21. Mmg byk kisah suka duka yek akak...5bln akak br tau akak ngandung...msti rasa seronok....

    ReplyDelete
  22. selamat tahun baru fiza, camne pregnent 5 months baru tahu ye.. tak sempat nak baca entry tu tapi gambar newborn tu mmg amazing..sempat pulak snap gambar..hubby temankan masa fiza deliver ke.. tu mayb sempat snap..kena cari balik entry lama kot fiza ada publish

    ReplyDelete
  23. selamat tahun baru 2013 kak. jadiakan kenangan 2012, sebagai kengang terindah :)

    ReplyDelete
  24. Salam tahun baru 2013. Yelah dugaan ada dimana2 n bila2 masa. In sya Allah tahun ni harapnya lebih banyak berita gembira ye!

    ReplyDelete
  25. alhamdulillah ada gembira da sedih..

    suruh tukar keta kot kak atau akak ada sebut2 nk tukar kereta tu sbb sidia merajuk dan meragam tu.. ;)

    ReplyDelete
  26. Fiza mcmne boleh 5bulan baru taw awk pregnant..nampak sgt awk ni kurus gilaa kan?

    ReplyDelete
  27. selamat tahun baru fiza..tengok baby baru lahor tu rasa mcm nak je bersalin lg hihi..azam tahun baru nih

    ReplyDelete
  28. selamat tahun baru fiza... apa pun yang berlaku tahun lepas... jadikan kenangan dan pengajaran... moga tahun ini lebih baik lagi... insyaAllah...

    ReplyDelete
  29. happy belated new year kak...ehh boleh ke mcm nie hehehehehe...

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page