TOLONG...Saya nak GEMUK!!!!

Monday, January 14, 2013


Betul...serious...tak tipu nyer. Aku betul² nak gemuk. Aku rasa badan aku ni dah makin menyusut dengan mendadak dan dengan jayanya. Dah nak macam bini popeye nampaknya. Sampai aku sendiri takut tengok keadaan diri nih. Kurus kering sampai menampakkan tulang....Owh my body...Dah ramai yang tegur:

'Fiza...kurusnya you'
'Fiza...kenapa kurus sangat. Dah macam orang sakit. You sakit ker?' #isakithati
'You tak makan ker atau you penat? Kurus sangat nih'
'Muka you pon nampak cengkung. Tak cantik lah kurus sangat macam nih'
'Kak fiza makin kurus lah'
'Kurusnya isteri tersayang abang nih'

Nampak tak, berderet² pertanyaan. Apa jawapan yang aku nak bagi? 

'Owh...i fully breastfeed, sebab tu kurus'
'I buat tandem nursing, mungkin itu salah satu sebab kot'
'Penat jaga anak lah'
'Tak cukup tido, kerja umah banyak sangat'
'I makan hati lah, sebab tu kurus'...tettttt...kahkahkah...

Hurmmmm...nak salahkan breastfeeding ker? Takkan aku nak stop BF sebab keadaan diri aku yang kurus nih? Owh...tidak. Sekurang² cukup tempoh BF 2 tahun kan. Tandem nursing masih lagi tapi dah makin kurang. Tengah nak weaning-off. Nak kata tak makan, kuat makan. Pagi, petang, malam...makan jer. Kalau ada pasar malam lagilah heaven makannya. Tak cukup dengan nasi kerabu, makan plak putu mayam. Bila suami tak habis nasi dagang, mak lah tukang perabisnya...DBKL noks...ahaks...Pastu kang supper lagi dgn air milo cicah biskut atau roti sapu mentega. Acaner tu? Badan makin kurus gak.

Last timbang last year berat adalah 45 kg. Tapi aku rasa skang ni dah makin kurang. Mau kurang dari 40 kg ni. Ada tak apa² ubat, susu atau supplement yang boleh menggemukkan badan? Aku betul² nak gemuk nih. Orang lain sibuk nak kurus tapi aku sibuk nak gemuk. Kurus sangat nanti suami tak selera plak...kesian aku. Tapi aku tau suami aku sayang aku ketat² even aku kurus. Kan ABANG kan...wakakaka...

Note: Banyak komen yang awaiting moderation. Aku tak publish lagi sebab aku nak jejak kamu dulu. Slow² yer.

Extra Note: Salam perkenalan pengikut baru. Haishhhhh...tak sempat terjah juga. Tengah sibuk dengan KPI. Nanti daku terjah yer. Tunggu...


 

You Might Also Like

42 comments

  1. kak, biar je..nt lelama naik la bdn tu.. rilek..rilek..


    psst kak, nt sy pm no fon sy kt fb akak ye..

    ReplyDelete
  2. bestnya kurus..huhu..nih rasa cm mimpi je kot klo nk dpt cmtu..hukhuk..heee

    ReplyDelete
  3. dik jom amik herbalife utk gemuk dan sihat .. bila sel2 dlm badan sihat badan akan bertindak balas dengan apa yg kita makan ;) ...

    adik akak amik herbalife dah 2 bulan , naik 3 kilo tau .. tu dia amik main2 aje ;)

    ReplyDelete
  4. yela kut sebab nyusu la...amie pun sama gak fiza, tp skrng dh ok sket. kalo dak org asik tegur kurus je..tp lelama dh ok dah sebab makan maintain je..

    ReplyDelete
  5. Wee..kurusnye...
    brt idaman sy dlm 53kg je.tp 56 pun da org ckp kurud.hihi

    err..try la minum esp shaklee.heh..promot plk..:)

    ReplyDelete
  6. meh amik sket lemak daku ni..nak tepu dah..tak tahu bler nak susut..huhu

    ReplyDelete
  7. alahai.. meh ambik lemak2 mama nih.. nak tak.. hahaha

    sy nak kurus.. uwwaaaa

    ReplyDelete
  8. saya pula jenis cepat gemuk.makan lebih sikit bdn naik.untung masih bf hehe

    ReplyDelete
  9. hahh... 40kg.. adoi itu berat akak spm dulu... meh le amik sket lemak akak yg berkepok2 ni... huhuhu nak kuyusssss... hwa.. hwa..hwa..

    ReplyDelete
  10. rasanya banyak produk untuk menggemukkan badan ni.cuma kena pandai dan cari yang betul2 berkesan je..hehehe

    p/s : LGBT tu = lesbian , gay , biseksual, tripod(err, t ni saya dah lupa apa dia)

    ReplyDelete
  11. Oh masih menyusu anak ke? Tahniah! Bukan senang tahu dapat menyusukan anak sampai 2 tahun ni..tahniah sekali lagi.

    Pasal nak gemuk tu. Rasanya baik awak jumpa doktor n tanya dia vitamin apa yg sesuai untuk awak. Sebab awak kan tengah menyusukan anak sekarang ni. Tak elok juga makan ubat sesuka hati takut tak sesuai pula. Harap pesanan saya ni berguna untuk awak..:)

    ReplyDelete
  12. fza..biarkan lah dear..sy dulu kurus gak..then lama2 dier naik balik...x yah mkn suppliment tau psl nnt bila dh nail bdn susah nk kurus...yg penting sihat jer k..:-)

    ReplyDelete
  13. KALAU DAH GEMUK NANTI MASIH ADA ORANG YANG MENEGURNYA NANTI..

    ReplyDelete
  14. susah juga nih, biasa kat pasaran pun banyak produk nak diet jer kan...hehe

    ReplyDelete
  15. kurusla okeh akak.. hehe. baru laki tak cari lain. haha

    ReplyDelete
  16. saye pon nak gemok..!!! :) kurus melidi tak besh kan...

    ReplyDelete
  17. alamak kurus sangat tu.. i lak tak kurus2 hehe.. dah try susu weight gain tu ke, mana tau berhasil..

    ReplyDelete
  18. nak gemuk ke kak...kalo kira BMI sesuai x berat dan tinggi akak?

    ReplyDelete
  19. as-salam kak:D

    la pulak:D tinggi akak berapa..
    yang penting akan balance kan dengan BMI la..

    kurus atau gemuk tak kisah yg penting kesihatan kak :D

    cuba akak amik supplement dari shaklee

    ReplyDelete
  20. erm.. dulu2 masa sy tak khawin lg kurus gile..berat 38kg jer..sekali dah khawin naik smpai 45kg.. la ni dah beranak naik 50-52..maintaian mcm tu lah..hihi..
    takpe Fiza kurus pun janji sihat..bkn ada penyakit pun...:)

    ReplyDelete
  21. fiza try gain weight tru built muscle. has x tau cara nye tp pernah terbaca..to gain/put on weight x semesti nya kena makan byk, tapi quality. ewahh komen cam has ni nutritionist lak ;)

    ni yg sempat has googlekan utk fiza.

    http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/Weight_and_muscle_gain

    ReplyDelete
  22. Samalah kita Fiza.. Mieza ni pun berat 40 je.. Sedih betul.. Persoalan yang sama macam Fiza gak yang selalu menimpa kat diri ni.. Kadang2 naik sakit ati pulak.. Dah macam2 cara cuba tapi still gak tak naik2 berat badan.. Huhu~~

    ReplyDelete
  23. akak sy tgk gmbr profile akak pn sy blh tau akak sorg yg KURUS tau :D

    ReplyDelete
  24. eh akak ni kita sebok nk kurus dia sebok nk gemok hahaha

    ReplyDelete
  25. Waaa, berwajah baru blog Fiza...cantik maaa...:)

    Fiza nak gemuk, asiah plak nak kurus...walaupun full breastfeed tp debab...mcm2 soalan dah jawab...hik2, apekata Fiza amik je daging asiah ni kasi gemuk sikit(gurau jerk)...hihi

    ReplyDelete
  26. alamak jpom kita tukar lemak suka sama suka nak hehehe

    ReplyDelete
  27. untungnya berat 45 kg..anak dara dulu tu la berat saya, sekarang ni 65 kg..makan la banyak2..

    ReplyDelete
  28. sis blh try produk homopati..sy dah try makan 1 bln naik 2kg..sy lagi kurus..hehehe... produk nama dia Alfafa Tonic.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dekat mana yer boleh bli alfalfa tonic tu?

      Delete
  29. Ok fiza.kita sama..berat kita 45kg.bujang dulu 40-42 kg.
    Saya pun rimas orang cakap saya kurus.
    Dulu jaman bujang lagilah..ada yg kata kaki cam lidi tak lawa lah..sedih gaks hati walaupun yang kata gitu niatnya gurau.

    Skang da kawin,beranak..naik sket lah.tapi tetap kurus..haha.mmg da gen kurus kan..nak wat acaner..

    ReplyDelete
  30. hahahaha.. kak fiza naseb kite serupa... liya pun nak gemukk... !!! akk nnti kalau ada pa pe suplement ker.. petua ke bgtau kat liya juga tau... ^_~

    ReplyDelete
  31. akak nak gemuk ke???

    meh arr amek lemak2 sy yg byk nie.. hehehee

    ReplyDelete
  32. kalu la isi bole di transfer. nak saya transfer ke awak...saya ni berat naik, tak pandai turun lagi dah

    ReplyDelete
  33. Kalau akak pula nak kurus... ;)

    ReplyDelete
  34. haishhh tak payahlah gemuk, org semua nak kuus fiza, janji sihat kan ;)

    ReplyDelete
  35. contact me if you are serious to gain some weight.. 0137903468
    http://facebook.com/appyloque

    ReplyDelete
  36. salam fiza...

    kalau berminat utk gain weight dgn cara gain muscle... blh emel kat saya shikien@gmail.com

    adik saya dah berjaya gain 6kg dlm masa 2 bln... adik perempuan saya pulak dah berjaya gain body fat dr 6% kepada 9% dlm masa 1 bln(ni kes berat tak sampai pun 40kg :D)
    dan anak buah saya yg berumur 3thn berjaya naik berat bdn 1kg dlm masa 1 bln... alhamdulillah

    kalau berminat nak tahu cemana... blh emel saya... saya akan bantu fiza

    ReplyDelete
  37. dkt mana leh bli alfalfa tonic tu?

    ReplyDelete
  38. sama masalah dengan saya :-)
    nak nampak chubby

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive